Nieuwe Roval Control SL Team-wielen: extreem licht… én extreem duur

Specialized: “De lichtste en snelste xc-wielen ter wereld”

Met z’n nieuwe nieuwe Roval Control SL Team-wielen zoekt Specialized de extremen op: een superlaag gewicht van 1.190 gram dankzij het gebruik van carbon velgen en spaken. En een superhoge prijs: 3.000 euro! Maar daarmee haal je dan volgens Specialized wel “the lightest xc wheels in the world” in huis.

Nieuw: Roval Control SL Team-wielen: 3.000 euro voor 1.190 gram.
Drie jaar geleden starten de ingenieurs van Roval, het wielenmerk van Specialized, met de ontwikkeling van een ultralichte wielset voor de Olympische Spelen in Parijs. Roval had al een sterke troef in handen met de 1.240 gram wegende Control SL-wielset, maar voor het Olympische project werd de lat nog hoger gelegd. Na een eindeloze reeks tests met verschillende naaf- en spaakprototypes kwamen ze uiteindelijk tot het definitieve ontwerp: de Roval Team Control SL-wielen.

Deze wielset is voorzien van twintig rechte, carbon spaken en intensief bewerkte aluminium naven met binnenwerk van DT Swiss. Hiermee werd het gewicht teruggebracht tot slechts 1.190 gram, inclusief velglint en ventielen. Dit maakt de Roval Team Control SL-wielen tot een van de lichtste xc-wielen op de markt, zeker als we het hebben over kant-en-klare wielsets.

Roval produceert slechts 400 paar van de Roval Team Control SL-wielen. De prijs van 3.000 euro is niet alleen voor de wielen zelf; bij deze exclusieve wielen krijg je ook twee banden (een 29 x 2.35 inch S-Works Fast Trak en Renegade), een gevoerde wieltas, twee bidons en een Dynaplug-bandreparatieset. Daarnaast levert Roval twintig reservespaken, een set extra wiellagers en een Shimano Microspline-cassettebody. Meer dus dan je bij andere wielsets meekrijgt, maar goed, dat mag ook wel voor dat geld.

De Roval Control SL Team-wielen komen met banden, bidons, reservelagers- en spaken en een wieltas.

Slechts twintig spaakgaten

De Roval Control SL Team-wielen maken gebruik van dezelfde carbon velgen als in de Control SL-wielen, maar in plaats van 24 zijn er slechts twintig spaakgaten geboord. En in plaats van de losse plastic pluggen die Specialized bij eerdere xc-wielen toepaste om de spaakgaten in het velgbed af te dichten, is voor deze wielen gekozen voor standaard velglint.

Met een interne velgbreedte van 29 millimeter zijn deze wielen geschikt voor moderne xc-banden met een breedte van 2.3 tot 2.4 inch. De haakloze flank van de velg is aan de bovenkant breder en vlakker, wat de kans op een stootlek aanzienlijk verkleint. Dit ontwerp heeft zich op de Control SL-wielen al als effectief bewezen. Voor rijders die nog meer zekerheid tegen lekrijden zoeken, zijn de velgen volgens Specialized ook geschikt voor gebruik met inserts.

De carbon velgen van de Roval Control SL Team-wielen hebben slechts twintig (carbon) spaken.

Brede, haakloze velgranden met 29 millimeter binnenbreedte.

Carbon spaken

De Team-wielen onderscheiden zich voornamelijk door de naven en spaken van de standaard Control SL-wielen. De naven zijn intensief bewerkt om het gewicht tot een minimum te beperken. Als speciaal detail zijn de handtekeningen van de S-Racing-rijders in de naaf gegraveerd. De naven maken gebruik van keramische lagers van DT Swiss en bevatten het Zwitserse 180-binnenwerk met een getande ring met 36 tanden.

De carbon spaken, die in-house door Roval zijn ontwikkeld, zijn exclusief voor deze wielen. Ze zouden bijna dertig procent lichter zijn dan stalen spaken en bovendien sterker. Elke spaak weegt slechts 3 gram, terwijl de nippel 0,38 gram weegt. De spaken zijn zowel voor als achter tweemaal gekruist gevlochten.

Volgens Specialized zijn deze wielen bestand tegen de moderne – lees: heftige – xc-parkoersen. Het maximale systeemgewicht (rijder plus fiets) is 125 kilo. Ondanks dat deze wielen specifiek zijn ontworpen voor xc-wedstrijden, is het vanwege hun lage gewicht en brede velg verleidelijk ze in een downcountry- of trailbike te hangen. Niet doen, zegt Specialized. En ook op een e-mountainbike hebben deze vlieggewichten volgens de makers niks te zoeken. Jammer maar helaas.

Twintig carbon spaken, tweemaal gekruist.

Roval Control SL Team-wielen | Prijzen en specificaties

 • Prijs: vanaf € 3.000,00
 • Wielmaat: 29 inch
 • Gewicht:
  • Voorwiel: 548 gram
  • Achterwiel: 642 gram
  • Complete wielset: 1.190 gram
 • Velg: carbon
 • Hoogte velg: 25 mm
 • Buiten-/binnenbreedte velg: 37 mm/29 mm, haakloze velgflank
 • Spaken: 20 stuks, carbon, 2 x gekruisd
 • Naven: Roval Low Flange met keramische SINC-lagers van DT Swiss
 • Cassette-body: Sram XD (Shimano Microspline bij de levering eveneens inbegrepen)
 • Vrijloop: DT Swiss vertande ringen met 36 tanden
 • Remschijfmontage: zesgaats
 • Maximaal systeemgewicht (rijder plus bike): 125 kg
 • Garantie: levenslang (eerste eigenaar)

Meer informatie: specialized.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments