Test | Deuter Pulse Pro 5: Heuptas als compacter alternatief voor rugzak?

Opbergruimte in het frame is momenteel een van dé trends in de mountainbikebusiness. Ooit bedacht door Specialized, maar inmiddels volop door de concurrentie gekopieerd. Maar hoe praktisch ook, voor lange tochten in de bergen volstaat de binnenkant van een onderbuis niet. Want ook al schuif je daar reserveband, pomp en tools in, dan zit je toch nog met een regenjas, donsjack, buff, droge sokken, kniebeschermers, EHBO-kit en voldoende eten en drinken. Oftewel: je kunt niet zonder rugzak. Of toch wel? Sebastiaan probeerde het alternatief: een heuptas. Of meer precies: de Pulse Pro 5 van de Duitse specialist Deuter. “Tenzij ik aan vijf liter niet genoeg heb laat ik m’n rugzak liever thuis. Zo’n heuptas rijdt veel fijner.”

Tekst: Sebastiaan Kruik. Foto’s: Arjan Kruik

Deuter Pulse heuptas

Getest: Deuter Pulse 5 Pro-heuptas. Goed alternatief voor een rugzak?

Deuter Pulse Pro 5: heuptas van rugzakkenspecialist

Als je ooit ’s een wandel- of trekkingrugzak hebt gekocht, dan in de kans groot dat het een Deuter is. Dit Duitse merk is namelijk een van de grootste fabrikanten van rugzakken ter wereld. Mooi verhaal: het bedrijf werd al in 1898 opgericht door de Beierse ondernemer Hans Deuter, die postzakken en -tassen produceerde voor de Beierse Post. En van een posttas is het blijkbaar maar een kleine stap naar een rugzak. Of een heuptas, zoals ik die de afgelopen maanden geprobeerd heb. Het gaat om de Pulse Pro 5, de grootste en meest luxe heuptas die Deuter in huis heeft. Naast de ‘mijne’ is er ook nog een iets meer basic uitgevoerd vijf-liter-uitvoering, plus een kleiner exemplaar met drie liter inhoud.

Voor ik op het product zelf inga eerst nog even iets over Deuter in het algemeen. Zoals wel meer bedrijven in de buitensportindustrie zijn ze begaan met het milieu en de natuur. Ook wel logisch, want zonder natuur om in te recreëren is het ook gedaan met de verkoop van rugzakken. Maar goed, niks mis met een gezonde dosis opportunisme als die ook het algemeen belang dient, toch? Zo is de Deuter Pro 5-heuptas Bluesign én Green Button gecertificeerd. De stof is gemaakt van PET-flessen en PFAS-vrij. Daarnaast biedt Deuter een levenslange reparatieservice. Allemaal zaken die niks over het product zelf zeggen, maar die je wel kan meenemen in je overwegingen.

Deuter Pulse heuptas

Vijf liter inhoud en tóch optimale bewegingsvrijheid? Met een heuptas à la de Deuter Pulse Pro 5 kan dat.

Deutsche Gründlichkeit

De eerste indruk van de Deuter Pulse Pro 5 is goed. De ritsen zijn netjes ingezet en afgewerkt, de sluitingen komen hoogwaardig over en er zit niks op dat niet nodig is. Daarmee bedoel ik dat de hoeveelheid vakjes en zakjes precies goed is. Veel fabrikanten van rug- en heuptassen hebben de neiging op dat punt nogal te overdrijven. Dat is leuk voor de marketeers, maar het betekent in de praktijk dat je uiteindelijk niks kunt terugvinden.

De Deuter Pulse Pro 5 is geschikt om gebruikt te worden in combinatie met een drinksysteem: waterzak, slangetje et cetera. Ik heb van deze mogelijkheid geen gebruik gemaakt. De reden is nogal een principiële: waarom water aan je lijf hangen als je het ook op het frame kwijt kunt? Ik kan echt geen enkele reden bedenken waarom dat handiger of beter zou zijn. Maar goed, grote kans dat je dat niet met mee eens bent. Wie dat wil kan dus een drinkzak meenemen. Of een extra bidon, want die past in het linker zijvak. Maar ook dat zou ik niet aanraden. Ja, als je gaat wandelen, maar bij het rijden van trails wil je al die vloeibare massa niet op je rug hebben. Tenminste, ik niet.

Wél praktisch vindt ik de mogelijkheid om met een extern netje m’n kniebeschermers aan de Pulse Pro 5 vast te maken. Nou heb ik toevallig zelf nogal compacte exemplaren die ook in het hoofdcompartiment passen, maar voor de eigenaren van meer bulky kniebeschermers is het fijn dat je ze toch kunt meenemen naar de ingang van de trail.

Deuter Pulse heuptas

Als-ie helemaal vol zit is het een flinke tas, die Deuter Pulse Pro 5…

Deuter Pulse heuptas

Het teveel aan heupband is mooi opgeborgen onder een tweetal elastische bandjes.

De heupband loopt helemaal door tot de áchterkant van de tas. Je kunt je spullen aan de bínnenkant van de (cremekleurige) band plaatsen als je ze extra stevig wilt vastzetten (bidon) of erbuiten laten als je dat juist niet wilt (broodje kaas, banaan). Het elastische lusje kun je gebruiken om de bidon te zekeren.

Bidon of banaan, het kan allebei

Rechts vind je een makkelijk toegankelijk telefoonvak.

Deuter Pulse heuptas

De Deuter Pulse Pro 5 is geschikt voor een drinksysteem, maar dat heb ik niet geprobeerd.

Goed gepolsterd rugpand.

Lekker stuiteren met die tas? Valt heel erg mee, de fixatie is verrassend goed.

Praktische draaghendel.

Afneembaar netje voor het vastmaken van kniebeschermers.

Achtervak voor kleine zaken.

Echo… echo…

Er kan best wel veel in. En dan ligt de banaan er nog niet eens bij.

Het rijden

Goede fixatie

Bij het omdoen valt op dat de heupband heel erg lang is. Wat je tailleomvang ook is, de Deuter Pulse Pro 5 past dus altijd. De band loopt bijna helemaal rond de tas, wat betekent dat je de tas plús de inhoud stevig kunt aansnoeren. Je hebt daarbij de keus om de inhoud van het linker gaasvak wel of juist niet mee te spannen. Neem je een banaan of een broodje kaas mee, dan kan die buíten de spanband plaatsen, zodat deze niet fijngeknepen worden. En neem je een extra bidon mee, dan kan je die superstevig fixeren door de spanband er juist wél omheen te laten lopen.

Nadeel: als je voor deze methode kiest kunt je de bidon er tijdens het fietsen niet uithalen. Is dat wel de bedoeling, dan kun je natuurlijk ook de bidon buíten de spanband plaatsen. Om ervoor te zorgen dat-ie dan toch blijft zitten heeft Deuter daartoe zelfs een elastisch lusje aangebracht. Ook deze optie werkt, maar is wel iets minder stabiel.

In het rugpand is een plaat van flexibel hardschuim geplaatst, die structuur geeft aan het geheel. De heupband bestaat uit twee delen. De eerder genoemde spanband die bijna helemaal rond de tas loopt en twee gepolsterde flappen die de druk over de heupen verdelen en wegglijden en verdraaien tegengaan. Die flappen zijn aan weerszijden voorzien van gaasstof, wat een goede ventilatie moet waarborgen. In de praktijk werkt dat behoorlijk goed, van transpiratieplekken heb ik geen last gehad.

Veel bewegingsvrijheid

Helemaal vol weegt de Deuter Pulse Pro 5 net iets minder dan twee kilo, waarvan een halve kilo voor de tas zelf. Niet niks, maar dankzij het goede draag- en spansysteem blijft die massa goed op z’n plaats, ook als het terrein ruiger wordt. Alleen bij fietsen met een zeer hoge trapfrequentie en een geblokkeerde demper kan de heuptas gaan wippen. Zodra je wat gas terugneemt of de demper weer openzet is het wippen van de tas weg.

Los van het feit dat de inhoud van de heuptas goed gefixeerd kan worden, zit de massa in mijn beleving op een betere plek; niet hoog tussen m’n schouders, maar lekker laag, op m’n heupen en onderrug. De bewegingsvrijheid van van m’n bovenlichaam worden niet ingeperkt, iets dat ik bij een rugzak vaak wél ervaar. Ander voordeel ten opzichte van een rugzak: als ik iets nodig heb, hoef ik alleen maar even de spanning van de heupband te halen en de tas naar m’n buik te draaien. Zo kan ik pakken wat ik wil zonder de tas geheel los te hoeven maken.

Over spanning gesproken: de band van sommige heuptassen kan te veel druk op de buik geven, wat met name bij hard ademhalen – denk aan een steile klim – niet prettig is. De relatief brede band en het goede rugpand van de Pulse Pro 5 verdelen de druk echter dermate goed dat dit bij mij geen issue is.

Voor wie niet houdt van het beklemmende gevoel dat een rugzak soms geeft en tóch spullen wil meenemen, kan een heuptas een uitkomst zijn.

Conclusie

Ik ben niet onbekend met het fenomeen ‘heuptas’. Ik gebruik regelmatig een stokoud exemplaar van Ortlieb dat ik ooit ’s van collega Arjan heb overgenomen. Het concept spreekt me aan: genoeg spullen kunnen meenemen zonder dat ten koste gaat van de bewegingsvrijheid. Bij de Deuter Pulse Pro 5 gaat dat zeker op. Zelfs als je ‘m tot de nok toe vult met kleding, eten en alle andere zaken die je onderweg denkt nodig te hebben, zit-ie toch nog verbazingwekkend stevig, stabiel en comfortabel rond de heupen. Het is duidelijk dat Deuter al wat langer in de business zit.

Ook de kwaliteit van constructie en van de gebruikte materialen is boven alle twijfel verheven. Met daarbij een mens- en milieuvriendelijke productie en een levenslange reparatieservice. Kortom: ik kan eigenlijk geen reden bedenken waarom je deze heuptas niet zou nemen. Okay, de prijs is met 104,95 euro redelijk stevig. Maar als je het ontbreken van een netje voor je kniebeschermers geen probleem vindt, dan kun je ook de iets meer basic uitgevoerde ‘gewone’ Pulse 5 nemen. Die is met 79,95 euro een stuk minder prijzig, zonder in te boeten op kwaliteit en functionaliteit.

Deuter Pulse-heuptassen: prijzen en specificaties

Deuter maakt drie uitvoeringen van de Pulse-heuptas: de Pulse 3, de Pulse 5 en de door ons geteste Pulse Pro 5. De prijzen zijn respectievelijk 69,95 euro, 79,95 euro en 104,95 euro. De meerprijs van de Pulse Pro 5 ten opzichte van de gewone Pulse 5 komt voort uit de extra features die de Pro-uitvoering heeft, waaronder een lichtere stof, een wat beter geventileerd rugpand en een extern bevestigingssysteem voor kniebeschermers. Alle modellen zijn verkrijgbaar in twee kleuren, waaronder altijd donkergrijs.

Meer info: deuter.com

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments