Test | Ride Wrap: Transparante bescherming voor je bike

Is het wrappen van een auto vooral iets voor Sjonnies met een dikke portemonnee en een slechte smaak, het in plastic folie wikkelen van een mountainbike is van een geheel andere orde. Hier is het namelijk juist expliciet de bedoeling dat je de wrap niét ziet. Niet imponeren is het doel, maar beschermen. Arjan probeerde het instapsetje van het Canadese Ride Wrap.

Extra bescherming van je frame is niet alleen handig in de Alpen. Ook hier lokaal kunnen zand en modder je bike flink beschadigen. En dan heb ik het niet eens gehad over schade die je oploopt bij transport of opslag. Om je frame te beschermen zijn er talloze opties op de markt, afhankelijk van je wensen. Van dikke, geprofileerde – haast rubberachtige – beschermers, tot dunne folies die nauwelijks opvallen.

Essential Protection Kit

Ook Ride Wrap Essential Protection Kit die op de redactie bezorgd werd is zo’n product dat bedoeld is om je bike te beschermen tegen ongewenste beschadigingen. Het is de basisset (€ 40,-) van Ride Wrap, met zes folies die in principe op iedere bike zouden moeten passen. Naast de Essential Protection Kit biedt Ride Wrap ook de Covererd Kit (€ 70,-) aan. Die bedekt de volledige onder- en bovenbuis plus de liggende en staande achtervork. Voor wie helemaal all-the-way wil gaan met wrappen is er de Tailored Protection Kit (€ 102,-). Deze folieset is volledig op maat gemaakt om je gehele bike te bedekken. Alle sets zijn er met glanzende of met matte folies. En welke je ook neemt, de folie is volgens Ride Wrap zelfreparerend. Dat wil zoveel zeggen als dat kleine krasjes door de inwerking van zonlicht of een föhn weer wegtrekken.

Dit is wat je krijgt als je de Ride Wrap Essential-kit koopt: een rolletje folie, 2 zakjes met vochtige schoonmaakdoekjes, een zakje met montagevloeistof, een squeegee en een droogdoekje.

Alles dat je moet weten om je wrapsessie tot een goed eind te brengen staat op de verpakking.

De voorgesneden foliedelen.

Een kind kan de was doen.

Eerst schoonmaken met water en zeep, dan als finishing touch het frame afnemen met de meegeleverde vochtige schoonmaakdoekjes.

Met een plantenspuit waarin water met een paar druppels montagevloeistof zit zowel het frame als de kleefzijde van de folie natmaken. Vervolgens leg je de folie op je gemak op de juiste plek. Vanwege het vocht laat de folie zich makkelijk verschuiven en is-ie dus heel precies te positioneren.

Het vocht en eventuele luchtbellen onder de folie vandaan strijken met de squeegee.

Als de folie zonder luchtbellen is aangebracht de folie met de droogdoek droogmaken. Je ziet dat nu óók de randjes van de folie gaan plakken.

Bij lastige plekjes kan het helpen om de folie met een föhn te verwarmen. Daarna met de droge doek het materiaal aandrukken. Doe dit niet met je vingers of je duim. Dat lijkt makkelijk te gaan, maar met iedere duimbeweging laat je een laagje vet op de folie en/of het frame achter, wat de hechting nadelig beïnvloed.

Klaar! Zie jij dat hier een folie zit? Zo strak is het eindresultaat dus!

Ook op dit soort gekke buisvormen laat de folie zich probleemloos aanbrengen.

Als afmaker nog even een kek stickertje erop en rijden maar! O nee, toch niet! Ride Wrap adviseert namelijk 24 uur te wachten voor dat je de versgeplakte folie belast.

Conclusie

Ride Wrap doet wat het belooft. De set is helemaal compleet, alleen voor een plantensproeier, een schaar, een föhn en natuurlijk een bike moet je zelf zorgen. Als je de instructies die op de verpakking gedrukt staan volgt, gaat het aanbrengen probleemloos. Mocht je vooraf toch twijfelen; de instructievideo’s die Ride Wrap op z’n website heeft staan zijn ook duidelijk, met allerlei praktische tips & tricks. Handig, want zo weet je vooraf precies wat je te wachten staat.

Helemaal prima dus, op één ding na: de folies in de door mij geprobeerde Essential Kit zijn niet bepaald groot, waardoor grote delen van het frame toch onbeschermd blijven. Ik adviseer je daarom om voor de duurdere Ride Wrap Covererd Kit te gaan. Deze set bedekt namelijk wél de volledige onder- en bovenbuis en de liggende en staande achtervork.

Wil je helemaal geen enkel risico nemen en je bike net zo strak houden als toen-ie nog nieuw in de winkel stond? Dan ontkom je er niet aan om de Ride Wrap Tailored Protection Kit in huis te halen. Deze folieset wordt namelijk specifiek op maat gemaakt voor jouw bike.

Meer info: Ridewrap.ca
Distributie Benelux: flowsportsdistribution.com

Tekst en foto’s: Arjan Kruik

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments