Specialized Roval Control World Cup-wielen van 998 gram en nieuwe Air en Fast Trak-banden

Met het 2025-seizoen van de UCI Mountain Bike World Cup in de startblokken, presenteert Specialized z’n lichtste crosscountrywielen ooit. De nieuwe Roval Control World Cup weegt 998 gram. Niet per wiel, maar per set! Aanvullend brengt Specialized vernieuwingen naar z’n crosscountryband Fast Trak en komt met de lichte Air Trak als vervanging van de Renegade.

Dat Specialized veel meer is dan een fietsmerk blijkt wel als je eens goed kijkt naar wat ze nog meer aanbieden. Het programma omvat een flink aantal onderdelen, accessoires en banden. Sterker: Mike Sinyard begon in 1976 met zijn bedrijf ‘Specialized’ als gespecialiseerde aanbieder van racefietsonderdelen en zijn eerste eigen product was een… band. “Ja, boeie, ik rij niet op een Specialized, dus wat moet ik met die Specialized-rubbers?” Tja, het is je goed recht om strakke grenzen aan te houden wat fietsmerken en hun onderdelen betreft. Maar net als Trek met z’n Bontrager-banden, besteedt Specialized ook veel aandacht aan de ontwikkeling van z’n banden. En – zo is onze ervaring – daarmee doen ze niet onder voor ‘echte’ bandenmerken. Alleen daarom al zijn ze het waard om strakke merkdefinities los te laten wanneer je in de markt bent voor nieuwe banden.

Dat geldt ook voor Specializeds wielenmerk Roval. Want wat ze nu uitbrengen, gaat elke crosscountry-racer interessant vinden. Roval komt nu namelijk met de Control World Cup: een crosscountry-wielset van 998 gram all-in. Wat? Ja!

Specialized Roval Control World Cup wielen van 998 gram en nieuwe Air en Fast Trak banden

Specialized Roval Control World Cup wielen van 998 gram en nieuwe Air en Fast Trak banden

Roval Control World Cup

Een lichte fiets is een snelle fiets, dat weet iedereen. Maar wáár dat gewicht (niet) zit heeft een nog groter effect. Zo werkt roterende massa je tegen bij het versnellen. En om die reden heeft een lichtere wielset vaak méér toegevoegde waarde dan bijvoorbeeld een lichtere vork of zadelpen. En wat precies ‘licht’ is wordt door Roval, het wielenmerk van Specialized, met de nieuwe Control World Cup-wielen nog eens scherp gesteld.

Lichte carbon velg nog verder verlicht

Het kostte de techneuten van Specialized naar eigen zeggen 1.017 ontwerpiteraties om tot de nieuwe Roval Control World Cup-wielen te komen. Daarbij is elk detail tegen het licht gehouden; van het ventiel tot de naafas en alles daar tussenin. Zo is de carbon velg ten opzichte van de exemplaren in de Roval Control SL Team-wielen 36 gram lichter gemaakt. Dat klinkt niet als dramatisch veel, maar als je je realiseert dat die velg nog geen 360 gram woog, dan is dat best flink.

Specialized Roval Control World Cup wielen van 998 gram

Specialized Roval Control World Cup wielen van 998 gram

Het haakloze, tubeless-ready velgprofiel is intern 28,5 millimeter breed. De velgranden zijn stomp en met 4 millimeter behoorlijk breed, om daarmee stootlek tegen te gaan.

De velg is tubeless-ready, maar is géén haakloos profiel en heeft een ‘mini-hook’ om de hieldraad op z’n plek te houden. De velgranden zijn met elk vier millimeter behoorlijk breed. Door hun breedte en stompe vorm moeten ze stootlek tegengaan. Het velgprofiel is overigens asymmetrisch. Hierdoor staan de spaken links en rechts in beide wielen onder een meer gelijke hoek. Meerdere fabrikanten passen dit toe omdat het resulteert in een meer gelijke spaakspanning en dát draagt op zijn beurt weer bij aan de duurzaamheid van de wielen.

Intern is de velg overigens 28,5 millimeter breed en is geschikt voor banden van 1.9 tot en met 2.6 inch breedte. Met 26 millimeter zijn ze niet extreem hoog en Specialized geeft aan dat ze ontwikkeld zijn om torsiestijf te zijn maar in de hoogte wél wat mee te geven.

Carbon spaken

De grootste slag wist Specialized te slaan bij de spaken. Voor de Roval Control World Cup-wielen zijn carbon spaken van het Chinese Vonoa gebruikt die we ook tegenkomen bij onder meer de lichtste wielen van Newmen. Specialized past er maar weinig van toe: slechts 20 stuks per wiel. Tja; wat er niet is, weegt ook niets.

Carbon spaken zijn niet alleen lichter en sterker dan stalen exemplaren, waardoor Specialized dus ook weg kan komen met slechts 20 stuks per wiel; ze zijn ook stijver in lengterichting. En dat vertaalt naar een snellere omzetting van trapkracht in voorwaartse beweging, zoals we ook al ondervonden bij de Cadex AR 35 gravelwielen.

Om de verbinding met de spaaknippel en naafflens te maken, worden trouwens titanium ‘fittings’ toegepast. Hiermee is in totaal meer dan 100 gram bespaard ten opzichte van stalen spaken. De spaken werken zoals normale exemplaren en het vervangen en opspannen ervan is niet anders dan met stalen spaken. In zowel het voor- als achterwiel wordt aan beide zijde dezelfde spaaklengte van 304 millimeter gebruikt. En elke set wielen komt vervolgens met vier reservespaken. Het velglint is trouwens nog eens 9,6 gram verlicht. Alle beetjes helpen, niet waar?

Roval naven, gemaakt door DT Swiss

Op de naven prijkt het Roval-logo; Specialized heeft ze dan ook zelf ontworpen, maar laat ze in Zwitserland maken door DT Swiss. De achternaaf maakt dan ook gebruik van DT Swiss’ EXP-vrijloop. En qua cassette-passing kun je dus de reguliere wisseldelen van DT Swiss gebruiken. Beide naven draaien op DT Swiss’ Sinc Ceramic lagers en hebben de bekende 110 x 15 millimeter en 148 x 12 millimeter inbouwbreedte voor respectievelijk de voor- en achternaaf.

De Roval Control World Cup wielen hebben naven die door DT Swiss zijn gemaakt en draaien op keramische lagers. Ze komen alleen met centerlock-schijfrempassing.

Specificaties

Dit alles telt dus op tot een set wielen die slechts 998 gram weegt; dat is inclusief het velglint én de tubeless-ventielen (!). Ze zijn vrijgegeven tot een rijdersgewicht van 125 kilogram. Specialized levert de Roval Control World Cup-wielen dus standaard uit met vier reservespaken, 19 millimeter einddoppen voor de voornaaf, met daarbij nog een setje torque caps van 31 millimeter voor montage in RockShox-voorvorken. Ook komen de wielen met twee stickersets; liquid silver en metallic white.

Wat dit alles mag kosten? 1.225 euro voor het voorwiel. Wil je een bijpassend achterwiel dan mag je nog eens 1.725 euro aftikken bij de Specialized-dealer. Gewicht wordt dus niet alleen bij de wielen, maar ook in je portemonnee bespaard. Ze komen overigens een levenslange garantie op de velgen en er is een crash replacement-programma.

Specialized Roval Control World Cup wielen van 998 gram

Specialized vernieuwt Fast Trak en introduceert mountainbikeband Air Trak

Voor 2025 voert Specialized een aantal vernieuwingen bij z’n banden door. Naast een verbeterde rubbersamenstellingen zijn er nieuwe karkassen en wordt het programma ingedikt. Zo verdwijnt vooralsnog het S-Works-label. In het crosscountry-segment is de Fast Trak vernieuwd en wordt nu bijgestaan door de nieuwe Air Trak.

Flex Lite en Grid Lite karkassen

Eerst over die karkassen. Specialized introduceert compleet nieuwe karkassen, waarbij er voor de crosscountry-banden twee opties zijn; de Flex Lite en Grid Lite. Beide karkassen zijn gemaakt met 60 threads per inch, of tpi. Dat zegt iets over de hoeveelheid draden er verwerkt is in het karkas. De S-Works-karkassen, zoals we die bij de Fast Trak en Renegade vorig jaar testten, telden 120 tpi. Is meer tpi niet beter? Nee, zo simpel is dat blijkbaar niet.

De Flex Lite is nu Specializeds lichtste karkas. In feite is het één karkaslaag dat bij beide hieldraden omgevouwen wordt, om vervolgens in het midden elkaar nog eens te overlappen om tot drie karkaslagen onder het loopvlak te komen. Door meer dikkere draden in de karkassen te gebruiken, is de Flex Lite constructie tot 18 procent beter beschermd tegen lekrijden, aldus Specialized. En het karkas zou nu ook iets meer stabiliteit geven. Wat ons betreft is dat geen slecht idee; de dunne S-Works-karkassen waren weliswaar licht, maar het ontbrak ze aan ondersteuning. En om dat te compenseren was een hogere bandenspanning nodig. Een hogere bandenspanning betekent vervolgens minder comfort én minder tractie. Overigens claimt Specialized dat de Flex Lite-constructie qua gewicht wél op het niveau van de oude S-Works-karkassen is gebleven.

Het nieuwe Grid Lite-karkas is in de basis hetzelfde als de Flex Lite-constructie en dus gemaakt met 60 tpi. Specialized voegt daar nog aan beide zijkanten een extra laag aan toe voor méér zijdelingse bescherming én stevigheid. Deze karkassen zijn dus iets zwaarder, maar bieden dan ook méér bescherming en ondersteuning wanneer je het ruigste crosscountry-werk opzoekt.

Specialized Flex Lite en Grid Lite karkas constructies

Links het Flex Lite karkas, rechts het Grid Lite karkas, met extra bescherming aan de zijkanten.

Specialized geeft Fast Trak nieuw profiel

What’s in a name? De Fast Trak is een rappe allrounder in het aanbod van crosscountry-banden van Specialized. Het is een goed lopende band op zowel harde als zachte ondergrond en is niet snel overrompeld wanneer het nat wordt, zo is onze ervaring. Het vernieuwde profiel wordt nog steeds gekenmerkt door z’n schoepvormige noppen in het midden van het loopvlak. Ze zijn nu wat meer rond gezet in plaats van hoekig en lijken wat egaler in doorsnede bij het afrollen. Ons vermoeden is dat hierdoor de rolweerstand (iets) afneemt.

Die noppen in het midden zijn overigens nog steeds van Gripton T5-rubber gemaakt; één van Specializeds meer slijtvastere rubbersamenstellingen. De schoudernoppen zijn juist van Gripton T7 dat wat zachter is en méér grip geeft.

Specialized levert de Fast Trak met het Flex Lite en Grid Lite-karkas. Met een gewicht vanaf 605 gram voor de 29 x 2.2 inch versie met het Flex Lite-karkas, is het nog steeds een erg lichte band die je zowel op je voor- als achterwiel kunt gebruiken.

Specialized 2025 Fast Trak Flex Lite Grid Lite moutainbikeband xc band, mountainbike

Specialized 2025 Fast Trak Flex Lite Grid Lite moutainbikeband xc band, mountainbike

De schoepen in het midden van het loopvlak zijn wat ronder van vorm en rollen in rijrichting waarschijnlijk iets gunstiger af. Qua grip zal het vernieuwde profiel niet extreem afwijken van de vorige generatie van de Fast Trak.

Specificaties

  • Fast Trak Flex Lite T5/T6, zwarte zijwand – 29 x 2.2 inch, 605 gram – 50 euro
  • Fast Trak Flex Lite T5/T6, bruine zijwand – 29 x 2.35 inch, 615 gram – 55 euro
  • Fast Trak Grid Lite T5/T6, zwarte zijwand – 29 x 2.2 inch, 676 gram – 50 euro
  • Fast Trak Grid Lite T5/T6, zwarte zijwand – 29 x 2.35 inch, 690 gram – 50 euro

Nieuwe Air Trak

De Fast Trak was als voorband prima te combineren met Specializeds Renegade als achterband. Die Renegade, met z’n blokprofiel wordt nu opgevolgd door de nieuwe Air Trak. Het profiel in het midden van de band is daarbij gebaseerd op de Renegade en alleen de schoudernoppen zijn iets anders. Ook hier zijn de noppen in het midden van het iets slijtvaster Gripton T5-rubber gemaakt. De schoudernoppen zijn omwille van maximale grip uitgevoerd in het Gripton T7-rubber.

Met 575 gram is de nieuwe Specialized Air Trak in 29 x 2.2 inch en het Flex Lite-karkas de lichtste crosscountry-band die het merk nu voert. Met het verstevigde Grid Lite-karkas en een breedte van 2.35 inch slaat de Air Trak met 680 gram ook geen modderfiguur.

Specialized 2025 Air Trak Flex Lite Grid Lite moutainbikeband xc band, mountainbike

Specialized 2025 Air Trak Flex Lite Grid Lite moutainbikeband xc band, mountainbike

Het profiel lijkt sterk op dat van de Renegade en de Air Trak is dan ook de vervanger van die band. Je kunt hem als voor- én achterband gebruiken, maar kan ook een prima metgezel zijn rond het achterwiel, met vooraan een Fast Trak.

Specificaties

  • AirTrak Flex Lite T5/T6, zwarte zijwand – 29 x 2.2 inch, 575 gram – 50 euro
  • Air Trak Flex Lite T5/T6, zwarte zijwand – 29 x 2.35 inch, 585 gram – 50 euro
  • Air Trak Flex Lite T5/T6, bruine zijwand – 29 x 2.35 inch, 585 gram – 54 euro
  • Air Trak Grid Lite T5/T6, zwarte zijwand – 29 x 2.35 inch, 680 gram – 50 euro

Bron: specialized.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments