Pop-Up Testevent 2019: Rij-indruk Mondraker Foxy Carbon RR 29

Enduro op de Utrechtse Heuvelrug?!

Eén van de fietsen die gretig aftrek vond tijdens het Pop-Up Testevent op 2e Pinksterdag op de Utrechtse Heuvelrug, was de Mondraker Foxy Carbon RR 29. Een serieuze 160/150 mm 29er enduro: dát willen we allemaal wel eens proberen! Ook al is het nét geen EWS-terrein…

Eénpersoons tandem! Downsizen dan maar?

Uiteraard is dit slechts een allerallerállereerste indruk, op een rondje dat eigenlijk of zelfs absoluut geen uitdagingen biedt voor dit type fietsen. Op de korte klimmetjes voelde de fiets echter prima aan. En in de bochten… tja, hadden we al gezegd dat Mondraker lange fietsen bouwt? Om dit nog even te illustreren, hier een kleine cijfermatige vergelijking met mijn XL Trek Remedy Carbon 29 in zijn huidige setup met (langere vork, offset bushing in de demper)

  • Remedy XL: Reach: 46 cm, stack 63 cm wielbasis 121 cm, balhoofdhoek 66,5°
  • Foxy L: Reach 49 cm, stack 62,8 cm, wielbasis 123,6 cm, balhoofdhoek 66°
  • Foxy L: Reach 51 cm, stack 64,2 cm, wielbasis 126,2 cm, balhoofdhoek 66°

Je ziet dat zelfs een Foxy 29 in maat L al significant langer is dan mijn XL Remedy… Laat staan de XL. Holy moly, wat een verschil! Je moet op een fiets als deze wel héél erg je gewicht naar voren gooien om druk op het voorwiel te houden, en ik weet niet of ik daar de skills wel voor heb. Terwijl die lengte wel precies is wat Mondraker zéér uitgesproken als concept neerzet.

Terwijl ik normaliter met mijn 1.9 m en lange benen altijd op een XL uitkom, lijkt een L hier wellicht zelfs de betere optie om de fiets niet té lang te laten worden. Volgens Mondrakers maattabel zou dat nét moeten kunnen, en ook Hanneke van Basta Bikes beaamt dat: Met haar 1.80 m, rijdt ze de Foxy 29 in M. Een M die al langer is dan al haar voorgaande L’s van andere merken. Als een kleinere maat voor jou kán qua zadel- en stuurhoogte, is dat dus een te overwegen optie, mocht je bang zijn dat je reguliere maat té lang zou worden. Hiermee ga je dan dus wel in tegen Mondrakers filosofie, maar hé, jíj moet er op rijden, niet de fabrikant!

Goed, de XL was dus er érg lang. Waarom dan niet ook gelijk een L getest, die stond er toch óók? Helaas, we kregen hem net niet op maat gezet: de dropperkabel was te kort om de juiste zadelhoogte te bereiken. Maar mocht ik serieuze belangstelling aankoopbelangstelling hebben, dan kocht ik niks vóór ik de L zou kunnen proberen. Gelukkig is dat volgens de video “al geregeld”. Dus …wordt vervolgd…?

Prijzen, informatie

  • Mondraker Foxy Carbon RR 29 zoals getest, met SRAM X01/GX Eagle 1×12 en Fox 36 Float FIT4 Factory 160 mm: € 6.299,-
  • Er is al een aluminium Mondraker Foxy 29 voor € 2.999,-, het carbon topmodel “XR” kost € 8.499,-

Meer informatie: Basta Bikes en Mondraker

Tekst: Lars Vogelenzang
Video: Dennis Jöris & Lars Vogelenzang
Foto’s: Coen de Jongh

Posted in Events, Reviews and tagged , , , , .

Reacties

avatar