Jongeren bouwen mountainbikeroute Zwartewaal (Heenvliet)

Nieuwe technische mountainbikeroute in regio Rotterdam

De oudste is 21, de jongste 14. Zes jongens uit Zwartewaal, onder de rook van Rotterdam, hebben de voorbije periode een mountainbikeroute aangelegd nabij de Put van Heenvliet. Het idee ontstond uit de ‘Coronaverveling’… en dat heeft inmiddels geresulteerd in mountainbikeroute Zwartewaal: een speels en technisch parcours van 5,5 kilometer.

Technische mountainbikeroute bouwen uit Coronaverveling

De Put van Heenvliet – ook bekend als de Plas van Heenvliet – is een voormalige zandwinput. Deze is de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw uitgegraven tussen Heenvliet en Zwartewaal, Zuid Holland. Momenteel wordt het gebied langzaam omgevormd tot een recreatiegebied.

“Het idee van het parcours ontstond vorig jaar tijdens de eerste lockdown. Vanwege Coronaverveling zijn we in de omgeving op zoek gegaan naar vermaak. Met een klein groepje vrienden kwamen we op het idee om een kleine mountainbikeroute te maken (0,5 km),” zo vertelt Mark Braal – één van de initiatiefnemers. De vriendengroep zocht contact met de gemeente en die reageerde snel en enthousiast. Mede daardoor is die 500 meter inmiddels uitgegroeid tot maar liefst 5.500 meter en loopt het parcours dan ook rond de gehele Put van Heenvliet.

Overzichtskaart Mountainbikeroute Zwartewaal

Optimaal gebruik van gebied, rekening houdend met flora en fauna

“Doordat er niet veel hoogteverschil zit in ons landschap, proberen we optimaal gebruik te maken van het hoogteverschil wat er wel is. We hebben diverse features op ons parcours en er komen er nog veel meer. Zo hebben we een wipwap, rockgardens, northshore features, table tops, diverse bermen en meer,” vult Mark aan. Het rondje heeft nu circa 50 hoogtemeters.

Het contact met de gemeente Brielle is dermate goed, dat ze samen een opruimactie op poten zetten om de omgeving op te schonen. Ze konden hierbij op veel bijval rekenen van andere vrijwilligers. Via de wethouder groenvoorziening krijgen ze bovendien hulp ten aanzien van flora en fauna. In het gebied komen bijvoorbeeld bevers, oeverzwaluwen en diverse roofvogels voor en het zestal legt het parcours zo aan dat ze geen verstoringen creëren. De vriendengroep, die zich inmiddels ‘MTB Crew Zwartewaal’ noemt, staat momenteel geheel zelf in voor de aanleg en onderhoud, waarbij ze – naar eigen zeggen – uiteraard ook zo scherp mogelijk oog hebben voor de veiligheid.

Gemotiveerd

Inmiddels begint hun werk óók buiten de gemeentegrenzen op te vallen. “Dit geeft ons alleen maar extra energie om verder te gaan met waar we mee bezig zijn. Mountainbikers uit diverse plekken in Nederland hebben ons parcours al bezocht en we krijgen alleen maar positieve feedback,” besluit Mark.

Crew mountainbikeroute Zwartewaal

Hulp gevraagd

De 5,5 kilometer is geheel met de hand aangelegd. Daarbij maken bouwers Sander, Mark, Stan, Tim, Thomas en Lesley gebruik van het tuingereedschap van hun ouders. Voor het maken van de houten ‘technical trail features’ (TTF’s) pasten ze gereclameerd tuinhout toe dat dienst deed als tuinschutting. Dat is niet enorm duurzaam voor TTF’s en dus wil het zestal dit op den duur vervangen door hardhout.

De parcoursbouwers pakken het zo professioneel mogelijk aan. Zodoende hebben ze al palen, routebordjes en een informatiebord gesponsord gekregen. Maar voor zowel meer degelijk en duurzaam gereedschap én hout ontbreekt het ze nog aan de financiële middelen. Daarom vragen ze hulp. Dat kan in materiële zin; “We willen graag nog een gravel tamper, platte schep, schoffel, kettingzaag, scheppen, harken,” aldus Mark. Je kan ze echter ook financieel ondersteunen met een donatie.

Meer informatie over de mountainbikeroute Zwartewaal bij Heenvliet vind je op hun Facebookpagina.

Bron foto’s: www.facebook.com/Mountainbike-parcours-Zwartewaal

De vorderingen van het parcours zijn ook te volgen op Instagram: www.instagram.com/mtb.zwartewaal

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Arend Willem den Ouden
Arend Willem den Ouden
2 maanden geleden

tof parcours met voor de beginner en gevorderde mtbér veel plezier