Reizen | Silvretta Bike Arena Ischgl/Samnaun: grensoverschrijdend (e-)mountainbiken

Twee landen, 100 kilometer aan bike-trails

Waar vroeger illegaal tabak en koffie over de grens tussen Zwitserland en Oostenrijk werden gesmokkeld, zijn tegenwoordig mountainbikers volledig legaal onderweg. Toen Keizer Maximiliaan in de 18e eeuw in de streek rond Ischgl het heffen van tol weer invoerde, veroorzaakte dat een levendige smokkel over de grens met Zwitserland die tot in de 20e eeuw voortduurde. Tegenwoordig staat het gebied bekend als de Silvretta Bike Arena en is ook het mountainbiken grensoverschrijdend. Eén van de highlights is het Smokkelaarspad.
Silvretta Bike Arena Samnaun Zwisterland mountainbike

Silvretta Bike Arena Ischgl/Samnaun: meer dan 100 kilometer aan bike-trails tussen Oostenrijk en Zwitserland.

Silvretta Bike Arena: twee landen, 100 kilometer bike-trails

De Silvretta Bike Arena is een mountainbikegebied dat ligt in het grensgebied tussen Oostenrijk en Zwitserland. Of meer precies: tussen de plaats Ischgl en Samnaun, twee plaatsnamen waarvan fanatieke wintersporters glanzende ogen krijgen. Maar (e-)mountainbikers tegenwoordig ook, want om ook in het zomerseizoen gasten te trekken, is er in het gebied veel geïnvesteerd in de aanleg van een mountainbike-infrastructuur. Voordeel: de stoeltjesliften en gondels waarvan bikers gebruik kunnen maken hadden ze al.

Waar vroeger illegaal tabak en koffie over de grens tussen Zwitserland en Oostenrijk werden gesmokkeld, zijn tegenwoordig mountainbikers volledig legaal onderweg. Toen de Habsburgse Keizer Maximiliaan in de 18e eeuw in de streek rond Ischgl het heffen van tol weer invoerde, veroorzaakte dat een levendige smokkel over de grens met Zwitserland, die tot in de 20e eeuw voortduurde. En ook het mountainbiken is grensoverschrijdend. Niet alleen via de beroemde en beruchte Fimbapas, maar ook over de vele oude smokkelpaden vinden mountainbikers hun weg van het Oostenrijkse Tirol naar het Zwitserse Engadin.Het Smokkelaarspad: langs oude smokkelroutes de grens over

Langs de smokkelpaden vind je nog kleine hutten, die ooit als opslagplaatsen voor smokkelwaar dienden. En niet denken dat je het als mountainbiker zwaar hebt. Zweten om boven te komen? Een luxeprobleem. De smokkelaars van toen droegen pakketten op hun rug van wel vijftig kilo! Het Smokkelaarspad begint op 2.700 meter hoogte bij het bergstation van de Flimjochbahn en dirigeert je eerst naar de top van de 2.871 meter hoge Greitspitze. Om boven te komen kan het geen kwaad als je een beetje fit bent of een capabele e-mountainbike onder je zitvlak hebt, want sommige secties zijn best wel steil.

Vanaf de Greitspitze daalt het Smokkelaarspad over de grens naar de Salaaser Kopf. Links Zwitserland, rechts Oostenrijk.  Concentratie is hier noodzakelijk, want het pad over de graat is smal. Eindpunt is het Trider Sattel op 2.480 meter. Vanaf daar kan verder afdalen naar de Alp Trida. Eenmaal daar kun je de gondel terug nemen óf nog wat extra negatieve hoogtemeters toevoegen met de afdaling over de Duty Free-trail naar het Zwitserse Compatsch. En vanaf daar weer met de gondel omhoog.

Silvretta Bike Arena Samnaun Zwisterland mountainbike

Nieuw 2024: Fimba-trail en Vesil-trail

Voor dit mountainbikeseizoen is het aantal trails nogmaals uitgebreid. Nieuw zijn de Fimba-trail en de Vesil-trail. Deze laatste is 16,3 kilometer lang, met 1.330 dieptemeters en moeilijkheidsgraad S2/S3. Datzelfde geldt voor de Fimba-trail, die 12,8 kilometer lang is met 985 dieptemeters. Hoogste punt op de Fimba-trail is de 2.872 hoge Greitspitze.

Silvretta Bike Arena Samnaun Zwisterland mountainbike

Reisinformatie Silvretta Bike Arena Ischgl/Samnaun

Algemeen

Het is ongeveer negenhonderd kilometer met de auto vanuit Utrecht naar Ischgl. Samnaun is ongeveer net zo ver weg. Ten noorden of zuiden van de grens, aan beide kanten van de Silvretta Bike Arena, dus zowel in Ischgl als in Samanun, wordt Duits gesproken.

Verblijf

Je kunt natuurlijk any hotel boeken, maar in de Silvretta Bike Arena vind je ook speciale mountainbike-vriendelijke accommodaties. Je vindt ze op ischgl.com.

Trails

Ischgl ligt op een kleine 1.400 meter hoogte, maar als je de gondels gebruikt om boven te komen, dan beginnen de meeste trails op zo’n 2.800 meter hoogte. Dat is hoog, dus zorg voor voldoende kleding voor het geval het weer omslaat. Het trail-aanbod is groot, met verschillende trails in verschillende moeilijkheidsgraden, van zeer makkelijk (S0) tot gemiddeld (S3) tot zeer moeilijk (S5). De moeilijkheidsgraad staat bij de start van de trails aangegeven. Op ischgl.com vind je een overzicht van alle mountainbikeroutes en biketrails, maar hieronder vind je ook een selectie die we op onze Komoot-pagina geplaatst hebben.

Ook in het nabijgelegen Galtür kunnen mountainbikers terecht. In Bikepark Silva Trails liggen nieuwe trails voor alle niveaus, van beginners en kids (S0 en S1) tot ervaren bikers (S2 en S3).

Prijzen en openingstijden kabelbanen

Een liftkaartje om het Smokkelaarspad en de aansluitende Duty Free-trail te rijden kost 56 euro. Je kunt dan zo vaak als je wilt. Als je in bezit bent van een Silvretta Premium-kaart is een liftpas veel goedkoper: je betaalt dan 39,20 euro en kunt álle liften gebruiken. Echter, dat kun je maar één keer per dag per lift doen. Je krijgt de Silvretta Premium-kaart gratis als je een onderkomen boekt bij een van de aangesloten accommodaties. Let op: ook sommige stoeltjesliften nemen bikes mee. Maar een e-mountainbike kan in dat geval alleen maar mee naar boven als je de accu er eerst uithaalt. De liften zijn tot 13 oktober geopend voor mountainbikers.

(e-)Bikeverhuur

Natuurlijk is niks fijner dan je eigen bike, maar wie bijvoorbeeld eens een dikke trailbike of een dito e-mountainbike wil proberen kan terecht bij een van de vele verhuurstations. Je vindt een overzicht op ischgl.com.

e-Bike Riding Center

Om drempels weg te nemen én om de veiligheid op de berg te vergroten is er in Ischgl een e-Bike Riding Center opgericht, waar je op een deels overdekt parkoers en met behulp van moderne analysetechnieken aan je rijvaardigheid kunt werken. De bouw van dit ambitieuze project is nog niet helemaal klaar, de werkzaamheden duren nog tot 2026, maar de eerste module is al in gebruik. Benieuwd? Je vindt het e-Bike Rinding Center bij de Silvretta Thermen, bij de schaatsbaan.

(e-)Evenementen

In de Silvretta Bike Arena staat met name Ischgl bekend om z’n vele evenementen. Zo vindt op 2 en 3 augustus dit jaar de Ischgl Ironbike plaats. Ideaal van bikers die van afzien houden (de Ischgl Ironbike Marathon) of het juist moeten hebben van explosiviteit (Ischgl Ironbike Shorttrack). Alhoewel het voor velen vloeken in de kerk is: in Ischgl en het nabij gelegen Galtür vindt van 5 tot 7 september ook het Wereldkampioenschap

E-mountainbike plaats. Dit e-mountainbike-evenement is voor iedereen toegankelijk, met een makkelijk berijdbaar parcours. Voor wedstrijdrijders is er een apart parcours waarvoor ze zich de dag ervoor moeten kwalificeren. Deelname kost 69 euro.

Niet in Samnaun, maar wel vlakbij: op 31 august vind de 23e National Park Bike Marathon plaats. Deze de klassieke afstand van 141 kilometer begint en eindigt in Scuol, dat in het dal ten zuiden van Samnaun ligt. Kortere afstanden eindigen in Scuol, maar starten op andere plaatsen in de Engadin. Deelname vanaf 100 Zwitserse Franken, info en inschrijven op bike-marathon.com

Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments