Preview en uitzendingen WK Cyclocross 2022 Fayetteville USA

De komende dagen vindt in Fayetteville in de Amerikaanse staat Arkansas het wereldkampioenschap cyclocross plaats. In het Centennial Park wordt er om het eremetaal gestreden op een semi-permanent parcours met steile klimmen, een lange trap en fly-overs. In alle categorieën belooft het een spannende strijd te worden, óók (of misschien wel juist) nu Van der Poel en Van Aert niet aan de start verschijnen. We blikken kort vooruit, kijken naar het parcours en geven je een overzicht van de uitzendingen van dit WK veldrijden op TV en via livestream(s).

WK Cyclocross 2022 Fayetteville Amerika – wereldkampioenschap veldrijden

Spannend vóór en tijdens het WK Cyclocross 2022

De voorbije weken hield de crosswereld de adem wat in ten aanzien van het wereldkampioenschap. Het bleef lang de vraag of een inreisverbod in verband met de pandemie een stok tussen de spaken zou steken. Die stok is gelukkig uit de wielen gebleven en dus is een groot deel van het crosscircus over de grote plas naar Arkansas, Amerika gevlogen. Maar Covid heeft toch een greep op het evenement. Sommige deelnemers zijn last-minute positief getest op het virus. Zo moesten de Belg Quinten Hermans en de Nederlandse Annemarie Worst kort voor vertrek eerder deze week verstek laten gaan. Naast Worst, ziet ook Denise Betsema haar kansen op een medaille én regenboogtrui aan haar neus voorbij gaan. Ze testte vóór vetrek naar Amerika niet positief, maar voelde zich wel koortsig en moest afzeggen.

Geen Mathieu, geen Wout, maar spanning zal er zeker zijn!

Het mag geen nieuws zijn dat Mathieu van der Poel niet deelneemt aan dit WK Cyclocross in Fayetteville. Een aanhoudende rugblesssure betekende een vervroegd einde aan een sowieso al kort cyclocrossprogramma voor de alleskunner. Zijn naaste concurrent, de Belg Wout van Aert, reed dit seizoen óók een compact programma in het veld, domineerde daar waar-ie startte, maar verschijnt eveneens niet aan de start in Fayetteville. De reis naar Amerika past simpelweg niet goed bij zijn voorbereidingen voor het nieuwe wegseizoen.

“De meesten kijken naar Pidcock en schilderen hem af als dé grote favoriet. Begrijpelijk; de Olympisch Kampioen Mountainbike drukt bij de cyclocrosswedstrijden waar hij start altijd een flinke stempel op de strijd.”

Ook zonder VdP en WvA heef het wereldkampioenschap cyclocross 2022 alles in zich om misschien wel één van de spannendste edities in recente tijd te worden. Lars van der Haar, Eli Iserbyt, Tom Pidcock, Toon Aerts… stuk voor stuk kunnen deze elite mannen winnen. De meesten kijken naar Pidcock en schilderen hem af als dé grote favoriet. Begrijpelijk; de Olympisch Kampioen Mountainbike drukt bij de cyclocrosswedstrijden waar-ie start altijd een flinke stempel op de strijd. Maar winnen is óók voor Pidcock nog altijd niet ‘zomaar’ een gegeven. Hij mistte meer dan eens zijn start. De comeback’s waren daarom des te meer imposant. Maar de snelste ronde klokken en de meeste deelnemers inhalen, beteken niet automatisch dat je een wedstrijd wint.

“Bij de elite vrouwen is het veld breed en ondanks afzeggingen zijn veel verschillende podiumkandidaten.”

Bij de elite vrouwen is het veld breed en ondanks afzeggingen zijn veel verschillende podiumkandidaten. Lucinda Brand – de titelverdedigster – is tot dusver beslist dominant geweest, maar vaak viel de strijd pas in de laatste fase in een plooi. Veel weerstand kreeg ze van onder meer Marianne Vos die in topvorm is. De pas 20-jarige Hongaarse Blanka Kata Vas start ook bij de elite vrouwen en laat zich niet gemakkelijk wegcijferen. Clara Honsinger rijdt natuurlijk in eigen land en kan misschien een verrassing zijn. Ze werd eerder derde op dit parcours tijdens de wereldbekerwedstrijd aan het begin van dit seizoen.

Bij de belofte vrouwen (U23) is het uitkijken naar een strijd tussen Puck Pieterse en Fem van Empel. Beide doen bij andere wedstrijden óók mee om podiumplekken wanneer ze meerijden met de elite vrouwen en steken er in de U23-categorie toch wel uit. Datzelfde geldt voor Pim Ronhaar die het WK ook bij de belofte mannen rijdt, terwijl-ie ook niet geheel onverdienstelijk met de elite heren mee weet te trappen.

Centennial Park Parcours

Fayetteville en het naburige Bentonville ontwikkelen zich in rap tempo tot een fiets-hotspot in Amerika. Talloze instanties investeren flink in de infrastructuur en één van die plekken is het Centennial Park in Fayetteville, waar het wereldkampioenschap veldrijden dit jaar plaats vindt. In dit park is een mountainbike- én cyclocrossparcours aangelegd. Het WK wordt dus amper tussen gespannen lintjes gereden, maar dus tussen permanente hekken. Het parcours kent een paar listige klimmen en afdalingen, een enorm lange (en niet constante!) trap en twee flyovers.

Wereldkampioenschap Cyclocross 2022 Fayetteville parkoers – WK Veldrijden 2022

WK Cyclocross 2022 parcoursvideo

Curtis White neemt je mee op het parcours in zijn voorbereiding op de wereldbekerwedstrijd van afgelopen oktober. Voor het WK zal het parcours een paar extra switchbacks hebben, maar in hoofdlijnen blijft het hetzelfde.

Uitzendingen WK Cyclocross 2022 NOS & Sporza

De NOS zendt in elk geval de wedstrijden van het WK veldrijden van de elite vrouwen en elite heren uit via een livestream. De links naar de livestream zijn typisch pas kort voor aanvang van de wedstrijden beschikbaar via www.nos.nl. De Belgische publieke omroep is beduidend méér wielergezind en pakt wederom breed uit. Sporza zendt alle wedstrijden live uit en voorzien dat van uitvoerigen omlijsting via de kanalen van Canvas en Eén. Hieronder vind je een overzicht van alle uitzendingen op televisie en livestream van Sporza en de NOS van het WK Cyclocross 2022, dat al begint op vrijdagavond met de Mixed team relay.

Vrijdag 28 januari 2022

19:20 uur: Mixed team relay – Canvas (TV)

Zaterdag 29 januari 2022

17:45 uur: Junior vrouwen – Canvas (TV)
19:40 uur: Beloften mannen – Eén (TV)
21:10 uur: Elite vrouwen – Eén (TV) & NOS (livestream)

Zondag 30 januari 2022

17:45 uur: Junior mannen – Canvas (TV)
19:45 uur: Beloften vrouwen – Canvas (TV)
21:00 uur: Elite mannen – Eén (TV) & NOS (livestream)

Meer informatie: www.cyclocrossfayettevillear2022.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments