Sram GX Eagle AXS – Draadloos schakelen tegen lager budget

Vorige maand speculeerden we nog over een Eagle AXS mountainbikegroepset toen we dieper in geruchten doken over een nog-te-lanceren Rival eTap AXS racefiets-/gravelgroepset. Nu komt er een einde aan het speculeren, want Sram lanceert inderdaad een GX Eagle AXS groepset!

Je kan vanaf nu draadloos schakelen op je mountainbike voor € 620!

Terwijl Shimano deze week is begonnen met het vieren van hun 100ste verjaardag en eveneens nieuwigheden in de pijplijn heeft zitten, zitten ze bij Sram óók niet stil. Dat er een Rival eTap AXS groepset aan zit te komen, staat al zo goed als vast. Maar het voedde ook andere speculaties. Want binnen het AXS-platform heeft Sram voor de Red en Force eTap AXS weg-/gravelgroepset óók een tegenhangers voor het mountainbikesegment in de vorm van de XX1 Eagle AXS en XO1 Eagle AXS. Met de haast zekere komst van een AXS-groepset op Rival-niveau, zou je hetzelfde mogen verwachten in de vorm van een GX Eagle AXS. En dié is er in elk geval nu!

Upgrade

En die koop je als upgrade-kit, bestaande uit een achterderailleur, shifter, batterij en oplader voor een adviesverkoopprijs van € 620. Onder de streep is de GX Eagle AXS groepset zo’n 40% goedkoper dan de XX1 en XO1 Eagle AXS groepsets!

Sram GX Eagle AXS componenten

Met de lancering biedt Sram niet een volledige nieuwe groepset; de GX Eagle AXS maakt gewoon gebruik van inmiddels bekende GX Eagle cassette, ketting en cranksets. Dat betekent dan ook dat je de nieuwe draadloze derailleur kunt gebruiken op zowel 10-50t als 10-52t 12-speed cassettes van het merk.

GX Eagle AXS achterderailleur

De GX Eagle AXS achterderailleur is slechts ten dele écht nieuw. De elektronische componenten zijn – zover de informatie nu rijkt – gewoon identiek aan de XX1 Eagle AXS en XO1 Eagle AXS. Ook de Overload Clutch, die voorkomt dat de motor schade oploopt wanneer de derailleur bijvoorbeeld een klap krijgt bij een valpartij, vind je bij deze nieuwste telg binnen het AXS-platform. En dat geldt ook voor de Type 3 clutch die helpt om de ketting op spanning te houden.

GX Eagle AXS derailleur

Wat is er dan wél anders? Simpelweg de gebruikte materialen. Het persbericht gaat niet hierop in detail. Wat in elk geval op te maken is, is de lagering van de derailleurwieltjes met reguliere stalen industrielagers zijn voorzien, in plaats van versies met keramische kogels. Verder is de kooi nu van staal, waar die bij de XX1 Eagle AXS en XO1 Eagle AXS van respectievelijk carbon en aluminium zijn. De GX Eagle AXS achterderailleur weegt daardoor 468 gram. Dat is ruim 100 en 120 gram méér dan respectievelijk de XO1 Eagle AXS en XX1 Eagle AXS achterderailleur.

Die 100/120 gram gewichtspenalty komt met een flinke prijsreductie. Want waar een losse XX1 of XO1 Eagle AXS achterderailleur je € 750 kost, is de adviesverkoopprijs van de GX Eagle AXS achterderailleur € 385.

GX Eagle AXS shifter

Bij de shifter lijken de verschillen zowaar nóg kleiner te zijn. Wat heet; buiten een andere opdruk en geverfde in plaats van geanodiseerde kleur van de montageklem, zijn er geen verschillen. Ook niet qua gewicht – de GX Eagle AXS shifter weegt ook 72 gram. Er is wel een verschil in prijs. Met een prijs van € 155 is-ie € 45 goedkoper dan de XX1/XO1 Eagle AXS shifter.

GX Eagle AXS shifter

AXS-platform

AXS is één groot platform. Je kan dus alle AXS-componenten combineren. Bovendien kun je via de AXS-app op je telefoon de setup naar smaak aanpassen. En daarbij heb je over het hele platform dezelfde functionaliteit beschikbaar. Het is dus niet zo dat je bij deze ‘opstap’-draadloze groepset minder mogelijkheden hebt!

Oók de batterij – die los wordt verkocht – is universeel binnen het platform. En ook al weegt de GX Eagle AXS achterderailleur méér, het is niet de verwachting dat je batterij hierdoor significant sneller leeg zal zijn. Sram claimt een rijtijd van circa 20 uur met een volle batterij voor de achterderailleur. Opladen doe je binnen een uur, overigens. De CR 2032 knoopcel in de shifter gaat circa 2 jaar mee.

AXS Battery Cover

Met de lancering van de GX Eagle AXS achterderailleur, lanceert Sram óók een extra beschermkap voor de batterij. Deze ‘AXS Battery Cover’ is een eenvoudig kunststof kapje dat je achterop de achterderailleur óver de batterij heen vastklikt. Hij past niet alleen op een GX-exemplaar, maar past óók op de XX1 en XO1 Eagle AXS achterderailleurs.

Overzicht en prijzen

Alle GX Eagle AXS onderdelen zijn per direct beschikbaar, aldus Sram. We zijn benieuwd of dat daadwerkelijk betekent dat we de onderdelen in de komende dagen al kunnen bestellen, want zoals je misschien al weet, zijn er behoorlijke tekorten op de markt.

GX XO1 XX1 Eagle AXS overzicht

Bron: www.sram.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Peer hermans
Peer hermans
1 jaar geleden

Kun je op je Hp scopion fs 26 ( trikebike) de sram gx axs plaatsten en daarbij voor wel een groot voorblad gebruiken. Ik bedoel 52 of 53 tandwiel voor en dan achter de 11 of 12 speed sram gx axs. Mtvrgr. PEER HERMANS