Syncros Matchbox Tailor Cage HV1.5 Integrated Bottle Cage

Altijd alles bij je!

Het is je vast wel eens overkomen: Je grijpt naar je minitooltje en merkt dán pas dat je het vergeten bent. Om dit in de toekomst uit te sluiten, kun je twee dingen doen: 1. Haak hem vast aan je tepelpiercing en noem het een fashion statement. 2. Koop een tooltje dat vastzit aan je fiets, zodat het er áltijd op zit. Voor die optie biedt Syncros de Matchbox Tailor Cage HV1.5 Integrated Bottle Cage. Er zit óók nog eens een pomp aan vast. Vergeet je die ook nooit meer.

Nu zijn er natuurlijk nog meer opties om je spullen mee te nemen, maar voor mijn vaste Nederlandfiets leek me zo’n geïntegreerd ding wel relaxed. Fiets uit de schuur, bidons erin en rijden maar; de Camelbak kan lekker thuis blijven.

Vanaf deze kant zie je het bijna niet, maar onder bidonhouder zit gereedschap verstopt.

Plop-plop de flessen erin, rijden maar!

Syncros Matchbox Tailor Cage HV1.5 Integrated Bottle Cage

De Matchbox heeft een uitschuifbare gereedschapslade onder de met glasvezel versterkte bidonhouder, waar een platte multitool in verstopt zit. Ook zit de pomp daarop vast. Daardoor bouwt de bidonhouder 14 mm hoger dan normaal, en zit de pomp wat breed naast de bidonhouder. Op mijn relatief slanke onderbuis ziet het er vanaf de zijkant wel een beetje lomp uit. Al fietsend valt het gelukkig niet op.

De brede bouw, in combinatie met breedtesleuven voor de montageboutjes, maken gelukkig óók dat hij ook op dikke, vierkante carbon onderbuizen past. Montage is wel even een beetje gefriemel, omdat de boutjes verdiept onder de gereedschapslade zitten. Eenmaal gemonteerd zit het goed vast, voor rammeltjes hoef je niet te vrezen.

De Matchbox is in een linker en rechter uitvoering leverbaar maar is geen 100% ‘side cage’, want de opening zit midden tussen de boven- en zijkant in. Je trekt de bidon er dan ook schuin omhoog uit, aan de kant waar de opening zit. Heb je heel weinig ruimte tussen bidon en bovenbuis, dan kan de hoge bouw en schuine uitname zorgen dat het krap wordt. Voor mij werkt het prima (want tussen mijn onder- en bovenbuis zit een half universum…).

Ik heb ook geen klachten over de vasthoudendheid en stevigheid van de bidonhouder: het voelt solide aan. Mocht de houder echter ooit kapot gaan, dan heb je wel een probleem omdat ‘ie niet los leverbaar is van de gereedschapslade.

De minitool

Om bij de minitool te komen, moet je de twee haakjes aan de buitenzijde van de lade los klikken, daarna kan je hem er zijdelings uit trekken. De passing is strak. Als er veel modder op zit, schuift het dan ook wat minder makkelijk. Een tooltje uit je achterzak pakken gaat sneller, maar een tooltje uit de rugzak pakken (of op moeten graven) duurt langer, zogezegd.

Opmerking: om de haakjes los te klikken, trek je normaalgesproken beter je handschoenen even uit.

De lade toont inmiddels wel wat gebruikssporen, maar de haakjes houden alles goed en rammelvrij vast. In de lade zitten twee losse tools geklemd, met de volgende functies:

 • Kettingpons;
 • platte- en kruiskopschroevendraaier;
 • Torx T10, T25;
 • Inbus 2, 2,5, 3, 4, 5, 8 mm;
 • Spaaksleutel 3,22 mm, 3,45 mm en Mavic;
 • Magneetopname voor een snelschakel.

Netjes en functioneel

Dat dekt het meeste wat je nodig kan hebben, op twee uitzonderingen na: Een schijfremspreider, maar vooral de 6 mm inbus, die je nodig hebt voor veel steekassen zonder quick release. Gelukkig heb ik zelf -bewust- op al mijn fietsen quick releases steekassen rondom. Heb je die niet, dan is de ontbrekende ‘6’ wel een groot gemis.

In het gebruik kom je verder geen verrassingen tegen, het is gewoon een goede multitool voor onderweg. Soms heb je wel net te weinig ruimte om lekker met de tool te kunnen werken, omdat de tool breed is en de sleutels lang zijn. Dat heb je echter met vele multitools.

Dit werkt helaas niet: je hebt geen ruimte om te draaien.

Dit wel. De kettingpons -klein als hij is- voldoet prima voor onderweg.

De lade is redelijk spatwaterdicht. Na een winter fietsen in weer en wind, ziet de chroomlaag op de gereedschappen er nog prima uit. Het gegoten handvat van de kettingpons heeft -daar waar hij de lade raakt- een oppervlakkig roestplekje. Wellicht een goed idee om de metalen delen af en toe van een klein laagje siliconenspray te voorzien. Daarnaast raad ik je aan om de lade altijd te demonteren en schoon te maken als je de fiets schoonmaakt.

Tot slot een hack-tip: Een stripje tubelesspluggen past prima tussen tool en lade, je schuift hem zo mee naar binnen. Tussen de sleuteleindes en beugel zit zelfs nog wat ruimte om een -nog tot een minimum af te slijpen- plugponsje in te proppen…

De pomp

De HV-pomp is gemaakt om veel volume te leveren: 67 cc per slag, volgens de specificaties. De maximale druk is 5,5 bar, wat ruim genoeg zou moeten zijn om een mountainbikeband op druk te krijgen. En dat klopt: 150 pompslagen (ja, geteld!) en niet ál teveel inspanning brachten een tubeless 2,35″ Nobby Nic op een 25 mm velg tot een druk van 1,9 bar. Mijn eigen Lezyne pomp bracht hetzelfde resultaat, maar dan wel met wat meer moeite. Wellicht kom dat door de schroefkop op de Lezyne, die een nogal nauwe luchtdoorgang heeft. De Syncros heeft -aan het einde van een uitschuifbare slang- een ruime doorgang. Met een hendeltje klem je de kop vast op het ventiel en dat werkt prima. De pomp is van kunststof. Dat voelt wat fragieler aan dan de aluminium Lezyne, maar dat hoeft niks te zeggen over de kwaliteit. Hoe duurzaam het is, kan ik nog niet zeggen: de test was eerlijk gezegd de enige keer is dat ik de pomp gebruikte, verder heb ik hem nog niet nodig gehad.

Syncros Tailor Cage 1.0

Om twee bidons mee te kunnen nemen, stuurde Syncros ook hun Tailor Cage 1.0 bidonhouder mee. Met 27 gewogen grammen is dit Syncros’ lichtste bidonhouder. Hij is gemaakt van nylon, vermengd met korte carbonvezels. Je ziet en hoort dat aan het materiaal: het heeft een matte glans en als je er tegenaan tikt, klinkt dat geluid hoger dan je verwacht. Ook de 1.0 heeft de genoemde asymmetrische opening.

Let op: dit is de linker variant. Die wordt rechts bij montage op een zitbuis!

Ik heb de 1.0 enkel getest op de zitbuis van een hardtail, en daar had hij wel wat moeite om volle 0,75 liter-bidons vast te houden. Ik ben geen bidons verloren, maar op rammelafdalingen voelde ik af en toe de bidon naar voren kantelen, tegen mijn scheenbeen aan. Bij 0,5 liter bidons, of op de onderbuis, verwacht ik minder snel problemen.

Conclusie: Goede, geïntegreerde aanbieding, voor een prima prijs

70 Euro kost de Matchbox Tailor Cage HV1.5. En dat is mijn optiek een goede aanbieding. Voor die prijs krijg je immers een goede bidonhouder, een uitgebreide minitool én een prima pomp in een mooi geïntegreerde unit van 339 gram. Ter vergelijking: mijn Lezyne-setje, bestaande uit een Alloy Drive M pomp, kunststof Flow Cage bidonhouder en uitgebreide RAP 20 minitool weegt 366 gram en kost opgeteld 80 Euro.

De Matchbox minitool werkt goed en is even gebruiksvriendelijk als de meeste mulititools. Soms is het wel even friemelen om de lade los te krijgen. Ook de pomp werkt -concluderend na één test- prima, en na een klein jaartje gebruik houdt het geheel zich ook goed.

Voor je naar de winkel rent, bedenk dan wel of je een 6 mm inbus nodig hebt een steekas zonder quick release wilt kunnen bedienen. De Syncros heeft die niet. En check ook van tevoren of de 14 mm hoogte die de gereedschapslade toevoegt je niet in je problemen brengt met je bidon en de bovenbuis.

Uiteraard houden losse onderdelen het voordeel dat je ze makkelijk van fiets naar fiets verplaatst… maar dat brengt weer het risico van vergeten mee, nietwaar?

De losse Syncros Tailor Cage 1.0 bidonhouder is een lichtgewicht optie, vooral geschikt voor kleinere bidons en/of gebruik op de onderbuis.

Prijzen, specificaties, meer informatie

 • Syncros Matchbox Tailor Cage HV1.5, in linkse of rechtse uitvoering, 339 gr gewogen (334 gr fabrieksopgave): € 69,90
 • Syncros Tailor Cage 1.0, in linkse of rechtse uitvoering, in vier kleuren, 27 gr gewogen (23 gr fabrieksopgave): € 19,90
 • SCOTT Corporate G3 Bottle in vijf kleuren, met 0,55 of 0,7 liter inhoud: € 5 / € 6
 • Niet getest: Syncros Matchbox Tailor Cage met dezelfde tool maar zonder pomp, links of rechts, 310 gr fabrieksopgave: € 49,90
 • Te koop bij de Scott dealer en diverse online-winkels

Tekst, foto’s: Lars Vogelenzang

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments