Test | SQlab 6OX Infinergy Ergowave Active 2.1 zadel

Grensverleggend zadel met hardloopschoenendemping

Twee jaar terug lanceerde de Duitse ergonomiespecialist SQlab een nieuw zadel, de 6OX Infinergy Ergowave Active. Unique selling point van dit zadel: het is gemaakt van dempend hardloopschoenzolenspul en het wordt geproduceerd in Duitsland. Inmiddels ligt versie 2.1 in de winkels, met verbeterd Active-systeem. Arjan reed ermee door de Alpen en de Brabantse bossen.
SQlab 6OX Infinergy

Gemaakt in Duitsland van een speciaal dempend schuim: de 6OX Infinergy Ergowave Active 2.1 van SQlab.

Made in Germany

Was het fabriceren van zadels vroeger een bloeiende Europese bedrijfstak – denk aan het Britse Brooks en de Italiaanse merken Selle Italia en Selle Royal – tegenwoordig komen de meeste zadels uit het Verre Oosten. Daar kost het nou eenmaal veel minder om ze te maken. Maar het Verre Oosten heet niet voor niets zo; het is ver weg. Niet handig als je een zadelmerk bent dat z’n handel primair in Europa aan de man moet brengen. Maar er waren voor de Duitse ergonomiespecialist SQlab ook nog ándere redenen om te kijken of een deel van de productie weer terug kon naar de heimat. Het voordeel van ‘made in Germany’ is namelijk niet alleen dat de lange transportroute uit Azië wegvalt, maar ook dat de productie efficiënt en met inachtneming van Duitse normen voor milieu en arbeidsomstandigheden plaats kan vinden. En dat laatste is voor steeds meer Duitse fietsbedrijven echt een dingetje aan het worden. Gelukkig, zeg ik er gelijk bij.

test RAAW Jibb trailbike

Al vanaf een afstandje bekeken zie je al dat je met iets bijzonders te maken hebt.

SQlab 6OX Infinergy Ergowave Active 2.1 zadel

Het getrapte Ergowave-principe van SQlab: op de middelste trede steunen normaal gesproken de zitbotjes. De hoogste trede voorkomt dat je zitvlak naar achteren schuift.

SQlab 6OX Infinergy

In beklimmingen biedt de getrapte vorm extra ondersteuning aan de zitbotjes. Zo blijf je makkelijker zitten en kun je je trapkracht beter kwijt.

Hardloopschoenzolenspul

Echter, een fietszadel maken zoals jij en ik dat gewend zijn, dat schijnt in Duitsland niet te kunnen. Althans, het kán wel, maar dan zou het zó duur worden dat niemand het meer koopt. En wees eerlijk: zadels van SQlab zijn nú al niet bepaald budgetzadels. De oplossing is daarom gezocht in een geheel nieuw productieprocedé met een alternatief materiaal: Infinergy van de Duitse chemiegigant BASF. Het bijzondere aan dit spul is dat niet alleen erg licht, maar tevens zeer robuust is. Bovendien keert het na belasting snel terug in z’n oorspronkelijke vorm en heeft het tegelijkertijd goede dempende eigenschappen. Om die reden wordt Infinergy-schuim ook toegepast in onder andere hardloopschoenen en tennisrackets. En dus ook in mountainbikezadels: de SQlab 6OX Infinergy Ergowave Active 2.1.

Nieuw is het SQlab 6OX-zadel niet; er is ook een ‘gewone’ 60X. Die heeft nagenoeg dezelfde vorm, maar is conventioneel geconstrueerd, met een kunststof schaal, een tussenlaag van schuim en een zadeldek. Ook daarmee heb ik gereden. Als je de twee uitvoeringen naast elkaar legt, kan je ze ondanks de gelijke vorm onmogelijk met elkaar verwarren. De Infinergy-variant valt namelijk niet alleen op door de zwarte, piepschuimachtige structuur, maar ook omdat een traditioneel zadeldek ontbreekt. Bovenop het zadel zitten strategisch geplaatste stukjes textieltape, voor de rest blijft het Infinergy-spul gewoon zichtbaar. Dat lijkt heel erg kwetsbaar, maar is het absoluut niet. Het BASF-goedje is verrassend sterk en taai! Ter illustratie: de 6OX Infinergy op de foto’s bij dit stuk is gedurende een maand of zes intensief gebruikt in de Alpen. Je ziet het er niet aan af.

SQlab 6OX Infinergy

Ziet er in eerste instantie goedkoop en spartaans uit, zo’n zadel zonder zadeldek. Het Infinergy-materiaal blijkt in de praktijk echter zowel zeer sterk als uitermate comfortabel. En vanwege de gesloten celstructuur neemt Infinergy géén water op. De op het schuim geplakte applicaties van textieltape bieden de juiste hoeveelheid grip. Niet te stroef, maar zeker ook niet te glad.

Beter met BASF?

Als je het fijne wilt weten van onze eerdere ervaringen met de 6OX Ergowave Active, lees dan onze test even. Ik beperk me hier even tot hoe de Duitse Infinergy-uitvoering is bevallen in vergelijking met de oorspronkelijke, in Azië gemaakte uitvoering. Allereerst is er natuurlijk de prijs. Kost de gewone SQlab 6OX € 149,95, voor de 6OX Infinergy moet je € 199,95 neertellen. Made in Germany kost dus extra geld. En daarvoor krijg je geen lichter product, want ondanks het spartaanse uiterlijk van de Infinergy-uitvoering wegen beide 60X-en met plusminus 270 gram even veel. Wat je wél krijgt voor je extra euro’s, los van de voordelen voor het milieu en voor de Duitse werkgelegenheid, is een nóg hogere mate van comfort.

Zitten op je zitbotjes

Ik vind het een beetje lastig om precies te omschrijven wat ik daarmee bedoel. Voor de duidelijk daarom nog even wat meer achtergrondinformatie over de werking van de SQlab-zadels. Hun primaire uitgangspunt is dat het lichaamsgewicht het best gedragen kan worden door de zitbotjes. Deze zijn immers direct verbonden met het bekken en veel robuuster dan de zachte, kwetsbare delen daartussen. Vandaar het vlakke dwarsprofiel van de SQlab-zadels en het karakteristieke kuiltje in het midden, dat dient om de gevoelige delen te ontzien.

Omdat de afstand tussen de zitbotjes niet bij iedereen gelijk is, komen SQlab-zadels in meerdere breedtes. In het geval van de 6OX Infinergy in vier maten, van 13 tot 16 centimeter. Natuurlijk brengen tegenwoordig ook andere merken hun zadels in verschillende breedtes, maar vrijwel niemand gaat daarin zo ver als SQlab. Om de juiste breedtemaat te vinden is het belangrijk om eerst de afstand tussen je zitbotjes te meten. Met behulp van een zitpositietabel kun je vervolgens de juiste zadelmaat selecteren. Mijn zitbotjes zitten 12 centimeter uit elkaar en in combinatie met de semi-sportieve zithouding op mijn bike kom ik uit op een 6OX Infinergy van 14 centimeter breed.

Direct verschil

Ik heb al een paar jaar op al mijn bikes een SQlab-zadel, dus mijn zitvlak is zeer vertrouwd met dit principe. Toch voel ik direct verschil. Ervoer ik de gewone 6OX als iets aan de zachte kant, de 6OX Infinergy geeft gevoelsmatig meer tegendruk. Maar tegelijkertijd zónder hard over te komen. Het klinkt wat paradoxaal, maar ik kan het niet anders omschrijven. Het Infinergy-materiaal biedt een bovengemiddeld goede ondersteuning en is tevens meegaand. Dat laatste manifesteert zich ook bij oneffenheden in het pad. Die komen minder hard door, alsof ze onderweg naar mijn zitvlak geabsorbeerd worden door het BASF-schuim.

Ja, ik zoek hier de nuance en nee, dit zadel is absoluut geen alternatief voor achtervering of zelfs maar een lagere luchtdruk in je achterband. Maar het staat buiten kijf dat het Infinergy-materiaal op het vlak van ondersteuning en demping méér doet dan de traditionele polstering van polyurethaan-schuim op de gewone 6OX. Of, om het gelijk maar breder te trekken, op zadels van andere merken met een polstering van PU-schuim.

De diepe uitsparing heeft als doel het gevoelige weefsel dat zich tussen en voor de zitbotjes bevindt te ontzien.

Makkelijker kantelen met Active 2.1

En dan is er nog toevoeging “Active 2.1” in de naam van dit zadel. “Active” staat voor de mogelijkheid die het zadel biedt, om tijdens trappen met de beweging van het bekken mee te kantelen. En de “2.1” staat voor een herziene versie, met kleinere elastomeren en een minder massieve constructie, waardoor de kantelbeweging soepeler is. Dit verlicht de tussenwervelschijven, reduceert de druk op de zitbotjes en resulteert tevens in een effectievere trapbeweging. Althans, dat is wat SQlab claimt. Of dat waar is? Laat ik het zo zeggen, als ik moet kiezen tussen een star zadel van SQlab of een bewegende Active-uitvoering, zal ik altijd deze laatste pakken. Ik vind ze gewoonweg lekkerder fietsen.

Zoals ik ook al in mijn test van de SQlab 611 Ergowave Active 2.1 vertelde, kan het torsie-effect met drie meegeleverde elastomeren ingesteld worden, van soepel tot bijna geheel geblokkeerd, afhankelijk van je voorkeur en lichaamsgewicht. Ik weeg zo’n 75 kilo en kies altijd voor de witte, soepelste rubbers. Een extra overweging die bij mij persoonlijk speelt is een beenlengteverschil van bijna een centimeter. Ik heb sterk het gevoel dat dit bij een kantelend zadel zoals de 6OX Infinergy Ergowave Active 2.1, veel minder hinderlijk is dan bij een star zadel.

SQlab 6OX Infinergy Ergowave Active 2.1 zadel

Dankzij een inzetstuk van flexibel kunstrubber kan de 6OX Infinergy Ergowave Active 2.1 in lengterichting enigszins torderen, waardoor het zadel kan meebewegen met de bewegingen van het bekken.

SQlab Ergowave Active dempers

Ieder SQlab Active-zadel komt met drie verschillende kunstrubbers waarmee de kantelbeweging kan worden ingesteld van soepel (wit) naar zeer stug (zwart). Links de elastomeren uit de oude Active-zadels, rechts de nieuwe 2.1-uitvoeringen.

Hoe langer de tocht, hoe meer je de SQlab 6OX Infinergy Ergowave Active 2.1 gaat waarderen.

Conclusie

Kopen, die SQlab 6OX Infinergy Ergowave Active 2.1? Tsja, hij zit écht heel lekker. En hoe langer de afstanden worden, hoe meer waardering je ervoor gaat krijgen. De vrij extreem getrapte vorm van de 6OX Infinergy kan, net als bij de gewone uitvoering van de 60X, wel een ding zijn. Althans, dat is het bij mij. Niet op buitenlandse routes waarbij je een halve dag klimt en vervolgens met de dropperpost omlaag in één ruk naar beneden dendert. Maar wel op de voor Nederland zo karakteristieke op-en-neer routes, waarbij je voortdurend uit het zadel komt. Op mijn gouwe ouwe 611 Ergowave Active, die een minder geprononceerd langsprofiel heeft, gaat dat makkelijker, zéker op bikes met een vaste zadelpen. En tóch pak ik telkens weer tóch die SQlab 6OX Infinergy. Gewoon omdat-ie zo gruwelijk goed zit. Maar als SQlab met een 611 Infinergy Ergowave zou komen, dan sta ik zéker vooraan in de rij om er eentje te kopen.

SQlab 6OX Infinergy Ergowave Active 2.1: prijs en specificaties

  • Prijs: € 199,95 (adviesprijs)
  • Gewicht: 294 gram (testzadel 14 cm)
  • Lengte: 280 mm
  • Breedte: 13, 14, 15 en 16 cm
  • Materiaal schaal: glasvezelversterkt polyamide
  • Materiaal rails: rvs (hol)
  • Maximaal rijdersgewicht: 110 kg

Meer info: www.sq-lab.nl

Tekst en foto’s: Arjan Kruik

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
2 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Jan
Jan
1 maand geleden

Is er ook een zadel voor wielrenners.

Arjan
Arjan
1 maand geleden
Reply to  Jan

Jazeker Jan, SQlab heeft ook racefietszadels. Echter niet van Infinergy-materiaal. Kijk voor de beschikbare racefietszadels op https://www.sqlab.nl/collections/wielrennen/zadel