Test | Scott Vanguard EVO Jacket (rug)protectievest

Rugbescherming is niet weg te denken bij het ruigere mountainbikewerk. Het is zelfs (terecht!) verplicht bij verschillende wedstrijdtakken. Waar vroeger de keus beperkt was tot jasjes met een hard exoskelet, vind je nu losse protectoren, tassen en vesten met visco-elastische panelen voor enduro-, all-mountain- en trailgebruik. Beter bekend onder merknamen als VPD en d3o zijn deze panelen zachter, beter passend en daarmee veel geschikter voor wie beschermd veel uren maakt.

De Scott Vanguard EVO Jacket is precies zo’n vest dat een dag lang goed te dragen is, met als bonus een beetje opbergruimte.

Scott Vanguard EVO Jacket

Je draagt het Scott Vanguard EVO Jacket onder je fietsshirt. Het vest is gemaakt van luchtige, ventilerende stof met een uitneembaar d3o polyurethaan hoofdpaneel op de rug en heeft een beschermingsgraad conform EN1621-2 Level 1. Voor de duidelijkheid: het gaat dus enkel om rugbescherming. Het vest kost € 169,90 en er zijn vier maten verkrijgbaar: S en tot met XL.

Opbergruimte… op de rug(?)

Er zijn drie zakken op de rug — één voorzien van rits — waarin een binnenband, tool en/of telefoon passen. In een tijd waar rugzakken niet meer voor iedereen een go-to oplossing zijn, lijkt deze extra opbergruimte een handige feature. Maar het risico van materiaal op je rug stallen is natuurlijk wel dat je juist bij een val je telefoon tegen je wervelkolom prakt… Maar Scott heeft precies over dat voorval nagedacht. Ze hebben juist tussen het hoofdvak met ritssluiting en je rug een dikke laag d3o materiaal geplaatst. Aan de buitenkant zit echter óók een beschermlaag. Zo is je telefoon niet gelijk stuk, als je na een mislukte manual als een mestkever met z’n pootjes in de lucht op je rug ligt. Echter, mijn tip voor je telefoon én je rug: neem harde voorwerpen mee in een frametas, en simpelweg niet óp je rug…

Het d3o paneel is overigens verwijderbaar, zodat het vest gewassen kan worden. Bovendien is het geperforeerd, wat de ventilatie enorm ten goede komt. In de houder voor het rugpaneel zelf is ook nog eens ruimte voor een kleine waterzak. De slang dáárvan kan via de linkerschouder naar voren worden geleid. Alles bij elkaar heeft het Vanguard vest voldoende ruimte om zowat alle broodnodigheden voor een middagje shuttlen, liften of een paar enduro stages mee te nemen.

 
Scott Vanguard EVO Jacket

Flexibiliteit

Ik heb ruime ervaring met rugprotectoren in alle vormen. Van een oeroud vest van Evoc en rugzakken met protector, tot een véél te duur los rugpaneel. De kracht van een vest als de Scott Vanguard EVO Jacket zit hem naar mijn idee in twee dingen: pasvorm en flexibiliteit. Door gebruik van een vest blijft het beschermende paneel beter op z’n plaats zitten. Bij een losse protector of rugzak heb je altijd slechts een borst- en buikband om de boel aan te trekken. Met name de buikband vind ik soms irritant. Vooral omdat dit zweterig is en gedurende de dag oncomfortabel begin te vinden. Om zweet af te voeren zit je altijd óók nog eens aan een ondershirt vast, en als je een lange (wedstrijd)dag hebt komt er óók wel eens een rugzak bij. Al die lagen op elkaar werken mijn inziens niet zo goed, met name als het wat warmer is.

Bij vesten met enige opbergruimte wordt het meenemen van een rugzak steeds minder noodzaak, zeker als een vest ook nog wat water kan dragen. Heb je vervolgens voor écht lange tochten toch 10-15 L aan ruimte nodig voor proviand, dan ben je veel vrijer in het kiezen van een (lichte) rugzak. En die zit dan weer beter over je rugprotector en shirt zónder bonus ondershirt.


Scott Vanguard EVO Jacket

Scott Vanguard EVO Jacket

Pasvorm

Ik droeg het Scott Vanguard EVO Jacket in de maat M. Volgens het maattabel is dit de juiste maat voor iemand van 170-180 cm. Nu ben ik 183 cm lang met een lange romp dus ja: het vest viel een klein beetje kort uit. Wat ik hiervan merkte is vooral dat mijn stuitje een beetje ‘bloot’ voelde. Eerlijkheidshalve moet ik melden dat het rugpaneel van mijn Evoc FR Trail rugzak niet groter is. Bovendien plaatst mijn Sweet Protection rugprotector over het stuitje ook alleen een stukje schuim. Het lijkt dus vooral een gevoelskwestie die niets met werkelijke veiligheid te maken heeft…

Lijkt omdat je met een rugzak of losse rugprotector met riemen nog enige hoogteverstelling hebt. Als ik echt in paniek raak over wervel S1 of lager, zou ik nog de schouderbanden nog kunnen laten vieren. Bij een vest als de Vanguard is er géén verstelling en kan dat dus niet: dankzij de elastische stof past gewoon en daarmee klaar.

 

Over de elastische stof gesproken: die is niet te strak em niet te slap. Het geheel zit gewoon comfortabel dicht bij je lichaam. Op koude dagen kan er een hemd makkelijk onder. Ik heb het zelf doorgaans als gauw warm genoeg — bij 5 graden of meer heb ik geen behoefte aan een extra hemd. Wat frappant is: door de ruwe mazen van het weefsel, alsmede de vele gaten in het d3o rugpaneel, ventileert dit vest beter dan menig strak geweven onderhemd. Dat zorgt bij hogere temperaturen niet alleen voor een prima warmtehuishouding, maar de zweetafvoer is ook nog eens beter.

Draagcomfort

Verder zijn er nergens drukpunten, schuurplekken of andere irritaties te merken na het (langdurig) dragen van het Scott vest. Deels komt dit door de nette afwerking van het geheel, deels doordat het d3o paneel zich op temperatuur snel vormt naar de kromming van je rug. Hooguit merk je de eerste minuten nadat je het ding aan hebt dat het paneel wat stijf is, vooral als het vest in een koude tas achterin de auto heeft gelegen. Eenmaal op lichaamstemperatuur ben je het hele vest eigenlijk al snel vergeten. Veel lovender over comfort kan je eigenlijk niet zijn!

 

Conclusies

Scott biedt met het Vanguard EVO jacket een comfortabele, lichtgewicht rugbescherming die dubbele dienst doet als een (klein beetje) opbergruimte. Door de goede ventilatie is het een kledingsstuk dat goed bruikbaar is in ieder weertype. Van bloedheet tot dagen waarbij meerdere lagen een must zijn. Bovendien is het vest zó licht dat ‘ie algemener inzetbaar is. Ook voor ritten waarbij je denkt veel te gaan klimmen. De kwaliteit van de gebruikte materialen en de afwerking is hoog. Tot slot is het geheel makkelijk schoon te maken en houden, doordat alle bescherming voor de was te verwijderen is.

Meer info: scott-sports.com

Tekst: Eric Wictor
Foto’s: Jeroen van den Brand | Eric Wictor

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments