DT Swiss FR 541 enduro- en downhillvelg: Robuuster én lichter

“Niet je eerste, maar wél je laatste velg”, aldus DT Swiss…

Hoe ruiger het terrein en je rijstijl, hoe zwaarder je materiaal het heeft. Zeker de wielen, die immers vól in de vuurlinie zitten. Dat banden daarbij redelijk snel slijten is normaal. Maar dat hetzelfde ook opgaat voor velgen zou toch eigenlijk niet moeten kunnen. Althans, dat vindt DT Swiss, dat met de nieuwe FR 541 een velg zegt te brengen die je niet al na een aanvaring met de eerste de beste kei al hoeft te vervangen. En die tegelijkertijd lichter is. Te mooi om waar te zijn?

DT Swiss levert naast complete wielen, ook alle onderdelen om zelf wielen samen te stellen. Voor downhill- en endurogebruik had DT Swiss de FR 560; een aluminium velg met gelaste uiteinden en een binnenbreedte van 30 mm. Nu introduceert DT Swiss als opvolger de FR 541. Ook die is van aluminium en eveneens gelast en intern 30 mm breed. Maar hiermee houden de gelijkenissen wel op. De nieuwe FR 541 heeft namelijk een geheel nieuw profiel, dat gebaseerd is op de velg die je tegenkomt bij DT’s EX 1700 Spline-wielen. Ten opzichte van die velg heeft DT Swiss bij de FR 541 echter méér materiaal toegevoegd om hem nóg sterker te maken.

DT Swiss FR 541 velg

De FR 541 velg bouw je opgebouwd met de PHR-ringetjes. Dit zijn metalen ringetjes die tussen de spaaknippel en de velg de krachten beter verdelen. En hoe beter die krachten verdeeld zijn, hoe sterker het wiel, zo is de theorie.

Gewijzigd profiel: sterker en toch lichter

Verder heeft de Zwitserse firma de velgranden veranderd. De randen staan iets rechter, en de uiteinden zijn iets breder. Dit maakt dat de velg beter bestand is tegen grote klappen; de velgrand zal minder snel plooien of deuken. Daarnaast wordt met de bredere velgrand het risico op stootlek flink verlaagd, aldus DT Swiss. Testen in de eigen martelkamers zouden een verlaging van 17% laten zien op het risico op stootlek ten opzichte van de FR 560-velg.

DT Swiss FR 541 velg stootlek protectie

De FR 541 is misschien niet je eerste velg op je enduro- of downhillbike, maar wel je laatste, zo meldt DT Swiss in z’n persbericht. En dat terwijl-ie toch lichter is dan z’n voorganger. De nieuwe FR 541 weegt in 27.5″ diameter 570 gram; de voorloper, de FR 560 weegt 595 gram in diezelfde diameter.

Uiteraard is de velg tubeless-ready en komt met 28 en 32 spaakgaten in de 27.5″ en 29″. Standaard heeft de FR 541 velg rode stickers, maar DT Swiss levert ook versies in goud, chroom en zwart. Volgens DT Swiss gaat deze velg dus een pak langer mee, maar uiteindelijk kan alles toch écht stuk en zo ook deze FR 541. Met een prijs van € 89,90 zijn de ‘slijtagekosten’ alsnog niet al te extreem…

DT Swiss FR 541 sticker opties

Bron en meer info: www.dtswiss.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments