Mountainbikeroutenetwerk Rijk van Nijmegen onder vuur

Route bedreigt vliegend hert en… wandelaars

Nog géén jaar na de opening van het vernieuwde routenetwerk in het Rijk van Nijmegen, rommelt het flink in de bossen. Of liever, daar buiten. Tijdens een gemeenteraad gehouden op 2 december spraken veel gemeenteraadsleden van de gemeente Nijmegen zich uit tégen de route…

Een deel van de nieuw aangelegde route in het uiterste noorden van het gebied, zou de habitat van het vliegend hert verstoren en in strijd zijn met internationale wetten.

Een hertekening van een deel van de route lijkt onvermijdelijk. Maar volgens sommigen moet de hele route opgedoekt worden…

We zeiden het al eerder: routes… ze komen er niet van zelf. Begin dit jaar werd – in minder uitbundige vorm door de pandemie – het vernieuwde routenetwerk in het Rijk van Nijmegen geopend. Ruim 7 maanden lang was er hard gewerkt aan compleet nieuwe, uitdagende routes. En dan hebben we het over 7 maanden labeur ín het bos, wat slechts de apotheose was van een proces dat wel 5 jaar in beslag nam.

De nieuwe routes lopen over het grondgebied van diverse gemeenten; dat betekende dus veel overleg en het maken van diverse studies om tot voldoende onderbouwing te komen. Maar volgens enkele natuurorganisaties zou die onderbouwing toch niet voldoende zijn. Zij vinden nu gehoor bij diverse politieke partijen, die tijdens de gemeenteraad in Nijmegen, gehouden op 2 december, uitspraken dat de route ten dele zelfs illegaal zou zijn. Het meest betwiste deel van de route ligt echter niet in de gemeente Nijmegen…

Helemaal in het noordelijkse puntje loopt de route door de bossen van Westermeerwijk. Specifiek het hier geel gemarkeerde deel van de route staat momenteel flink ter discussie.

Vliegend hert

Maar wat is er nu eigenlijk aan de hand? Het meest noordelijke deel van de ‘Trek mountainbikeroute Nijmegen’ (uitgepijld met rode pijlen) loopt door de bossen van Westermeerwijk. De route loopt daar ook rondom de daar aanwezige Leemput, wat een habitat blijkt te zijn van het vliegende hert. Voor je nu een groot, harig dier met een gewei én vleugels voor je ziet… het is een kever. Een hele grote kever zelfs. Het is een behoorlijk zeldzaam insect dat volgens de huidige consensus maar op vier plekken in Nederland voorkomt. Waaronder dus in de bossen van Westermeerwijk.

Foto: Bugman95, via Wikimedia Commons.

Als onderdeel van de vergunningsaanvraag voor de aanleg van de routes, zijn diverse natuurtoetsen gedaan. Daar is dit punt echter niet naar boven gekomen en is er dus groen licht gegeven voor de aanleg van de route in huidige vorm. Alex Peters, voorzitter van de stichting MTB Routenetwerk Rijk van Nijmegen, gaf deze zomer al aan begrip te hebben voor het commentaar. De route verleggen is wat hem betreft ook geen probleem.

Maar voor sommige betrokkenen is dat (nog steeds) niet genoeg. Zij zien de route het liefst geheel verdwijnen. Want onbeschermde reeënpopulaties zouden zijn gesignaleerd op plekken waar ze niet horen en komen in territoriale conflicten terecht. En dat zou de schuld zijn van de mountainbikers zijn. Het punt is alleen dat daar geen enkel wetenschappelijk bewijs voor is, slechts een mening van een invidu die wél tractie krijgt bij de gemeenteraad.

Olie in je demper, niet het vuur

Toch ziet de Nijmeegse wethouder Bert Velthuis het volledig opdoeken van de route niet zitten, omdat er dan juist weer het gevaar bestaat dat er gebiked wordt in verboden delen van het bosgebied. Er wordt inmiddels gezocht naar een alternatieve route, om het leefgebied van het vliegend hert te ontzien. Wanneer dat plan er is én of dat dat de goedkeuring kan krijgen van alle betrokkenen, is nog afwachten… Maar tijdens dat afwachten kunnen we allemaal een steentje bijdragen.

Want dankzij pandemie is het de voorbije periode al maar drukker geworden in het bos. Enerzijds omdat meer mensen mountainbiken oppakken als sport en de route daar bovenop sowieso een aanzuigende werking heeft. Anderszijds omdat er ook veel meer wandelaars op pad zijn. En helaas geeft dat veel spanningen op die plekken waar mensen elkaar niet de ruimte geven.

En ten dele hebben we dat dus ook zelf in de hand. Wij mountainbikers worden gemakkelijk weggezet als ‘geen natuurliefhebbers’. Dergelijke generalisaties slaan natuurlijk nergens op. Net zo weinig als dat alle wandelaars stom zijn. Ik ben dat namelijk soms ook… Een wandelaar, dus. En niet stom. Hoe dan ook, stel je hoffelijk op en probeer zoveel mogelijk drukke perioden te vermijden. Want olie hoort in je demper, niet op het vuur (dat helaas al flink brandt)…

Update 6 december: Petitie gestart

Inmiddels is Stichting MTB Rijk van Nijmegen een petitie gestart om een gemeenschappelijk tegengeluid te geven aan de nogal eenzijdige rendenatie van natuurbeschemers en enkele politici.

Met de petitie hoopt men de lokale overheden ervan te overtuigen dat de route open moet blijven en dat er absoluut ruimte is voor constructief overleg.

Teken jij hem ook? Je vindt de petitie hier: mtbrondnijmegen.petities.nl

Geplaatst in Nieuws, Reizen en routes.
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Vliegende ton
Vliegende ton
3 jaren geleden

Zo kan het dus ook Laten wij elkaar fietsers/ wandelaars/ natuurliefhebbers elkaar allemaal wat gunnen/ ruimte geven…dan zou het toch moeten lukken