Test | Problem Solvers Bottle Cage Height Adapter

Plaats je bidon binnen handbereik of maak ruimte voor een grotere

Op elke fiets vind je montagepunten voor tenminste één bidonhouder. Maar wanneer die niet op de juiste plek zitten, heb je met wat pech je bidon niet binnen handbereik. Of, wanneer ze wél juist gepositioneerd zijn, kom je misschien met frametassen in de knoei. Voor dit soort – toegegeven, niet wereldgrote – problemen zijn er gelukkig oplossingen. Zo biedt Problem Solvers voor dit probleem een oplossing (…) in de vorm de Bottle Cage Height Adapter. Jeroen gebruikte zo’n adapter op z’n gravelracer om een bidon meer binnen handbereik te krijgen en z’n yoga pose af te zweren.

Tekst & foto’s: Jeroen van den Brand

Het Amerikaanse Problem Solvers levert allerlei accessoires om uh… problemen op en rond je bike op te lossen. Van adapters om Sram-shifters aan Shimano-remgrepen te monteren (of andersom), tot naafverbreders en van vulringen tot singlespeed-conversie setjes voor op je Sram XD of Shimano Micro Spline-cassettedriver. In hun brede assortiment hebben ze ook de Bottle Cage Height Adapter. En net als de bedrijfsnaam zeer verklarend is, is dat ook het geval voor deze adapter waarmee je de hoogte van je bidonhouder aanpast.

Problem Solvers Bidonhouder adapter – Bottle Cage Height Adapter

Bidon niet op de meest handige plek? Verplaats ‘m gewoon.

Problem Solvers Bottle Cage Height Adapter

Ik monteerde de bidonhouderadapter van Problem Solvers om op mijn gravelracer de bidon op de onderbuis wat meer binnen handbereik te krijgen, zodat ik niet telkens een downward dog pose hoef aan te nemen. En dat monteren is een klusje van een paar minuten. De Bottle Cage Height Adapter van Problem Solvers bestaat uit twee aluminium profieltjes, elk 82 millimeter lang. Het onderste profiel schroef je met de meegeleverde inbusbouten met bolle kop rechtstreeks op je frame. Op het tweede profieltje monteer je je bidonhouder. Maar niet voordat je de twee profieltjes in elkaar schuift en het bovenste exemplaar op de gewenste positie zet. Je borgt ze vervolgens ten opzichte van elkaar met een kleine stelschroef.

Problem Solvers bidonhouder adapter

Heel veel meer dan twee aluminium profieltjes en vijf bouten is de Bottle Cage Height Adapter niet. Naast de hier zichtbare vier bolkop-inbusbouten komt de set met een kleine stelschroef waarmee je de profielen ten opzichte van elkaar borgt op de gewenste positie.

De twee profieltjes schuiven in elkaar.

De bidonhouderadapter heeft een maximale verstelbereik van 45 millimeter. Op mijn gravelracer gebruikte ik die volle verstellengte in combinatie met een 500 milliliter bidon. Problem Solvers zegt echter dat de adapter geschikt is voor bidons met een inhoud tot net iets meer dan 800 milliliter. Dat is dus ruim 800 gram. Nu heb ik geen bidons met 800 milliliter inhoud, wel met 750 milliliter. Na flink wat stuiterpaden zit alles nog altijd netjes op z’n plek. Ik bespeur ook geen noemenswaardige beweging in de bidon en z’n houder.

Het geheel zit stevig en rammelvrij op z’n plek. Problem Solvers geeft aan dat je bidons met een inhoud van ruim 800 milliliter kunt gebruiken, óók bij de maximale verstelling van 45 millimeter.

Conclusie

Nu was mijn testcasus er eentje in de categorie ‘pure luxe’, want voor die downward dog pose die ik voorheen deed om m’n bidon te pakken is natuurlijk ook wel wat te zeggen met oog op flexibiliteit. Ik ben tenslotte ook geen achttien meer. Hoe dan ook; dit soort adapters kunnen het leven makkelijker maken. Want wanneer je je bike ombouwt naar bikepacker met allerlei frametassen, zitten bidons juist vaak in de weg (te hoog). Maar wat te denken van fullsuspension-frames? Vaak wordt de houder zo hoog mogelijk op onderbuis geplaatst ruimte te bieden aan een demper met extern reservoir, waardoor alleen kleine bidons passen. Maar als je een demper zónder extern reservoir hebt, blijf je dus zitten met loze ruimte waarin prima een grote bidon zou passen. Met met de bidonhouderadapters van Problem Solvers krijg je dat ook daadwerkelijk voor elkaar. Onder de streep is de Bottle Cage Height Adapter lekker simpel, doeltreffend en met een prijs van 12,99 euro niet duur.

Problem Solvers bidonhouder adapter

Website fabrikant: Problem Solver
Distributie: Cosmic sports

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
GJ
GJ
2 maanden geleden

Zelf toevallig vorige week de SKS Cage Shifter op mijn fully gemonteerd. Werkt ook goed. Bij mij was de reden dat met de standaard montagepunten de bidonhouder te hoog zit en ik geen grote bidon kwijt kon onder mijn bovenbuis.