Bike Cleaner: een afsluitplaats bij mountainbikeroutes

Binnenkort door heel het land

Ook al hou je rekening met #trailrespect bij de smerigste condities, je ontkomt er in Nederland niet vaak aan dat je bike smerig wordt. Reed je onlangs de mountainbikeroute van Ede of Lage en Hooge Vuursche, dan hoef je je bike niet smerig terug in de auto te leggen, want op die locaties vind je inmiddels een schoonmaakstation van Bike Cleaner. En er volgen er landelijk snel nog meer…

Wie regelmatig langs het Steakhouse Amadeus in Ede fietst op weg naar, of over de diverse mountainbikeroutes ten noorden van Ede, had hem misschien al eens gespot: de Bike Cleaner. Sinds begin 2021 ‘draaide’ de start-up daar een pilot met de eerste versie van hun outdoor afspuitplaats voor mountainbikers.

Ontstaan uit frustratie

Ralph Manck, oprichter en drijvende kracht achter de Bike Cleaner, is zelf fervent biker. Zoals zo vaak ontstond dan ook het idee van de Bike Cleaner vanuit een frustratie. Woonachtig in Ijsselstein, ontkomt hij er niet aan de auto te moeten pakken om de leukere trails op te zoeken. “In Nederland kom je regelmatig als een beest zo vies uit het bos, je kleedt je om en dan sta je met een enorm vieze fiets die in of op de auto mee moet. Thuis gekomen wil je douchen, eten, relaxen en eigenlijk niet meer je fiets schoonmaken. Zou je dat direct na de tocht doen dan spoel je 95% van het vuil er zo af en hoef je thuis alleen de ketting nog even te verzorgen en ben je klaar.”, aldus Manck.

“Ik weet van vrienden om me heen dat het schoon moeten maken van de fiets én een vieze fiets in de auto er voor zorgt dat ze op voorhand al niet gaan”, vervolgt Manck. Zijn ondernemersgeest begon na een natte mountainbiketocht tijdens de kerst van 2020 overuren te maken. 3 maanden later (…) stond het prototype van de Bike Cleaner paraat bij Steakhous Amadeus in Ede.

Bike Cleaner

Bike Cleaner

De Bike Cleaner bestaat uit een enkele zuil, waaraan beide zijden een mountainbike opgehangen wordt. Via een contactloze terminal betaal je voor het gebruik. De kosten? € 2,00 en/of € 2,50. De zuil is namelijk uitgevoerd met twee drukreinigers. Bewust géén hogedrukreiniger, zoals je in de autowasstraat gebruikt. Die zijn namelijk te krachtig en funest voor je lagers. Op de Bike Cleaner vind je een waterspuit met een waterdruk van 2 bar en een met een waterdruk van 8 bar.

De Bike Cleaner biedt je overigens alleen water; geen schoonmaakmiddelen. Door je bike meteen na de rit af te spuiten, heeft blubber ook nauwelijks de kans gehad om op te drogen en zou dan ook gemakkelijker af te spoelen zijn, zo is de gedachte.

Bike Cleaner

Bike Cleaner

Het water wordt onder de installatie via filtratieblokken de grond ingevoerd. Eens per 5 jaar moeten die vervangen worden, iets dat Bike Cleaner zelf zal uitvoeren.

Een tip van ons: zorg dat je op zijn minst een doek bij je hebt om de bike te drogen én kettingsmeermiddel. Want een natte bike met natte ketting achter- of bovenop je auto zetten betekent met een geroest exemplaar thuiskomen. Zonde!

Landelijke dekking

De Bike Cleaner’s worden bij mountainbikeroutes geplaatst in samenwerking met ondernemers aan of dicht in de buurt bij de route. Dat kost de ondernemer niets; de wasinstallatie blijft geheel eigendom van Bike Cleaner. De ondernemer ontvangt een percentage van de omzet om daarmee de kosten van water en stroom (en ook het gebruik van een stukje grond) te vergoeden. Manck streeft er naar om in 2022 al een landelijk dekking te hebben. Momenteel zijn er 20 locaties die hebben toegezegd en er lopen nog een tiental andere gesprekken voor plaatsing.

Ben je ondernemer in de buurt van een mountainbikeroute en wil je er ook één? Of weet je als biker een plek waar zo’n Bike Cleaner perfect zou staan, neem dan contact met ze op.

Meer info: www.bike-cleaner.nl

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Ron
Ron
7 maanden geleden

Mooie opzet.
Van de week uitgeprobeerd.
Fiets inderdaad weer schoon mee naar huis.
Alleen 1 nadeel de afspuit tijd is te kort.
2,5 voor een minuut is redelijk duur.
Voor de fiets te reinigen rond de €7,50.