Cannondale Lefty Ocho 120: De eenbenige voorvork groeit!

En de nieuwe Scalpel SE LTD heeft de primeur

Toen Cannondale de Lefty Ocho in 2018 introduceerde, keken mensen nóg vreemder op. De eenbenige voorvork stelde het vanaf dat moment nog maar met één kroon. Niet langer liep de vorkpoot langs de hele balhoofdsbuis door naar de tweede kroon. De Lefty Ocho wordt gemonteerd in xc-bikes en heeft 100 mm.

Nu introduceert Cannondale een Lefty Ocho met 120 mm en meteen een dikke Scalpel SE LTD waarin-ie prima thuis is.

Vorig jaar mei stelde Cannondale de compleet nieuwe Scalpel voor. Een vlijmscherpe xc-fully met voor- en achteraan 100 mm veerweg. De Lefty Ocho kon daarbij niet ontbreken. Parallel zette Cannondale de Scalpel SE neer; hetzelfde frame, maar met 120 mm veerweg voor- en achteraan. De SE-modellen kregen ‘normale’ voorvorken; meer dan 100 mm veerweg uit een Lefty Ocho was namelijk geen optie.

Nieuwe carbon poot

Althans, tot nu toe – zo blijkt. Want Cannondale zet nu een dikkere versie van de Lefty Ocho neer. Die heeft 110 of 120 mm veerweg. Het is echter niet simpelweg de bestaande voorvork waar ze een langere luchtveer en demper in hebben gezet. Nee; bij de introductie van de Lefty Ocho gaf Cannondale al aan dat méér veerweg er (letterlijk) niet zomaar in zou zitten. De stap van de dubbele kroon – zoals we de Lefty lang kende – naar een enkele was niet eenvoudig. Er werken enorm veel krachten op de vorkkroon en als je de voorvork verlengd, wordt die kracht nóg groter.

Om toch méér veerweg te kunnen bieden is heeft de Lefty Ocho 120 dan ook dikkere wanden in de bovenpoot van carbon. Juist ja; carbon. De nieuwe voorvork is er (vooralsnog?) alleen in een carbon versie.

Specificaties

Ondanks de dikkere wanden in de bovenpoot is het gewicht met 1.550 gram nog altijd relatief laag en komt daarmee in de buurt van onder meer de RockShox Sid Ultimate, die een geclaimd gewicht heeft van 1.537 gram.

De quick-release (ja!) schijfremmontage die Cannondale op alle Lefty Ocho’s voert voor een gemakkelijke wielwissel, is iets herzien. Bij deze 120-Lefty kun je 180 tot en met 203 mm remschijven monteren. De lockout is naar keuze te bedienen op de vorkkroon of via een hendel op het stuur.

De nieuwste Lefty Ocho telg is vanaf de komende zomer los beschikbaar voor € 1.599. En aangezien Cannondale de Lefty Ocho voorvorken met een reguliere 1.5 – 1 1/8” stuurbuis maakt, past-ie dus in principe in elke bike; ook wanneer er geen Cannondale op de onderbuis staat.

Op de nieuwe Lefty Ocho 120 kun je remschijven monteren met een diameter van 180 tot maar liefst 203 mm!

Scalpel SE LTD mét Lefty Ocho 120

De Scalpel SE met 120 mm veerweg rondom werd sinds de introductie in mei vorig jaar in 3 varianten aangeboden. In al die bikes zijn RockShox Sid vorken gemonteerd. Het programma wordt nu aan de bovenkant aangevuld met de Scalpel SE LTD mét de Lefty Ocho 120.

Voor € 8.399 heb je nu de dikste Scalpel SE. Die is verder afgemonteerd met een RockShox Sid Luxe Ultimate-achterdemper, Sram X01 Eagle-aandrijving, Truvativ Stylo carbon Dub crankset, Sram Level TLM-schijfremmen (180/160 mm v/a), Cannondale DownLow-dropper zadelpen en Cannondale HollowGram 25 carbon wielen. Laatst genoemde zijn wel een beetje een vreemde eend wat ons betreft. Een velg met een binnenbreedte van 25 mm is voor xc al haast smal en voor trail – waar deze Scalpel SE LTD toch écht voor bedoeld is – welhaast ondermaats. Zeker gegeven het feit dat Cannondale er ook Maxxis rubber rond monteert met een breedte van 2.4”.

Wanneer de nieuwe Scalpel SE LTD verkrijgbaar is, is op dit moment nog niet bij ons bekend. Zodra we hierover meer weten, zullen we dat hier melden.

Bron: www.cannondale.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments