Test | Wolf Tooth B-RAD Roll-Top Bag

Praktische bagagebuidels

Natuurlijk, een of twee binnenbanden, bandenlichters, een multitool, een paar energierepen en een telefoon passen makkelijk in een rugzak. Maar waarom zou je dat gewicht tijdens een lange tocht aan je rug hangen als het ook aan je fiets kan? Het Amerikaanse Wolf Tooth brengt met die oplossing in gedachten een serie praktische frametasjes. Eén ervan, de B-RAD Roll-Top Bag, wordt al een paar seizoenen gebruikt door Arjan.
Wolf Tooth B-RAD Roll-Top Bag

De B-RAD Roll-Top Bag van Wolf Tooth Components blijkt in de praktijk een zinvolle accessoire voor het meenemen van spullen die je niet vaak nodig hebt, maar die je wél bij je moet hebben.

Wolf Tooth B-RAD Roll-Top Bag: alternatief voor rugzak?

Met de B-RAD Roll-Top Bag van het Amerikaanse Wolf Tooth Components bevestig je deze essentiële toerbenodigdheden op iedere denkbare plek. Op of onder de bovenbuis, op de schuine buis, onder je zadel, you name it. Het compacte tasje, de mijne heeft een inhoud van 0,6 liter, gaat al een paar seizoenen mee. Problemen? Nul! Met gelijk een disclaimer, want mijn tasje is nog van ripstop nylon. Dit is een licht maar stevig materiaal, dat vanwege een waterdichte coating aan de binnenzijde geen water doorlaat. Echter, sinds kort gebruikt Wolf Tooth geen nylon meer, maar polyetheen. Hiermee, zo claimt Wolf Tooth, kunnen ze een nóg lichter tasje produceren zónder in te leveren op sterkte en waterdichtheid. Deze test gaat over de oude versie, maar gezien eerdere ervaringen met polyetheen-weefsels heb ik geen redenen om aan te nemen dat de nieuwste versie minder goed is.

Wolf Tooth B-RAD Roll-Top Bag

De rolsuiting houdt water effectief buiten, maar je sluit ‘m minder snel dan een tasje met ritssluiting. Dat maakt dat je wat minder makkelijk bij de inhoud van de Wolf Tooth B-RAD Roll-Top Bag komt.

Overal te plaatsen

Polyester of polyetheen, bij zowel de oude als de nieuwe uitvoeringen van de B-RAD Roll-Top Bag zijn de naden met een waterdichte tape afgeplakt en is de sluiting een rolsluiting. Zo is dat kans dat water in het tasje kan dringen uitermate klein. Althans, bij mijn tasje is nooit een druppel water naar binnen gekomen. De brede band waarmee je het tasje aan het frame bevestigt is van de binnenzijde voorzien van siliconenstrips, waardoor het zaakje ook in ruig terrein niet verdraaid of verschuift. Vanwege die brede strap kun je het tasje eigenlijk óveral op je frame kwijt. Op de openingsfoto van deze test zit-ie op de kruising van bovenbuis en zitbuis, maar hij kan ook voorop de bovenbuis. Of onder je zadel. Dat laatste is een uitkomst bij bikes met dropperpost, aangezien er géén bandje over de zadelpen zelf loopt, zodat je het zadel ondanks het tasje tóch helemaal kunt laten zaken.

Wolf Tooth B-RAD Roll-Top Bag

Een van de handige aspecten van de Wolf Tooth B-RAD Roll-Top Bag is het gemak waarmee je ‘m een plek kunt geven op je bike.

Wolf Tooth B-RAD Roll-Top Bag

Doordat meerdere lussen zijn opgestikt kun je de klemband altijd op de gewenste plek positioneren.

Openen en sluiten kost tijd

Tijdens lange tochten geen omkijken naar de Wolf Tooth B-RAD Roll-Top Bag, hij zit echt vast als een huis. Echter, áls je bij de inhoud moet zijn, dan is dat wat bewerkelijker dan bij bijvoorbeeld een bovenbuistasje met rits. Immers; voordat je bij de binnenkant kunt, moet je eerst het tasje losmaken en vervolgens de sluiting openrollen. Daar staat tegenover dat je spullen vanwege de brede compressieband volledig rammelvrij in het Wolf Tooth-tasje zitten. En dat is bij een bovenbuistasje wel anders! Desalniettemin gebruik ik de B-RAD Roll-Top Bag vooral voor zaken die ik eigenlijk nooit nodig heb, maar die ik wél bij me moet hebben. Denk aan binnenbanden(en), bandenlichters, kettingschakels en een multitool. Aangezien ik in Nederland bij mijn wekelijkse rondje door het bos geen reserveband meeneem – sinds ik tubeless rijd heb ik in Nederland nooit meer lek gereden – neemt een compact regenjack de plek in van de band en de bandenlichters. Ook handig.

Water? Dat komt er niet in!

Conclusie

Prima product, die B-RAD Roll-Top Bag van Wolf Tooth. De prijs is hoog, maar de kwaliteit ook, zowel als het gaat om de gebruikte materialen als om de afwerking. Het openen en sluiten is wel wat omslachtig, maar daar staat tegenover dat het tasje muurvast op het frame of onder het zadel zit. Muurvast én rammelvrij. Dat laatste is voor mij een pré, want ik kan absoluut niet tegen rammeltjes op en aan mijn bike. Afmakers zijn de waterdichte constructie en dito sluiting. Alles bij elkaar levert dat een tasje op waarvan je vele jaren plezier kunt hebben.

B-RAD TekLite Roll-Top Bag: prijs en specificaties

  • Prijs: € 49,- (0,6 liter) en € 55,- (1 liter)
  • Maten: 0,6 liter en 1 liter
  • Materiaal tasje: polyetheen met afgeplakte naden
  • Materiaal bandje: polyester met siliconenapplicaties

Meer info: cosmicsports.com

Tekst: Arjan Kruik. Foto’s: Arjan Kruik en Joris Lugtigheid

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments