Cannondale brengt Lab71 Topstone-frameset

Eerste off-roader onder Cannondale’s exclusieve label

Nog niet zo heel lang geleden introduceerde Cannondale Lab71; een sublabel voor frames waarin het merk z’n meest vooruitstrevende ontwerpen en technieken samenbrengt. De Lab71 Topstone is Cannondale’s eerste off-roader die een sausje krijgt dat verder gaat dan alleen een nieuwe kleurstelling; het frame is namelijk 160 gram lichter dan het reguliere carbon frame van deze exclusieve gravelbike. En exclusief… is de prijs ook.

Cannondale Lab71 Topstone carbon gravelbike 2023

Het Amerikaanse fietsmerk Cannondale bestaat sinds 1971 en kent een historie vol innovatie en ontwerpen die nog al eens tegen conventies ingaan. En de gravelbike Topstone doet daar niet voor onder. Want zelfs al heb je niet de variant met de éénbenige verende Lefty Oliver gravelvoorvork, dan nóg is Cannondale’s Topstone gravelbike iets aparts met zijn Kingpin-achtervering. Dankzij flexibele zones in het carbon frame, gecombineerd met een gelagerde scharnierpunt tussen staande achtervork en zitbuis, heeft-ie 30 millimeter ‘veerweg’ tussen achternaaf en het zadel.

Kingpin-vering: als het achterwiel een oneffenheid raakt, beweegt de achteras naar boven, de zadelpen naar achteren en de zitbuis naar voren (gele pijlen). De ‘kingpin’ fungeert daarbij als scharnierpunt. De rode cirkels geven de afgeplatte secties aan, waar de voor het veereffect doorbuiging van het frame optreedt. Collega Frank testte de Topstone Carbon 2 Lefty en was overtuigd van het comfortniveau dat de constructie biedt.

Lab71 Topstone: lichter dankzij andere lay-up

Dit soort constructies zijn haast onmogelijk zónder carboncomposieten. Althans, niet zónder op duurzaamheid of een laag gewicht in te boeten. In tegenstelling tot metaal zijn bij een composietmateriaal de mogelijkheden om de mechanische eigenschappen van een constructie te beïnvloeden véél groter. En één daarvan is het gewicht. Want door de samenstelling van de lagen carbon (‘lay-up‘) te veranderen, heeft Cannondale gewicht weten te besparen. De Lab71 Topstone is zodoende 160 gram lichter dan het reguliere Topstone gravelbike-frame.

Cannondale Lab71 Topstone carbon gravelbike 2023

De Lab71 Topstone ontbreekt het aan niets. Net als de reguliere Topstone heeft-ie volop montagepunten om van alles mee te nemen.

Hoewel hier getoond als complete gravelbike is de Lab71 Topstone vooralsnog alleen verkrijgbaar als frameset.

Qua geometrie en framedetails wijkt de Lab71 Topstone niet af van de ‘gewone’ Topstone. Dat betekent dus dat je tot maximaal 700 x 45c banden kwijt kunt tussen de voor- en achtervork. Monteer je 650b-wielen dan kun je tot 2.1 inch banden gebruiken. Het frame en de voorvork zijn rondom voorzien van talloze montageposities. En onderaan de onderbuis vind je de ‘StrapRack’. Onder dit riempje kun je reservemateriaal kwijt. Maar optionel ook Cannondale’s SmartSense-module. Dit is een intelligent systeem dat communiceert met adaptieve verlichting en een optionele Garmin Varia-radar. Dit is een veiligheidssysteem dat de berijder terugkoppeling geeft over achteropkomend verkeer.

Naast het lagere gewicht is het meest zichtbare aan de Lab71 Topstone z’n lakwerk: Jet Black met Marble Oxblood en Smoke Brushed Chrome. Juist ja. Goedkoop is deze high-end versie van Cannondale’s gravelbike niet te noemen: je koopt de Lab71 Topstone los als frameset voor € 4.199.

Bron en meer info: cannondale.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments