NoTubes MK4 en S2 velgen en wielsets: asymmetrisch en breder

Hoewel diverse (grote) bedrijven hem vooraf gingen, stond Stan Koziatek met zijn NoTubes toch wel aan de wieg van de uiteindelijk brede acceptatie van tubeless bij mountainbikers. De velgen met de namen ‘Crest’, ‘Arch’ en ‘Flow’ zijn bij menig mountainbiker inmiddels bekend. Nu lanceert NoTubes nieuwe versies van deze aluminium velgen als de MK4 en S2 series.

NoTubes MK4 Crest, Arch en Flow

MK4 staat simpelweg voor ‘Mark 4’; ofwel de vierde generatie velgen. De MK4-versie van de Crest, Arch en Flow zijn nog steeds van 6069-serie aluminium en worden eindloos gelast. Ze hebben ook nog steeds NoTubes’ gepatenteerde ‘Bead Socket Technology’. Hierbij is het velgbed onder de hieldraad van de band vlak, en is de velgrand voorzien van een kleine haak. In tegenstelling tot de tegenwoordig zo populaire hookless-velgen, blijft NoTubes dus vasthouden aan hun compacte ‘gehaakte’ velgprofiel. Die geeft in hun optiek namelijk méér zekerheid voor een betere afdichting tussen band en velg én behoudt die, ook als de velgrand door een flinke crash is vervormd.

MK4: Asymmetrisch en breder

Wat er dan nieuw is aan de MK4’s? De velgen zijn iets breder geworden en de velgprofielen zijn vanaf nu asymmetrisch. Door het spaakbed uit het midden van de velg te plaatsen, worden de spaakhoeken link en rechts in het wiel meer gelijk. Als gevolg is de spaakspanning aan beide zijden van het wiel ook meer gelijk, wat resulteert in een meer degelijk wiel.

Klinkt bekend? Ja, nieuw is die gedachte allerminst. Maar het is wel opvallend dat nu (pas) meer velg- en wielfabrikanten het concept omarmen. Maar NoTubes gaat nog wat verder dan alleen een offset spaakbed. De spaakflenzen aan de schijfremkant bij de de naven die NoTubes levert in complete MK4-wielsets staan ook wat verder naar binnen. En daarmee komt het dus overeen met wat onder meer Andy Los ook al verkondigde met zijn RSD-concept als dé manier voor echt betere wielen.

Bovenstaande drie plaatjes – gemaakt door Andy Los om zijn RSD-Concept uit te leggen – illustreren perfect wat er met de spaakspanning in een wiel gebeurd wanneer de velg symmetrisch en asymmetrisch is. Het verschil tussen de spaakspanning links en rechts wordt kleiner. Ook bij de naven van Stan’s staat de naafflens aan de schijfremkant meer naar het midden van het wiel, waardoor de spaakspanning nóg meer gelijk te krijgen is.

Een nadere blik op de MK4 velgprofielen laat zien dat de breedste schouder (waarop de hieldraad rust) naar de centrale lagere sectie toe is afgeschuind. Zodoende zijn beide schouders – ondanks het asymmetrische profiel – nagenoeg identiek. Volgens Stan’s voorkomt dit een aantal nadelen van ‘traditionele’ asymmetrische velgen. Nadelen als het door de ongelijke breedte van de ondersteuning van de hieldraad lastiger ‘ploppen’ van de band en het verliezen van lucht bij extreme belastingen. Bovendien, zo zeggen ze, deuken traditionele asymmetrische velgen aan één zijde gemakkelijker in. De MK4-velgen zouden hier geen last van hebben.

MK4 programma

De nieuwe MK4 velgen worden allemaal in Amerika gemaakt en zijn er uitsluitend in matzwart. Stan’s geeft nu 3 jaar garantie op de velgen en er is een crash replacement optie. Alle MK4 velgen hebben een prijs van € 129.

Eind 2021 volgen complete wielsets met de MK4 velgen en een volledig nieuwe ‘M-Pulse’ naafontwerp, dat Stan’s gaat toepassen in zowel de wielsets met aluminium als carbon velgen. Die wielsets kosten € 925.

NoTubes Crest MK4 wielset

Crest MK4

De smalste MK4 velg is de 25 mm brede Crest MK4. Een velg voor x-country-gebruik. En naast de gravel-specifieke Grail past ook deze Crest MK4 prima bij je gravelbike. Het spaakbed is 1,5 mm asymmetrisch geplaatst. De velg is het meest geschikt voor gravelbanden van 40 mm breedte en mountainbikebanden tot 2.3” breedte. Hij is er in 20”, 24”, 26”, 27,5” en 29”. De 27,5” velg weegt 374 gram, een 29” exemplaar weegt 399 gram.

NoTubes Crest MK4

Arch MK4

De Arch is volgens Stan’s hun meest veelzijdige velg en bedoeld voor trail-gebruik. De Arch MK4 is intern 28 mm breed bedoeld voor 2.2-2,5” banden. De spaakgaten staan 2,5 mm uit het midden van het velgprofiel. De Arch MK4 is er in 24”, 26”, 27,5” en 29”. De 27,5” versie weegt 451 gram, terwijl de 29” hoepel 481 gram op de weegschaal toont.

Flow MK4

Met een interne breedte van 30 mm zijn de Flow MK4 velgen de breedste in het programma van Stan’s. Ze zijn geoptimaliseerd voor downhill- en enduro-gebruik waarbij je banden van 2.3-2.6” breedte monteert. Er zijn 26”, 27,5” en 29” versies, waarbij de 27,5” versie 487 gram en de 29” versie 521 gram weegt.

NoTubes Flow MK4

NoTubes S2

De S1 serie werd enkele jaren terug gelanceerd als budget-vriendelijke optie. De S1 versies van de Crest, Arch en Flow worden onder meer gekenmerkt door de roestvaststalen versterkingsringen rondom de spaakgaten. Ze zijn gemaakt van 6061 aluminium en de profieluiteinden worden met een verlijmde plug met elkaar verbonden. Dit alles maakt de productie goedkoper, maar maakt de velgen ook minder licht.

NoTubes Flow S2 wielset

S2 velgen: breder

De S2 serie volgt de S1 nu op en gaat deels de MK4 achterna. Alle profielen zijn verbreed. En met dezelfde breedte als de MK4-tegenhangers kunnen ze dan ook dezelfde bandbreedtes aan als hun respectievelijke lichtgewicht broertjes.

Velgprofielen

Van links naar rechts het S2 Crest, Arch en Flow velgprofiel.

Alleen als wielsets met E-Sync naven

De S2 Crest, Arch en Flow velgen zijn niet los leverbaar. Je kan ze alleen verkrijgen in complete wielsets, waarbij ze zijn opgespaakt rond nieuwe E-Sync naven. De achternaaf zou met zijn pallensysteem met 8,18º vrijloophoek (44 tanden) tot 47% meer koppel aan kunnen dan de Stan’s Neo naaf die eerder werd toegepast. Ze draaien op Enduro-lagers en hebben een chroomstalen as. Zodoende zijn alle S2-wielsets geschikt voor ebike-toepassingen.

De S2 wielsets met de Crest, Arch of Flow velgen zijn vanaf augustus verkrijgbaar voor € 595.

Bron en meer info: www.notubes.com
Distributie Benelux: www.sabma.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments