Stoneman: Na Italië, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland nu ook in België

De wortels van de Stoneman liggen in het Italiaanse Zuid-Tirol, maar vanwege het grote succes aldaar heeft bedenker Roland Stauder zijn toerbikeconcept ook naar Italië, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland geëxporteerd.

En vanaf dit bikeseizoen ook naar België: de Stoneman Arduenna. Bijna 180 kilometer en 3400 hoogtemeters door de Ardennen. We spraken kort met Ronald Stauder, over zijn Belgische route die op 6 juni 3 juli officieel geopend wordt.

180 km door de Ardennen in één, twee of drie dagen

In één, twee of drie dagen dwars door de Belgische Ardennen, bijna 180 kilometer lang. Wie zich een (lang) weekend volledig wil laven aan uitdagende trails en oogstrelende natuur komt bij de Stoneman Arduenna compleet aan zijn trekken. De Stoneman is het geesteskind van Roland Stauder. Deze marathonspecialist uit het Zuid-Tiroolse Sexten kan, getuige zijn palmares, best hard fietsen: samen met Thomas Frischknecht eerste in de Transalp van 2001, Crocodile Trophy-winnaar en World Cup Marathon-kampioen in 2003, vicekampioen in 2004, derde in 2006. In zijn jaren als profrenner trapte deze Zuid-Tiroler in de kelder van zijn huis naar eigen zeggen jaarlijks dik 14.000 kilometer op de Tacx weg. “Noodzakelijk om goed te kunnen blijven presteren, maar het had natuurlijk niets meer met mountainbiken en natuurbeleving te maken,” vertelt hij.

Gezien deze uitspraak is het niet zo verrassend, dat het project dat Stauder ná zijn profcarrière startte, de Stoneman Dolomiti, helemaal niet competitief is, maar juist recreatief. Deze route die Stauder in 2014 in de bergen rond zijn woonplaats Sexten uitzette, omvat 115 kilometer en 4000 hoogtemeters. Stauder: “De Stoneman is een uitdaging, maar dan zonder wedstrijdstress. En omdat het woord ‘uitdaging’ voor iedereen een andere waarde en betekenis heeft, kan je de Stoneman in één, twee of maximaal drie dagen rijden.”

Het concept

Dat vergt misschien even uitleg. De Stoneman is geen traditionele marathon die slechts één keer per jaar verreden wordt. Integendeel; je kunt ’m van juni tot en met september op ieder moment rijden. Maar om je deelname officieel te maken moet je wel een deelnamepakket kopen. Dit pakket omvat onder andere een uitvouwbare routekaart met hoogteprofiel en een startkaart. Op de verschillende start- en stempelplaatsen langs de route kan je deze kaart laten perforeren. En met een volledig geperforeerde startkaart verdien je een door Stauder zelfgemaakte Stoneman-trofee in goud, zilver of brons, al naar gelang het aantal dagen je er over gedaan hebt. Uiteraard komt de steen die in die trofee verwerkt is uit de bergen die je net zelf hebt overmeesterd.

Wie startkaarten en ponstangen een nogal ouderwets analoog gedoe vindt: dat klopt. Maar het is ook een bewuste keuze van Stauder: “Natuurlijk zouden we de start- en controlepunten makkelijk kunnen digitaliseren. Maar ik wilde juist een beleving creëren zónder elektronische apparaten. Geen beeldschermen, geen magneet- of chipkaarten, geen Strava-stress, maar wel natuurbeleving en sportieve uitdagingen. Om die reden is de gehele route ouderwets gemarkeerd met bordjes. Omdat een gps op het stuur in principe overbodig is, kan je je volledig richten op het beleven van de route en het verleggen van je persoonlijke grenzen.”

Internationaal succes met lokale kennis

Dat Roland Stauder met zijn Stoneman de juiste snaar heeft geraakt, blijkt wel uit het feit dat zijn concept de afgelopen jaren met veel succes is uitgerold in Zwitserland (Stoneman Glaciara), Oostenrijk (Stoneman Taurista) en Duitsland (Stoneman Miriquidi). En nu dus ook in België, met de Stoneman Arduenna. De Stoneman is méér dan een marketingconcept. Stauder en zijn team zijn zelf nauw betrokken bij het uitzetten van de routes. Daarbij wordt intensief samengewerkt met plaatselijke mountainbikers. “Lokale bikers zijn voor ons zeer belangrijk, we zouden echt niet zonder ze kunnen”, vertelt Stauder. “Zij kennen hun streek als hun broekzak, weten de leuke paadjes te vinden en kennen de achterliggende verhalen. Voordat we een route openen hebben we die meerdere keren samen met de locals gereden om te zien of alles klopt. Maar ook als de route eenmaal staat zijn de mountainbikers uit de regio onmisbaar. Ze houden in de gaten of alle paden nog goed te berijden zijn, vervangen eventueel kapotte routebordjes. Ik ben al deze vrijwilligers enorm dankbaar voor hun ondersteuning!”

Opening 3 juli

Zoals gezegd gaat de Stoneman Arduenna op 6 juni 3 juli officieel open. Tot die tijd wordt er nog gewerkt aan het plaatsen van de routebordjes en de stempelposten. Echter, Veloziner Henk Boorsma reed ’m afgelopen nazomer al op de proef. Zónder routebordjes, maar wel met een goede gps. We brengen zijn reisverslag later deze zomer. Nu al meer weten? Check stoneman-arduenna.com.

Foto’s: Dennis Stratmann

Geplaatst in Nieuws, Reizen en routes en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments