Fabric Push slip-on handvatten – Grip op vooroordelen

Een setje handvatten kiezen; ‘hoe moeilijk kan het zijn’. Je hebt grofweg drie keuzes: volledig rubberen handvatten, lock-on’s en versies uit relatief zacht silicone. Die laatsten zijn maar bij een paar merken verkrijgbaar; de andere twee typen zijn over het algemeen ‘overal’ verkrijgbaar. Vrijwel elk accessoiremerk heeft verschillende typen in het programma.

Voor Fabric, de fabrikant die vooral bekend is van haar zadels, geldt hetzelfde. Ik ging op pad met hun vol-rubberen Push slip-on handvatten.

In tegenstelling tot wat je van zo’n merknaam zou verwachten, zijn ze niet van stof, maar gewoon van Kraton rubber. Een setje weegt 108 gram.

Niet geremd door vooroordelen is normaal voor mij de keuze vrij simpel: zachte siliconegrips. Handvatten uit vol rubber blijven vaak niet goed vast zitten en voelen te hard aan. Lock-ons, die wél vast blijven zitten, met een rubberen grip zijn zowaar nóg harder omdat de laag rubber vaak dunner is*. Toen ik voor Project Flex vanuit Fabric de vraag kreeg om op die fiets hun Push slip-on handvatten te proberen dacht ik dan ook: ‘sure, maar die blijven toch niet lang zitten’. Daarmee doelde ik niet op de verwachting over de montagesterkte van de handvatten, maar meer op mijn redelijk uitgesproken voorkeur voor siliconegrips met veel demping.

* Onder het rubber door loopt een kunststof buis die beide einden met elkaar verbindt, zodat het geheel met één of twee aluminium klemmen rond het stuur vastgezet kan worden. Met een beperkte buitendiameter – je hand moet er natuurlijk goed omheen passen – blijft er slechts een dunne laag rubber over en dat betekent dan ook vrij weinig demping.

Inmiddels ben ik zo’n vijf maanden op pad met Project Flex en zitten de Push handvatten nog steeds om het Newmen carbon stuur. En niet omdat ik niets aan de fiets heb willen veranderen. De remmen en banden heb ik namelijk tussentijds wél gewisseld voor andere exemplaren, geheel ingegeven door persoonlijke voorkeur. Wat handvatten betreft heb ik nog steeds de voorkeur voor redelijk wat demping onder mijn handen. Maar deze Push handvatten uit vol-rubber hebben ogenschijnlijk genoeg om het leuk voor me te houden. Project Flex is namelijk een fiets waarbij er vooral sprake lijkt te zijn van homeopatische vering en demping (…). Alle beetjes helpen, dus.

De Push handvatten hebben een buitendiameter van 31 mm en hebben een – redelijk standaard – lengte van 132 mm. Ze zijn aan beide zijden open, dus mocht je Bart Brentjes ends, uh bar ends willen, dan schuif je ze simpelweg wat verder op je stuur. Uiteraard levert Fabric kunststof dopjes mee om je stuur op de kopse kant dicht te maken. Deze pasten zonder al te veel moeite perfect in het relatief dunwandige carbon stuur en… ik ben ze tot dusver ook nog niet kwijt geraakt.

De Push slip-on monteer je door ze, juist, op het stuur te schuiven. Rubber handvatten zijn bewust kleiner gemaakt dan het stuur, zodat ze door het oprekken juist klemkracht geven om op het stuur te blijven zitten. Hoe meer het handvat opgerekt wordt, hoe hoger de klemkracht, maar ook hoe harder ze aanvoelen. Bij het proef-grijpen was ik dan ook bang dat deze Fabric’s los zouden komen tijdens het rijden. Ze hebben namelijk relatief véél demping. Niets is minder waar; zonder gebruik van extra kleefmiddel blijven ze goed zitten op het gladde carbon. Geen gedraai, geen geschuif.

Vijf maanden gebruik mag nog geen duurtest heten, natuurlijk. Toch heb ik de indruk dat de handvatten duurzaam zijn. Menig doornstruik schampte over het rubber maar dat heeft tot dusver geen enkele invloed gehad op het rubber. Het grote logo is niet hinderlijk en de structuur rondom én het rubber compound geven precies de grip die je mag verwachten. Ze geven niet af en het rubber kan dus tegen een stootje. En dat voor het luttele bedrag van nèt geen tientje, €9,90 om precies te zijn. Is zwart je te somber; ze zijn ook verkrijgbaar in rood, blauw en groen.

Meer informatie: www.fabric.cc

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments