World Cup La Bresse – Elite Dames en Heren

Na flinke regenval in de nacht van zaterdag op zondag zou het parcours er nog een pak uitdagender bij liggen dan we tot dusver zagen. De Elite Dames hadden het voordeel om pas rond het middaguur te starten nadat de Junior Heren als eerste door het slijk mochten. Met de temperatuurmeter voorbij de 20 graden en een zuchtje wind zou het parcours toch wel snel opdrogen, waardoor slechts de plekken in de schaduw vochtig bleven. Die waren al moeilijk genoeg, daar niet van…

Dames
De dameswedstrijd was natuurlijk een thuiswedstrijd voor Julie Bresset. Die wilde dus winnen en als er zoiets bestaat als thuisvoordeel, dan was dat zeker in haar voordeel. In de kop van de wedstrijd waren het Katerina Nash, Julie Bresset, Catherine Pendrel en Maja Wloszczowska, waarvan Nash lange tijd de forcing voerde. Naast de forcing had ze echter ook een abonnement op schuivers. Halverwege nam ze in een val al Bresset mee, die daardoor met een los zadel verder kon rijden. Deze acties zorgden er ook voor dat Gunn-Rita Dahle Flesjaa aan kon sluiten bij de kop, die een boven verwachting sterke wedstrijd aan het rijden was. Ze reed lange tijd op 10 seconden achter Nash, die wel het meeste pech van de wereld vandaag had, toen ze op winnende positie in de laatste afdaling wederom onderuit ging en Dahle haar kon passeren. Nash probeerde te redden wat er te redden viel en nam dusdanig veel risico’s dat ze wederom in de struiken belande. Een tweede plaats was alles wat er voor haar inzat, achter een dolgelukkige Dahle.
Van de Nederlandse dames kwam Anne Terpstra sterk door in de eerste klim (18e), maar een valpartij wierp haar helaas terug naar de acherhoede van het veld.

Maja Wloszczowska leidt de eerste klim voor Katerina Nash, Gunn-Rita Dahle Flesjaa en Julie Bresset.

Wereldkampioene Catharine Pendrel reed net als haar teamgenote een sterke wedstrijd en eindigde op de 4e stek.

Annie Last reed deze wedstrijd sterk met de eersten mee en finisht verdienstelijk 8e.

Gunn-Rita in achtervolging op Nash in haar typische rijstijl.

Katerina Nash op 500 meter van de finish nog in leidende positie, wat snel overging in lijdend…

Het podium: Pendrel, Nash, Dahle, Bresset en Wloszczowska.

Heren
De herenwedstrijd was zo mogelijk nog meer een loterij dan de dameswedstrijd, met als belangrijkste afwezige de winnaar van Nove Mesto Nino Schurter, die ziek was. Vanaf de start was het de Zwitserse Florian Vogel die zijn Olympisch ticket veilig wilde stellen. Daarachter waren het local boy Absalon, Naef, Kulhavy en Fabian Giger die probeerden aan te klampen. Met een uitzinnig publiek was het geen verrassing dat diezelfde Absalon al snel naar de eerste plaats toereed en dat ronde na ronde volhield. Dramatiek ten top in de laatste ronde echter: waar de fransen zo zeker leken van een overwinning van Absalon, heeft Kulhavy een extra energiereep naar binnen gewerkt en is hij als een ware stoomtrein mensen aan het inhalen. Het gat van 20 seconden voor Absalon slinkt zienderogen en Frankrijk wordt plots erg stil, helemaal als Absalon ook nog een keer van zijn fiets valt. Slechts 7 seconden sparen hem uiteindelijk van de opkomende Tsjech, waardoor Absalon de zoveelste overwinning op zijn palmares bij mag schrijven. Dat deze overwinning voor hem de mooiste is, in zijn eigen streek en op een parcours wat door zijn broer ontworpen is, dat moge duidelijk zijn.

Pang… en ze zijn vertrokken.

Wat cyclocross voor de Belgen is, is mountainbiken voor de Fransen. Het publiek bevolkte in grote getalen de steile bergflank.

Julien liet vandaag zijn achterkant zien…

Hadden we al gezegd dat het druk was? Vogel door de mensenhaag…

“Aan het einde van deze race, linksaf… bestemming bereikt”

De Franse jeugd doet aan live-facebooken… dislike!

Als het stof weer neergedaald is, komt Dennis Ebert ook nog een keer langs. Gelukkig kan ie er zelf als hardste om lachen.

Gelukkig had de EHBO het rustig… tussen de wedstrijden door!

Posted in Nieuws, Specials, World Cup.

1
Reacties

avatar
nieuwste oudste populairste
Dennis
Dennis

Wat een mensenmassa zeg. Maareh, @Coen, jij hebt toch zo’n pers-pas waarmee je voor de neus van iedereen mag gaan staan? Gebruik die dan ook :)