Video | Signature Trails: de Flow Country Trail, Bad Kleinkirchheim (A)

Locals noemen het gewoon hun home-trail…

…maar voor vakantiegangers kan zulke trails het hoogtepunt van hun mountainbikevakantie zijn. Hotelorganisatie ‘Mountain Bike Holidays’ noemt ze simpelweg ‘signature trails’. Daarmee bedoelen ze ieder pad, dat zijn stempel drukt op een mountainbikegebied.

Bij elk van deze signature trails is een video gemaakt, 28 in totaal. Ze geven je een zeer goede indruk van de route, het terrein en het landschap. Maar ook van de cultuur en de mensen in de regio. Velozine brengt de komende maanden met enige regelmaat een nieuwe Signature Trail Video. Bekijk ze en ontdek hoe je eerstvolgende mountainbiketrip naar de Alpen er misschien uit gaat zien…

Meteen de Signature Trail video zien, klik hier. Benieuwd naar de rij-impressie, lees dan hieronder verder.

Flowen door de Nocky Mountains

We starten de klim naar Bad Kleinkirchheim in Feld am See. Niet meer dan 400 hoogtemeters trappen, want in Bad Kleinkirchheim pakken we de gondel om de resterende 1.100 hoogtemeters af te leggen. “Je hebt je energie straks nog nodig”, zo praat onze bike-guide Adrian deze smokkelactie goed. Ik vind het prima, vooral ook omdat de sessie op de pumptrack naast het bergstation veel inspannender was dan ik gedacht had.

Vanuit de gondel hebben we naar het noorden uitzicht over de Nockbergen, helemaal tot aan de drieduizenders van de Alpenhoofdkam. Die Nockbergen mogen dan de naam hebben veredelde heuvels te zijn, vanaf hier zien ze er toch behoorlijk alpien uit. In het zuiden blikken we over de Karawanken en de Julische Alpen.

13 Kilometer Flow Country Trail

De Flow Country Trail begint even onder bergstation Kaiserburg, op 2.100 meter hoogte. Door een poort van rotsen rollen we de trail op. Met een lengte van 13 kilometer is de Flow Country Trail de langste flowtrail van Europa. Bocht na bocht na bocht slingert-ie eindeloos lang de berg af. Hij is mooi aangelegd; remmen is bijna niet nodig terwijl er toch flow en snelheid in de trail zit. Dat voelt lekker! En het maakt deze met fijn steengruis verstevigde trail ook goed te doen voor minder ervaren bikers. Of beter: júist voor minder ervaren bikers!
Het totale hoogteverschil is net iets meer dan 900 meters, onderverdeeld in vier secties waar je de Flow Country Trail kunt betreden of verlaten. Zo kun je op twee van de vier secties overstappen op de gemarkeerde natuurlijke trails die je hier natuurlijk ook vindt. En die eveneens zeer de moeite waard zijn.
Bij de eerste run rijden we de Flow Country Trail helemaal tot in het dal uit. Net een achtbaan: een heerlijke mix van adrenaline, actie en inspanning, zonder dat het echt gevaarlijk is. En met een mooie afwisseling van landschappen, van kaal en open op de top tot dichte bossen vanaf de middelste secties. Hoe lager we komen, hoe groener het wordt.

Oude Almweg Trail

Ook de tweede run starten we weer bij de Kaiserburg, maar nu verlaten we de Flow Country Trail halverwege om over te stappen op de Alte Almweg-trail. Dit oude pad voert helemaal tot onze startplek Feld am See. Die Alte Almweg is heel andere koek. Met z’n overdaad stenen en wortels vraagt dit pad om alle aandacht. Toch wordt het vanwege het geringe verval nooit écht moeilijk. Bovendien kun je halverwege even op adem komen in de gezellige Wegerhütte.
Eenmaal beneden, aan de oever van de Brennsee, proosten Adrian en ik op een geslaagde dag. Ik snap wel wat de aantrekkingskracht van deze plek is. Bergen en water, een fraai en gevarieerd landschap en een goede mtb-infrastructuur. Wat wil je nog meer?

Bad Kleinkirchheim Signature Trails Video

Meer informatie

  • Uitgebreide informatie over mountainbikeregio Bad Kleinkirchheim vind je hier.
  • Voor meer informatie over mountainbike-accommodatie in en rond Bad Kleinkirchheim klik hier.
Geplaatst in Specials en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments