Test | Ergon IP3 Solestar-inlegzolen: Voetverwenners met verbeterpunten

Goed, comfortabel en efficiënt trappen; je schoeisel en alles wat daarmee gemoeid is, is dan van cruciaal belang. Maar toch vaak onderbelicht. Inlegzolen kunnen een groot verschil maken. Ergonomie-specialist Ergon richt zijn pijlen op inlegzolen met de voetboogondersteuning. Arjan heeft een paar IP3 Solestar inlegzolen van Ergon geprobeerd.

Topschoenen met slechte of matige schoenen met goede inlegzooltjes?


Als ik de keus heb tussen topschoenen met slechte inlegzooltjes of matige schoenen met goede inlegzolen, dan kies ik voor het laatste. Dit even om duidelijk te maken, hoé belangrijk het voor mij is dat mijn voeten goed ondersteund worden.

Er is een groot aanbod van inlegzolen, waarbij de zooltjes niet alleen van elkaar verschillen qua prijs, maar vooral ook voor wat betreft de wijze waarop én de mate waarin de voet ondersteund wordt. Is het stabiliseren van de hiel het uitgangspunt? Of is het juist beter te focussen op het ondersteunen van de voetboog? En in welke mate zou dat dan moeten gebeuren?

De Duitse Ergonomie-specialist Ergon gaat uit van de voetboogondersteuning. Daarvoor hebben ze een universeel model dat voor alle voeten geschikt zou moeten zijn.

 
Ergon IP3 Solestar inlegzolen

Voor het creëren van de IP3-inlegzolen ging Ergon een samenwerking aan met het eveneens Duitse Solestar, dat zich gespecialiseerd heeft in zooltjes voor fietsschoenen. Professionals als mountainbiker Matthias Flückiger en crosser Wout van Aert zweren erbij. Kost een paar originele Solestars dik honderd euro, de IP3’s van Ergon gaan voor minder dan de helft over de toonbank.

 
Ergon IP3 Solestar inlegzolen

En eerlijk gezegd: dat merk je ook. Natuurlijk, de kwaliteit is, zoals we van Ergon gewend zijn, prima. Maar de vezelversterkte kunststof ondersteuningsplaat van de IP3’s – in plaats van carboncomposiet zoals bij de originele Solestars – is niet stijf genoeg om optimale ondersteuning te bieden. Ook de hielkuip is te weinig geprononceerd om de voet goed te stabiliseren. Terwijl een goede ondersteuning juist leidt tot meer efficiëntie en minder vermoeidheid. De speciale fietsschoeninlegzooltjes van Superfeet, die eerst in mijn schoenen zaten, bieden die ondersteuning wél, voor hetzelfde geld. Toch serveer ik deze Ergon-zooltjes niet gelijk af. In de eerste plaats omdat de IP3’s véél beter zijn dan de geperste schuimzooltjes die je in de meeste goedkopere (en helaas regelmatig ook in duurdere) fietsschoenen vindt. Daarnaast is iedere voet anders en de IP3’s zouden jou wel de juiste ondersteuning kunnen bieden. Kwestie van proberen.

Een paar Ergon IP3 Solestar-inlegzolen kost € 49,95.

Tekst & foto’s: Arjan Kruik

Meer informatie: www.ergon-bike.com

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments