Classified Powershift naaf nu verkrijgbaar met 12-speed cassette

Sram-compatibliteit: 1×24-setup nu mogelijk

Bij de lancering van de Classified Powershift naaf, leverde de Belgische start-up alleen 11-speed cassettes. Compatibiliteit met Sram groepsets was dus magertjes op z’n best. Tot nu, want nu introduceren ze 12-speed cassettes, zodat je dus in combinatie met Sram Red AXS, Force AXS of Rival AXS nu een volledig draadloze 1×24-setup kunt maken.

Classified Powershift hub 12 speed cassette

Powershift naaf: 2-speed naafversnelling met ‘eigen’ cassette

De Belgische start-up lanceerde vorig jaar zomer hun Powershift naaf. De Powershift naaf is een draadloos, elektronisch schakelende 2-speed versnellingsnaaf die de functionaliteit overneemt van een voorderailleur en twee kettingbladen op je crankset. De naaf schakelt sneller dan een klassieke setup met voorderailleur én doet dat ook nog eens onder volle belasting.

Je combineert het met een bestaande derailleur en shifters. Schakelen van de Powershift naaf gebeurt vervolgens via een satelliet-shifter en eigen elektronica die in het stuur is gemonteerd. Er is dus géén volledige integratie of koppeling met de overige aandrijfcomponenten. De satelliet-shifter is uiterst compact en monteer je links of rechts op het stuur in de buurt van de body van de schakel-/remgreep, zodat je er gemakkelijk bij kunt van onder in de beugel of van boven op de schakel-/remgrepen.

De technologie van de Powershift naaf zit ónder de cassette. De cassette-interface is dan ook specifiek en Classified levert daarom eigen cassettes.

De Powershift-technologie zit ónder de cassette en daardoor is de cassette-driver dan ook Classified-specifiek en bij gevolg dus ook de cassette. Classified maakt die cassettes dan dus ook zelf en bij de introductie had je de keuze uit vier 11-speed cassettes. Met de focus op vooral gravelbikes was die gedachte best begrijpelijk; Shimano GRX-componenten domineren de markt van de dikbandracefietsen. Maar concurrent Sram wint langzaam terrein met hun draadloze AXS-groepsets, zeker na de introductie van de Rival AXS groepsets dit voorjaar.

Nu ook 12-speed Sram-compatible opties

Het kon dan ook niet uitblijven dat klanten én fietsfabrikanten die de Powershift naaf af fabriek op complete fietsen Classified vroegen om 12-speed cassettes. Classified biedt vanaf nu vier 12-speed cassette opties aan: 11-28t, 11-30t, 11-32t en 11-34t.

Opvallend is dus dat alle vier de cassettes een 11t krans als kleinste hebben, terwijl Sram juist bij de introductie van de 12-speed AXS groepsets een 10t als kleinste introduceerde. Sram deed dat om zodoende met – kleinere kransen over het geheel van cassette én de kettingbladen op de crank – toch een breed bereik met kleine stappen te maken. Het Classified-systeem vermijdt dat, want kleinere kettingbladen geven iets meer verliezen. Als je dus je bestaande Sram 12-speed groepset upgrade met de Powershift naaf en bijpassende cassette, doe je er slim aan goed na te gaan welk kettingblad je vooraan monteert om een zelfde bereik te krijgen.

Classified 12-speed 11-28t cassette

Merk op: Sram werkt bij hun 12-speed racefiets- en gravelgroepsets met de Flattop ketting. Die ziet er niet alleen anders uit dan andere kettingen; hij is ook werkelijk anders. De rolletjes van deze ketting zijn marginaal groter dan wat tot dan toe universeel is toegepast in de fietsindustrie. Classified heeft hun 12-speed cassettes hier specifiek op afgestemd. En dat betekent dus dat ze vooralsnog ook alleen compatibel zijn met die 12-speed Sram Flattop kettingen.

Classified 12 speed cassette

Leverbaar vanaf augustus

De 12-speed cassettes zijn vanaf augustus dit jaar leverbaar maar kunnen nu al worden besteld in pre-order. Ze kosten € 199 per stuk (de 11-speed versies kosten € 175). Uiteraard zijn deze 12-speed cassettes alleen compatibel met de Classified Powershift naaf die je koopt als onderdeel van een complete Classified-wielset. Daarmee kun je je huidige gravelbike of racefiets ombouwen naar een 1×22 of 1×24-setup. Zo’n wielset kost je € 2.399, waarbij er geen meerprijs is voor de 12-speed cassette.

Verder kom je de Powershift naaf tegen op een select aantal complete bikes van Rose, Ridley en Isaac.

Meer informatie: www.classified-cycling.cc

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments