Mountainbikeroute Spaarnwoude: uitgebreid en vernieuwd

Langer, hoger, meer uitdagend

Afgelopen zomer kwam het bericht naar buiten dat één van de oudste mountainbikeroute van Nederland op de schop ging. Inmiddels is de mountainbikeroute jaarrond berijdbaar gemaakt en uitgebreid. Sinds dit weekend is alles officieel toegankelijk.

Sinds 1989 wordt er al gemountainbiked in het gebied ten noorden van Haarlem. Het recreatiegebied Spaarnwoude kent wat kunstmatig hoogteverschil en al snel werd dat een hotspot voor de opkomende off-road fietssport. Aan de route werd sindsdien door vrijwilligers gestaag verder gebouwd, wat in 2002 leidde tot de oprichting van MTB Spaarnwoude.

Sinds de zomer van 2020 werd er hard gewerkt aan de upgrade.

Sinds de zomer van 2020 werd er hard gewerkt aan de upgrade en uitbreiding van één van Neerlands oudste mountainbikeroutes. Foto: Facebookpagina MTB Spaarnwoude.

Meer singletracks, meer kilometers, meer uitdaging

De twee lussen van respectievelijk 4,5 en 6 kilometer waren afwisselend en uitdagend. Maar tijden veranderen en het is er steeds drukker geworden. En met name in de natte perioden werd het er erg modderig. Bovendien moeten de bikers het gebied delen met festivalgangers in de zomermaanden. Redenen om het parcours grondig aan te pakken, op plekken te verleggen en uit te breiden.

Er is 1,9 kilometer volledig nieuw aangelegd. De kortste van de twee is 4,5 kilometer lang gebleven. De route van 6 kilometer is nu 7,5 kilometer lang. En het aantal hoogtemeters is toegenomen van 180 naar 240. In de strijd tegen de modder is in circa 5 kilometer singletrack zo’n 1.400 ton betongranulaat verwerkt. Met de uitbreiding in lengte én hoogte, zijn er nu ook meer alternatieve, uitdagende lijnen in de routes opgenomen. Zodoende zijn de routes nu nog meer geschikt voor zowel jeugdige, beginnende én gevorderde bikers.

€ 700 aan broodjes kroket

De upgrade van mountainbikeroute Spaarnwoude kostte ruim 1.800 vrijwilligersuren, zo lezen we op de website van het Haarlems Dagblad. Máár ook ruim € 700 aan broodjes kroket (…). De kosten voor deze werkzaamheden werden gedekt door het Schipholfonds, het Recreatieschap Spaarnwoude, MTB Spaarnwoude en MTB NoordWest. Laatstgenoemde geeft de lokale vereniging al enige jaren ondersteuning bij het onderhoud.

Vignet? Wordt donateur!

Beide lussen van het mountainbikeparcours Spaarnwoude zijn gratis te rijden. Er geldt géén vignetplicht. Maar een bijdrage is zeker welkom. Als donateur van MTB Noordwest steun je het mountainbiken in heel Noord-Holland. Je bent al donateur voor € 10,-, waarmee je bijdraagt aan de aanleg en onderhoud van mountainbikeroutes in Noord-Holland. Je kan je uiteraard óók aanmelden als vrijwilliger om tevens fysiek bij te dragen.

Voor een overzicht van alle mountainbikeroutes waar een vignetplicht geldt en vignetwens is, kijk je hier.

Meer informatie over mountainbikeparcours Spaarnwoude: www.mtb-spaarnwoude.nl/parcours

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments