Trailfund voor mtb-routes Alphen, Zoetermeer, Zeewolde en Sibculo

Financiële steun aan mountainbikeroutes door NTFU en Bosch eBike Systems

Sinds 2022 geven de NTFU en Bosch eBike Systems via het Trailfund diverse groepen vrijwilligers die zich inspannen voor mountainbikeroutes een financiële duwtje in de rug. Of dat nu gaat om een nieuw aan te leggen route of onderhoud; met een goed onderbouwd verhaal maak je kans op een bijdrage uit het Trailfund. Vorige week hebben de mountainbikeroutes in Alphen, Zoetermeer, Zeewolde en Sibculo financiële steun toegezegd gekregen uit het fonds.

Trailfund van NTFU en Bosch eBike Systems: financiële steun voor mountainbikeroutes

In Nederland zijn ruim 2.750 vrijwilligers betrokken bij de aanleg en het onderhoud van de meer dan 250 mountainbikeroutes die ons land rijk is. Maar dat alles kost heel wat. Niet alleen in fysieke zin, bij het bouwen en onderhouden van de routes. Want naast noeste arbeid – er wordt jaarlijks meer dan 105.000 uur door vrijwilligers aan routes besteed – is er ook materiaal én materieel nodig. Maar nog vóór er een schop de grond in kan, zijn er vaak langdurige trajecten te doorlopen. Denk aan zaken als vergunningsaanvragen. En helaas ook steeds vaker juridische procedures. Dit alles kost gewoon geld. Flink veel geld zelfs. En lang niet alles wordt afgedekt door de vignetten die er op diverse plaatsen gelden. De Nederlandse Toer Fiets Unie (NTU) trekt daarom samen met Bosch eBike System op in het Trailfund. Het is een fonds waarmee ze vrijwilligersorganisaties financieel willen ondersteunen. Sinds 2022 heeft het Trailfund vijf routes ondersteund bij onderhoud en verduurzaming. De afgelopen week zijn er Trailfunds toegekend aan de mtb-routes in Alpen, Zoetermeer, Zeewolde en Sibculo.

NTFU & Bosch eBike Systems Trailfund voor mountainbikeroutes Alpen, Zoetermeer, Zeewolde en Sibculo

Nieuw bankje voor mountainbikeroute Alphen

De vrijwilligers van Stichting MTB-routenetwerk de Baronie knappen met het Trailfund het bankje op dat bij het startpunt van mountainbikeroute Alphen staat. Dat is nu een vervallen bankje en de mountainbikers willen van het startpunt een mooi visitekaartje maken. Er is al een nieuw informatiebord geplaatst en met het Trailfund kunnen ze nu ook een nieuw bankje plaatsen.

Houten vlonders voor route in Zoetermeer

De vrijwilligers van de mountainbikeroute in Zoetermeer onderhouden daar op een oude vuilstort ruim vijf kilometer aan route. Maar de waterdicht afdekfolie voert het regenwater naar de voet van de berg. Met halfverharding streden de vrijwilligers lang tegen de grote plassen. Zonder succes. Met het Trailfund leggen ze nu een vlonder van 30 meter met twee rollers aan, die de route ook nog eens een stuk uitdagender maakt.

Mountainbikeroute Zeewolde investeert in worteldoek en menggranulaat

Dat Nederland voor een groot deel onder de zeespiegel ligt, weten ze niet alleen in Zoetermeer. Oók de vrijwilligers van de mountainbikeroute Zeewolde in de Flevopolder hebben geregeld natte voeten. Door regen en opkomend grondwater verandert de kleigrond in een grote modderpoel. Na een geslaagde proef met grind, gaan de vrijwilligers de delen ‘Karpervijver’ en het ‘Bereklauwpad’ van de mtb-route in Zeewolde aanpakken. Met het Trailfund schaffen ze worteldoek en 45 kuub menggranulaat aan. Daarmee verbeteren ze straks in totaal 400 meter.

Onderhoudsgroep mtb-route Sibculo schaft elektrisch gereedschap aan

Zeker in de zomermaanden en al helemaal als er regen is gevallen is maaien, snoeien, zagen, scheppen en knippen zowat aan orde van de dag voor onderhoudsgroepen van mountainbikeroutes. De vrijwilligers van de mountainbikeroute Sibculo schreef zich dit jaar in voor een Trailfund om daarmee goed gereedschap te kunnen aanschaffen. Denk aan bosmaaiers, heggenscharen, boormachines en kettingzagen. Met de inmiddels toegekende Trailfund worden elektrische gereedschappen van Bosch Power Tools aangeschaft. Daardoor zijn de onderhoudswerkzaamheden minder belastend voor de omgeving – de route grenst aan een Natura2000-gebied.

NTFU & Bosch eBike Systems Trailfund voor mountainbikeroutes Alpen, Zoetermeer, Zeewolde en Sibculo

Inschrijving voor tweede ronde NTFU Bosch eBike Systems Trailfund 2023

Via ntfu.nl kunnen groepen zich aanmelden wanneer zij een financieel ruggensteuntje kunnen gebruiken om een mountainbikeroute willen aanleggen, verbeteren of onderhouden. Bij de aanvraag moet duidelijk zijn wat men precies wil aanleggen, bouwen of onderhouden. Aanmeldingen dienen ook binnen een realistische termijn haalbaar te zijn, zodat mountainbikers vlot kunnen profiteren van de Trailfund. De inschrijving voor de eerste ronde van de Trailfund voor 2023 sluit op 15 november 2023.

Bron en meer info: ntfu.nl

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments