Boekreview | Bike Skills – Michel Romen

Standaardwerk voor elke biker

Michel Romen bracht zijn boek ‘Bike Skills’ in 2011 voor de eerste keer uit. Dit najaar verscheen de vierde editie.

Ten opzichte van de eerste editie is het boek uitgebreid en up-to-date gebracht. Het is een helder en duidelijk boek, voor zowel beginners als de gevorderde biker.

Bike Skills Michel Roman

Kort na de verschijning van deze vierde editie ontvingen wij een exemplaar op de deurmat. Qua dikte lijkt Michel Romen’s Bike Skills nog redelijk op de eerste editie. Maar ‘don’t judge a book by its cover’. Meer treffend kan ik het niet brengen. Want van voor- tot achterkant is het boek grondig onder handen genomen. In ruim 9 jaar tijd is er namelijk veel veranderd aan materiaal en rijtechnieken. En dat komt allemaal aan bod.

Bike Skills Michel Roman

Michel Romen is al jaren gepassioneerd mountainbiker. Hij heeft zich gespecialiseerd in rijtechniek en was zelfs ooit lid van de Nederlandse fietstrial selectie. Naast het geven van clinics, reist hij veel en is hij journalist.

Bike Skills Michel Roman

Meten is weten: de vierde editie is 13,3 mm dik

Opgedeeld in 4 delen

Qua indeling is het boek niet veranderd. Dat betekent dat de hoofdstukken – 30 in totaal – nog altijd gebundeld zijn in vier verschillende delen:

  • Deel 1Het materiaal: Naast een globale uitleg van het type mountainbikes, gaat Michel uitgebreid in op geometrie en vering. Ook de aandrijflijn en de contactpunten (lees: zadel, stuur, handvatten en pedalen) komen uitvoerig aan bod. Naast basale uitleg over deze aspecten worden ook de voor- en nadelen helder toegelicht zodat je als beginnende biker meer inzicht krijgt over de te maken keuzes.
  • Deel 2De Basics: In dit deel behandelt Michel de fundamentele aandachtspunten zoals ‘aanvalshouding’ en kijktechniek.
  • Deel 3Hit The Trails: Klimmen, dalen, bochten, obstakels; ze komen in dit deel uitgebreid aan bod in woord en duidelijk beeld. Daarbij legt Michel óók uit wat de vaak gemaakte fouten zijn, bij zowel beginners als ook gevorderden.
  • Deel 4Speciale technieken en tricks: In het laatste deel worden rijtechnieken uitgelegd als de bunnyhop en drop off. Maar ook een manual en het maken van een nose wheelie komen aanbod. Een aantal van deze lessen hebben het label ‘master class’ gekregen. Michel zegt daarover: “Tegen de tijd dat je deze allemaal beheerst, denk ik dat je zelf een boek kunt schrijven.”

Jargon, geometrie, veersystemen

In het eerste deel van het boek word je meegenomen in het jargon van de mountainbiker. De volledige breedte van de sport en het materiaal komt aan bod, en je vindt er goede uitleg van veersystemen en zaken als geometrie en het effect daarvan.

Zijn eerste editie had ‘meer dan 200 foto’s’. Dat heeft deze editie óók, maar dan ook écht ruim méér… 600 foto’s en graphics wel te verstaan. En die doen goed hun werk, want ze zijn gewoon erg verhelderend. De klare tekst is dat ook nog steeds. En in een tijd waarin we steeds vaker in een beeldscherm begraven zitten en gewend zijn alles te kunnen leren via Youtube, weet Michel nog steeds erg goed instructies over te brengen via papier en authentiek swipen.

Duidelijke symbolen en tekeningen voor meer achtergrond

Tekst en uitleg en naast talloze foto’s om stap-voor-stap een bepaalde techniek te doorgronden, zijn er ook volop duidelijke symbolen en andere tekeningen opgenomen in het boek om meer achtergrond te geven.

Uitleg voor beginners én gevorderden. Ook wat ze fout doen.

Naast de uitleg hoe het wél moet, licht Michel ook toe wat er vaak fout gaat. En dat blijft niet alleen bij de beginnersfouten…

Bijdetijds standaardwerk

Bike Skills – Mountainbike Rijtechnieken van Basics tot Masterclass is met deze vierde editie weer helemaal bij de tijd. Het is erg mooi vormgegeven, leest uiterst prettig en is mijns inziens nog steeds/opnieuw een laagdrempelig standaardwerk voor zowel de echte beginner, alsook voor meer ervaren bikers die hun skills nog wat verder willen aanscherpen.

Je koopt het boek online voor € 25,95 via www.bikeskills.nl

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments