European Handmade Bicycle Exhibition – Reset for 2012!

In 2009 vond in het Duitse Schwäbisch Gmünd de eerste European Handmade Bicycle Exhibition, kortweg de EHBE plaats. Dit moest de Europese derivaat worden van de North American Handmade Bicycle Show (NAHBS) die sinds 2005 jaarlijks gehouden wordt en zichzelf elk jaar overtreft in het aantal deelnemers en bezoekers. De eerste versie van deze show aan deze kant van de plas, waar amateur en professionele Europese framebouwers en aanverwante leveranciers samen kwamen, werd door deelnemers zelf en het toegestroomde publiek als een succes beschouwd waardoor een vervolg niet uit kon blijven. Met de vorig jaar gehouden tweede show was dan ook het zaadje geplant voor een jaarlijks terugkerend fenomeen.

De populariteit van meer uitgesproken en meer individualistische – en vaak ambachtelijker gemaakte – frames lijkt zich vooralsnog te beperken tot een kleine subgroep binnen de fietswereld. Hoewel voor deze subgroep de voorbije jaren enkele nieuwe magazines met succes op de markt zijn verschenen, blijft de bekendheid en dus populariteit bij het grote publiek nog altijd beperkt. De toestroom van het publiek in 2010 was dan ook minder groot dan gehoopt met als gevolg dat menig deelnemer niet zonder meer een toezegging tot deelname in 2011 deed.

In aanloop naar de derde editie, gepland om plaats te hebben gevonden op 20, 21 en 22 mei van dit jaar, bleven de inschrijvingen goeddeels achterwege. De organisatie voelde zich daarom genoodzaakt het evenement uit te stellen. Enkele deelnemers van de eerdere edities besloten daarom zelf een samenkomst te organiseren onder de titel ‘The Freiburg Collective‘. Ondanks het goede weer, de goede sfeer en de setting, speelde ook hier het zelfde euvel de organisatie parten: publiciteit en dus toestroom. Of een vervolg meer succesvol zal zijn, is dus ook nog maar de vraag.

Dat er vraag van zowel publiek, framebouwers en leveranciers naar dergelijke evenementen is, werd echter door de meeting in Freiburg op 7 en 8 mei jongstleden toch nog eens onderstreept. Een kleine groep framebouwers en overige deelnemers van vorige edities van de EHBE heeft zich daarom samen met de organisatie gebogen over de toekomst van de EHBE met als resultaat een verscherpte blik op het concept als geheel en in detail. Op de EHBE is plaats voor zowel de amateur en professionele framebouwer alsook leveranciers van maatbouw. Daarnaast hebben de organisatoren Indra en Ingo van 2SoulsCycles besloten zich wederom in te spannen voor een nieuwe editie!

Zoals de eerste twee edities, zal ook de derde editie van de EHBE in 2012 plaats vinden in het congrescentrum van Schwäbisch Gmünd. Om meer publiek te trekken is er besloten om het evenement eerder op de agenda te zetten, zodat de data minder conflicteren met andere evenementen of de voorjaarsvakanties van menigeen. Op zaterdag 31 maart en zondag 1 april zullen de deuren van het congrescentrum geopend zijn voor het publiek. Afgaande op de twee eerdere edities kunnen we inmiddels wel stellen dat je eigenlijk geen volmaakt fietsliefhebber kunt zijn als je niet naar de EHBE gaat…. Pak de agenda dus en hou het weekend van 31 maart en 1 april vrij!

Meer informatie: www.e-h-b-e.eu

 

Posted in Nieuws.