Sram introduceert Rocker Paddle voor AXS Pod Controller

Iets meer dan een jaar geleden lanceerde Sram met Transmission een nieuwe familie aandrijfcomponenten die verregaande optimalisatie én integratie van mechanica en draadloze elektronica omvatte. De bediening verdeelde echter nog sterker de meningen dan de schakelprestaties, zo blijkt nu. Want Sram komt nu al met een vernieuwde Pod Controller met Rocker Paddle. Juist ja, een tuimelaar zoals bij de vorige generatie van z’n draadloze aandrijfgroepen.

Vorig jaar gooide Sram hoge ogen met Transmission. Met de nieuwe groep kwam ook een nieuwe bedieningselement, maar dat viel niet bij iedereen in de smaak…

Sram Pod Controller Rocker Paddle

… Sram introduceert daarom nu (al) een tweede variant: de Pod Controller Rocker Paddle.

Met de introductie in maart 2023 van Transmission zette Sram de discussie scherp over wat een aandrijflijn voor de mountainbike moet of kán zijn. Verregaande mechanische optimalisatie in samenwerking met Srams AXS draadloze elektronica bracht een groep met schakelprestaties die tot dan toe nagenoeg onmogelijk leken.

Maar zoals vaker met uitgesproken producten het geval is, was ook nu niet iedereen overtuigd. Of dat dat nu ging over de toegevoegde waarde van Transmissions alleen-de-ketting-verplaatsen-daar-waar-het-kan-gedrag – dat je ook als vertraging kunt interpreteren – of over meer basale zaken als de bedieningsknoppen. Of ja, basaal… juíst bij een elektronisch schakelende groep is het bedieningselement cruciaal in de ervaring. En de nieuwe Pod Controller, met twee nagenoeg identieke knoppen, viel niet bij iedereen in de smaak.

Persoonlijk kon ik er maar moeilijk aan wennen, terwijl collega Arjan hem fijner vond dan de voorganger. En dat wij niet de enigen waren met verschillende meningen, is Sram óók niet ontgaan. Want Sram introduceert in de vorm van de Rocker Paddle een variant op de Pod Controller.

Bij de ‘originele’ Pod Controller zitten de knoppen dicht bij elkaar en voelen hetzelfde. Gevolg: ik druk vaak de verkeerde knop in.

Sram Pod Controler Rocker Paddle

Heel simpel gesteld is de nieuwe Rocker Paddle variant een combinatie van de huidige Pod Controller en de eerste generatie AXS-bediening met tuimelschakelaar. De nieuwe Pod Controller Rocker Paddle wordt parallel aangeboden als complete eenheid. Hij vervangt dus niet de tweeknops Pod Controller zoals we die sinds 2023 bij Transmission kennen. Het is simpelweg een extra optie. Bovendien kun je je huidige Pod Controller óók upgraden naar de Rocker Paddle!

Het mooie van zo’n ‘ogenschijnlijk’ eenvoudig bedieningselement is dus ook dat er blijkbaar vrij gemakkelijke upgrades mogelijk zijn. En wat dat aangaat moet je het Sram absoluut nageven dat ze binnen een levenscyclus van een productgroep zo snel met dit soort opties komen. Méér opties om de interactie te verbeteren zijn wat ons betreft alleen maar aan te moedigen!

De nieuwe Rocker Paddle bedien je als tuimelschakelaar aan de voorkant boven- en onderop.

Aan de zijkant steekt echter een piefje uit…

… en daarmee kun je nu ook met je wijsvinger de Pod Controller in twee richtingen bedienen.

 

Specificaties

De nieuwe Rocker Paddles zijn er voor montage links en rechts op het stuur. Je kunt zodoende dus ook je Pod Controller voor je Reverb AXS dropper-zadelpen en/of Flight Attendant-vering upgraden. Uiteraard blijft de vrijheid van het kunnen programmeren van de knoppen via de AXS-app op je telefoon bestaan.

Een complete Pod Controller met Rocker Paddle inclusief montageklem kost 170 euro. Een upgrade-set voor je bestaande Pod Controller kost 22 euro. Sram geeft ons te kennen dat de nieuwe Rocker Paddle per direct beschikbaar is.

Sram Pod Controller Rocker Paddle

Bron en meer info: sram.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments