Selle Italia Model X Leaf: eco-zadel met eco-design

Sinds 2021 zet Selle Italia door weer in Italië te produceren een tandje bij wat betreft duurzaamheid en verlaging van zijn CO2-footprint. Met zijn Green Tech-productieproces vermijden ze lijm en worden de onderdelen van het zadel mechanisch verbonden. In de Model X-reeks brengt de Italiaanse zadelfabrikant nu de X Leaf, een zadel waarbij de groene roeping dóór het zadeldek heen zichtbaar is.

Selle Italia Model X Leaf Green Tech

Naast onder meer de X Bow, X Green en X Green Comfort+, breidt Selle Italia zijn X-programma uit met de X Leaf. Een zadel dat met een iets gewelfd zadeldek bedoeld is voor fietsers met een achterwaartse bekkenrotatie. Het meet 145 x 245 mm.

Selle Italia Green Tech

Net als bij de andere X-zadels zijn bij de X Leaf de rails, het onderdek en het zadeldek mechanisch met elkaar verbonden. Traditioneel wordt hier lijm toegepast, maar met het oog op duurzaamheid en milieubelasting wordt daar onder de noemer van het ‘Green Tech’-productieproces van afgezien. Bovendien draagt het weglaten van lijm bij aan de recycleerbaarheid van het zadel.

Selle Italia Model X Leaf Green Tech

Model X Leaf

Bij de Model X Leaf heeft Selle Italia het zadeldek transparant gemaakt. Daardoor zie je de polstering, het binnenwerk, waarin groene, gestyleerde bladeren zijn verwerkt. Functioneel is het uiteraard niet, maar het toont wel expliciet de groene ambities van de Italiaanse zadelfabrikant. Overigens heeft het zadeldek, net als de andere modellen uit de X-serie, een antibacteriële behandeling ondergaan. Het onderdek is van kunststof en samengevoegd met ‘FeC alloy’-zadelrails. FeC staat natuurlijk voor staal. Naar de zijkanten toe heeft het kunststof onderdek diverse flexzones voor enige mate van trillingsdemping.

Selle Italia’s nieuwste (en nu letterlijk) groene Model X Leaf-zadel weegt 315 gram. En ondanks ‘made in Italy’ is de prijs van € 59,90 behoorlijk schappelijk.

Bron: www.selleitalia.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments