Bikepark-series | Bikepark Ketelsteeg (MTB Bommelerwaard)

Parel aan de Waal

Bikepark Series Header

Nederland kent ruim 233 mountainbikeroutes. Van kort tot lang, van vlak tot heuvelachtig en alles daartussen. Maar wist je dat Nederland óók meer dan 20 bikeparken heeft? Onze Mark ten Napel en André Deunhouwer van MTB Challenge doen de komende weken een rondje langs én over deze bikeparken in deze Bikepark Series.

Bikepark Bommelerwaard of mountainbikeparcours Ketelsteeg?

Op een halfuurtje rijden van het Bikepark Gorkum, waarmee we je vorige week kennis lieten maken in deze Bikepark Series, ligt Bikepark Bommelerwaard. Of ‘Mountainbikeparcours Ketelsteeg’, zoals het bord ter plaatsen aangeeft. Om zeker te zijn dat we op de juiste plek staan, kijken we op Google Maps. Met ‘MTB-Bommelerwaard’ als aanduiding op Google wordt het er niet veel duidelijker op. Maar wanneer we eens goed rond kijken, is de term ‘bikepark’ zeker terecht.

Blauw, rood, zwart

De Ketelsteeg ligt op een oude vuilnisbelt aan de Waal ten oosten van Zaltbommel. Het parcours loopt over drie heuvels met meerdere lijnen naar beneden. Ze zijn onderverdeeld in diverse (oplopende) moeilijkheidsgraden; blauw, rood en zwart. Elk van de drie heuvels heeft zijn eigen klim. Zodoende hoef je niet telkens de hele route te rijden om vervolgens een andere lijn uit te proberen. En kun je dus gemakkelijk en snel een bepaalde lijn of ‘feature’ herhalen.

Drops

De meest voorkomende technical trail features die je op Ketelsteeg vindt, zijn drops. Er is zelfs één lijn waar je vijf keer achter elkaar kunt droppen. Bij de hoogste van het stel zie je de landingszone niet en als je er op afrijdt lijkt het alsof je in het ‘niets’ dropt. Verder vind je er een gap-jump, rockgardens en steile lijn, haast een muur, waar je vanaf kunt rollen, die wel even wat overredingskracht vergde bij ons beide.

Grip op stenen, maar ook glijden

Typerend voor dit bikepark is het gebruik van oude stenen en betonblokken die gebruikt zijn voor bijna alle technical trail features. Die vergen nauwelijks onderhoud en door hun grove structuur bieden ze veel grip. Dat staat echter haaks op de ondergrond wanneer die nat is. Het park is aangelegd met kleigrond en dus als het nat is heb je daar beduidend minder grip. Laat je dus bij natte ondergrond niet verrassen!

Tot slot

De Ketelsteeg ligt hoog in een open gebied naast de Waal. De wind heeft er dus vrij spel. Tijdens ons bezoek waaide het met een windkracht 3 tot 4. En dat is voldoende om je uit balans te brengen bij het rijden van obstakels. Het voordeel van deze setting is echter het prachtige uitzicht. Gecombineerd met de toch verrassend leuke en uitdagende lijnen die we in het parkje vonden, maakt dit bikepark wat ons betreft toch wel een parel aan de Waal.

Top tip

Het park is compact en je kunt er misschien ook wel snel uitgespeeld zijn. Zeker als je van ver komt, is het onze dikke tip om een bezoek aan Bikepark Ketelsteeg te combineren met wat speeltijd in Bikepark Gorkum. Dat ligt om circa 30 minuten rijden De Ketelsteeg in Zaltbommel. De afstand is overigens ook goed te overbruggen per fiets, waarbij je misschien minder uitdagende paden over dijk rijdt, maar nog wel wat Oud Hollandsche cultuurhistorie kunt opsnuiven.

Bikepark Ketelsteeg – Informatie

 • Toegang: Gratis (openbaar terrein), tussen 09:00 – 21.30 uur;
 • Locatie: Waaldijk
 • Parkeren: Er is géén parkeerplaats bij het park. Onderaan de dijk kun je je auto kwijt langs de weg. Je kunt uiteraard ook gewoon in Zaltbommel parkeren en naar het park toe fietsen.
 • Website: MTB-Bommelerwaard

Een bikepark bezoeken – Wat je moet weten

 • Verdiep je vooraf in het bikepark en lees ook zeker de informatieborden (indien aanwezig) bij het bikepark;
 • Rij nooit alleen op een bikepark en laat thuisblijvers weten waar je bent;
 • Zorg dat je minimaal 1 voldoende opgeladen telefoon bij je draagt;
 • Rij niets blind:
  • overschat je zelf niet voor je hem probeert;
  • bekijk een obstakel eerst grondig;
  • observeer hoe anderen hem rijden, en;
  • als je niet fit bent of niet voldoende vertrouwen hebt, sla dan even een beurt over.
 • Zorg voor voldoende bescherming:
   • Draag altijd een helm;
   • Denk ook aan handschoenen;
   • Draag eventueel ook knie-, elleboog- en rugprotectie;
 • Denk aan eten en drinken. Ook al lijkt de fysieke inspanning bij technisch rijden misschien niet dezelfde als het rijden van een reguliere mountainbikeroute; het is en blijft een inspanning en zon en wind drogen je ook uit.

Tekst: Mark ten Napel
Foto’s: André Deunhouwer | MTB Challenge & Mark ten Napel
Video: André Deunhouwer | MTB Challenge

Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , , .
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Ulrich Viridis
Ulrich Viridis
1 jaar geleden

Vandaag hele dag bikepark Zaltbommel gefietst. Het is écht een heel leuk bikepark. Voor beginners en gevorderden. Veel uitdagende drops en echt steile afdalingen. Ik ga hier zeker vaker komen!