Test | Lezyne Flow Storage Adapter en Flow Cage SL

Gereedschap en reparatiespul meenemen tijdens je fietsrit kan op allerlei manieren. In je rugzak, frametas, zadeltas of rechtstreeks op je fiets. De Lezyne Flow Storage Adapter is er een in die laatste categorie. Met deze houder heb je twee CO2-patronen, bandenlichters en een tooltje binnen handbereik. Jeroen monteerde hem samen met de Flow Cage SL bidonhouder op z’n hardtail.

 
Lezyne Flow Storage Adapter en Flow Cage SL

De Flow Storage Adapter monteer je onder je bidonhouder. Ik combineerde hem met de Flow Cage SL bidonhouder waarbij ik de bidon zijdelings uit kan nemen.

Op pad gaan zónder bandenlichters en zónder een tooltje ‘want mijn fiets is helemaal prima’… Een nobele gedachte met oog op de kwaliteit van je bike of de skills van je fietsenmaker en/of jezelf. Maar misschien is het toch vooral wishfull thinking. Want ook al rij je zelden lek, of gaat er nooit wat stuk; je kan maar beter het nodige bij je hebben om verder rijden of om fietsend thuis te komen. Het thuisfront bellen om je ergens in de middle-of-nowhere op te pikken kan altijd nog, maar dat kost je mogelijk wel de nodige credits. Maar laat ik me vooral niet bemoeien met jouw relatie(s).

Lezyne Flow Storage Adapter

Ikzelf ben van het type ‘zelfredzaam’; ook al ga ik met anderen op pad. Naast een reservebandje wil ik op zijn minst een pomp of twee CO2-patronen en een setje bandenlichters mee hebben. Een multitool mag sowieso niet ontbreken. Precies dit lijstje beschrijft de ‘inhoud’ van de Flow Storage Adapter van Lezyne, met – voor de duidelijkheid – twee CO2-patronen en dus géén pomp. Je monteert hem simpelweg ónder je bidonhouder.

Hij kost € 45 en weegt (inclusief inhoud) 312 gram op mijn weegschaal. Het ding is even simpel als doordacht. De montagestrip is van roestvaststaal. Dus zelfs als de zwarte coating ooit los zou laten, zal-ie geen roestvlekken geven op je (meestal niet-)stalen ros. De houder waarin de CO2-patronen, de bandenlichters en het multitooltje zitten, is van kunststof. Een riempje houdt alles op z’n plek in de houder.

 
Lezyne Flow Storage Adapter

Alles zit in de buitenlucht, maar daar kan het tegen. Sterker; ook meermaals afspuiten na een modderige rit, heeft geen invloed gehad: niets roest of oxideert.

Degelijk en rammelvrij

Iemand bij Lezyne heeft nagedacht over dit eenvoud en doeltreffendheid van het ontwerp van deze Flow Storage Adapter. En cruciaal: lang genoeg en goed, vooral. Het kunststof heeft sleuven waarin de bandenlichters en de multitool vanzelf goed op hun plek vallen, waarbij de metalen montagestrip de aanslag in de diepte vormt. De neopreen hoes rond de CO2-patronen zijn niet alleen handig om koude handen bij het vullen van je band te voorkomen; ze houden de patronen ook goed, stevig op hun plek in de houder. Er is niet eens veel spanning op de riem nodig om alles binnenboord te houden op de meest heftige stuiterpaden. En een rubberen dopje onder op de montagstrip geeft een extra afsteunpunt op de framebuis, waardoor ook alles rammelvrij blijft.

 
Lezyne Flow Storage Adapter

De roestvaststalen montagestrip heeft sleufgaten, zodat je hem met elke bidonhouder kunt combineren.

Lezyne Flow Storage Adapter

Een rubber dopje onder op de montagestrip geeft het geheel extra stabiliteit en voorkomt schade aan je frame.

Lezyne Flow Storage Adapter

De CO2-adapter zit geschroefd, de CO2-patronen zitten dankzij de neopreen huls ietwat geklemd. De rest ligt ‘los’ in de kunststof houder. De riem houdt het geheel rammelvrij goed op zijn plek.

Lezyne Flow Storage Adapter

Alle montageposities zijn duidelijk en de bandenlichters en het multitooltje vallen gemakkelijk op de juiste manier op hun plek in de houder. De montagestrip is de eindaanslag in de diepte; de houder zelf is zodoende dus echt heel simpel. Als constructeur-van-opleiding kan ik de eenvoud en doeltreffendheid van het ontwerp erg waarderen.

CO2-adapter

De CO2-adapter zit geschroefd en dankzij het rubber binnenin de schroefdraad trilt-ie ook onderweg niet los. Bovendien wordt de rotatie begrensd door de naastliggende bandenlichters. Je kan hem dus ook alleen van de Flow Storage Adapter afnemen door die eerst uit te nemen.

Een regelventiel om de uitstroom van de CO2 te temperen ontbreekt, zoals bij veel CO2-adapters. Je draait hem dus eerst op je ventiel, waarna je het CO2-patroon aan de andere zijde er in schroeft, hem doorprikt en de CO2 je band in stroomt. Goed dat er dus twee patronen in de houder zitten voor wanneer dit niet helemaal lekker verloopt.

 
Lezyne Flow Storage Adapter CO2 patronen en adapter

Matrix levers

De composiet bandenlichter – ‘Matrix levers’ genaamd – zijn sterk; deels door het materiaal zelf uiteraard, maar ook door hoe dat is toegepast. Ze zijn weliswaar niet breed, maar wel relatief dik en verbuigen doen ze dan ook niet. De haken zijn solide genoeg om zonder vervorming, zelfs de meest stugge, tegenstribbelende, krappe tubeless band los te krijgen.

 

Nét niet handige multitool

Helaas is het de multitool die Lezyne in de Flow Storage Adapter meelevert die me tegenhoudt 100% tevreden te zijn en deze setup zonder bedenkingen aan te bevelen. De V5 Multitool heeft namelijk naast vier inbussleutels (3, 4, 5 en 6 mm) alleen een kruiskop. Kijk maar eens naar je bike: dikke kans dat je minstens nog een Torxbout tegenkomt. Zónder T25 Torxsleutels is multitool vandaag de dag gewoonweg niet courant. De kruiskop zou ik dan ook graag vervangen zien voor die T25, want een kruiskop… die heb ik vrijwel nooit een nodig. Het jammerlijke is ook dat een andere multitool helaas niet in de houder past. En een multitool met andere inhoud maar dezelfde afmeting heeft Lezyne ook niet.

 

Compact, roestvast en mini. Voor een moderne bike eigenlijk nét niet toereikend, want in plaats van de kruiskopschroevendraaier had er in mijn optiek een Torx T25 steutel in de tool moeten zitten.

Lezyne Flow Cage SL bidonhouder

Op mijn hardtail combineerde de Lezyne Flow Storage Adapter met de Flow Cage SL bidonhouder. Omdat mijn frames – vanwege mijn lengte van 1.67 m – altijd vrij compact zijn, is het binnen de voordriehoek vaak krap om een grote bidon kwijt te kunnen. Meestal is er wel ruimte als de bidon eenmaal op zijn plek zit, maar dat is precies het punt: hem op zijn plek krijgen of hem uitnemen. Bidonhouders met een zijdelingse opening zijn dan de oplossing, zoals de Flow Cage SL van Lezyne.

 

Zijdelings je bidon uitnemen is vaak handiger en bij compactere frames zelfs een must om een grote bidon mee te kúnnen nemen. De Flow Cage SL voldoet prima aan deze eisen en houdt zelfs een grote bidon prima in zijn greep terwijl je gebit los rammelt.

De houder is gemaakt van kunststof en komt degelijk over. De verhouding tussen de klemkracht voor gemakkelijk monteren en uitnemen van de bidon en het goed vasthouden daarvan, is gewoon prima. Een bidonhouder moet niet complex zijn of de aandacht vragen en het vooral gewoon doen. Ook wanneer je gebit er uit rammelt. De € 15 kostende, 48 gram wegende Flow Cage SL slaagt daarin glansrijk en meer moet het écht niet zijn. Ik heb hier overigens de rechtse variant; er is ook een versie voor linkshandigen.

Website fabrikant: www.lezyne.com

Tekst & foto’s: Jeroen van den Brand

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments