Toen we in 2022 met de eerste bike met TQ’s HPR50 reden, de Trek Fuel EXe, waren we vrijwel unaniem onder de indruk. Onze rijevaring met de Trek Slash+ iets later, onderstreepte dat nog eens. Niet vanwege de brute kracht – daaraan ontbreekt het nu juist bij de TQ HPR-middenmotor – maar omdat het systeem van de Duitse middenmotorfabrikant erin slaagt om trapondersteuning op de meest natuurlijke manier te brengen. Een belofte die elke middenmotorfabrikant doet, maar regelmatig strandt omdat er toch een flinke bak geluid uit het vooronder komt. Precies dat is wat de HPR50 van TQ zo uniek maakt: met z’n Harmonic Pin Ring-overbrenging is-ie stiller dan het afrolgeluid van een fatsoenlijke set trailbanden.
Harmonic Pin Ring
TQ’s unieke Harmonic Pin Ring-transmissie is in feite een grote ring met binnenvertanding, met daarbinnen een tandwiel dat slechts een klein beetje kleiner is. Dat binnenste tandwiel ‘warrelt’ rond in het binnenvertande tandwiel (zie video hieronder), waardoor een relatief grote overbrengingsverhouding ontstaat. De vertanding is vervolgens dusdanig vormgegeven dat het geheel uiterst stil op elkaar afrolt.
TQ HPR60: méér koppel, méér vermogen, zelfde formaat
Ook TQ ontkomt echter niet aan het wedstrijdje vérplassen waarbij méér per definitie als béter wordt geponeerd. Maar waar dat op dit moment bij ‘full power’ e-mountainbikes gaat over piekkoppels tot 120 Newtonmeter en piekvermogens tot 1.000 watt, blijft TQ met de nieuwe HPR60 bescheiden. Want die heeft met 60 Newtonmeter koppel en 350 watt piekvermogen respectievelijk 20 en 17 procent méér dan de HPR50, terwijl het compacte formaat is behouden. De nieuwe HPR60 zou beter koelen en daarmee efficiënter zijn.
Het motorgewicht is 1.924 gram, wat slechts 74 gram meer is dan dat van de HPR50. Het volledige systeemgewicht, inclusief 290 wattuur batterij blijft onder de 3,6 kilo. TQ biedt nu wel meer keuzevrijheid. Naast de bestaande 360 wattuur accu zijn er nu ook een lichte 290 wattuur en een grote 580 wattuur opties. En wie nog verder wil, kan een 160 wattuur range extender monteren op de plek van een bidon.
Plus 10, plus 50
Met ‘slechts’ 50 Nnewtonmeter zette TQ met de HPR50 een trend in het segment van lichte e-bikes die bewust géén volwaardige vervangers van spierkracht willen zijn. In een markt waarin de andere grote spelers juist opschalen naar 85 newtonmeter en meer, stond TQ’s benadering haaks op die conventie. Sterker; het zette de trend naar lichtgewicht e-bikes. En die twee woorden ‘lichtgewicht’ en ‘e-bikes’ werden voorheen eigenlijk nooit in één zin gebruikt.
Maar zelfs de meest eigenzinnige motorbouwer blijkt niet immuun voor de roep van de markt. En dus schalen zij hun nieuwste motor ook op. Goed, 60 newtonmeter en 350 watt piekvermogen – respectievelijk 10 newtonmeter en 50 watt meer dan voorheen – zijn nog steeds geen wereldschokkende cijfers. Althans, niet in vergelijking met de spierballenparade van de Bosch CX, Shimano EP801 of de obscure DJI Avinox. Maar méér is méér en consumenten blijken nu eenmaal gevoelig voor cijfers met een plusteken ervoor.
Bron en meer info: tq-ebike.com