Test | Knog Oi fietsbel: Onopvallend opvallen?

Wat te doen als zich wandelaars op jouw pad bevinden? Of als je iemand wilt inhalen? Vriendelijk doch dwingend “hallo!” roepen? Je vrijloop subtiel laten ratelen door terug te trappen? Kan allebei. Maar wat dacht je van een fietsbel? Arjan probeerde de Knog Oi: “Hij valt op je stuur nauwelijks op en de klank is helder zonder te hard te zijn. Zo wordt je opgemerkt zonder dat je irritatie opwekt.”
Knog Oi fietsbel

Getest: Knog Oi Classic fietsbel: opvallen zonder op te vallen. De grote is voor op racesturen, de kleine past op mtb-sturen. Beide formaten van de Oi Classic komen in meerdere kleuren: zwart, koper, goud en zilver.

Knog Oi: beschaafd bellen

Ondanks dat ik al aardig wat decennia op de mountainbike zit, heb ik me nooit aan een fietsbel gewaagd. Doe normaal man, zo’n lelijk ding zet je toch niet op een mountainbike! Leuk, dat principiële voorrang geven aan de esthetiek van je mountainbike, maar lastig is het wel, zeker nu het overal steeds drukker wordt. Niet alleen in de Nederlandse bossen, maar ook in het buitenland. Vooral op paden die je moet delen met wandelaars moet je regelmatig kenbaar maken dat je eraan komt. De vrijloop laten ratelen door in te houden of achteruit te trappen is een methode die ik daarvoor regelmatig gebruik. En als ik toevallig een achterwiel hebt met een luide ratel, kan deze methode nog best effectief zijn. Maar helaas (of gelukkig) maken niet alle wielen genoeg herrie om op tijd opgemerkt te worden. En dat resulteert zo nu en dan in geschrokken wandelaars en de daarbij behorende boze blikken of erger.

“Iets roepen dan maar? Maar wat ? En hoe hard? Hallo, bonjour of buongiorno roepen kan werken. Maar als je het vriendelijk roept wordt je vaak niet gehoord. En roep je het hard, dan komt dat regelmatig zó dwingend over, dat de wandelaars zich verongelijkt omdraaien.”

Iets roepen dan maar? Maar wat? En hoe hard? Hallo, bonjour of buongiorno roepen kan werken. Maar als je het vriendelijk roept word je vaak niet gehoord. En roep je het lekker hard, dan komt dat regelmatig zó dwingend over, dat de wandelaars zich verongelijkt omdraaien. Succes is bij deze methode dus niet gegarandeerd. Ik ben daarom uiteindelijk gecapituleerd en ben aan de bel gegaan: een Knog Oi Classic. Die verenigt, zo was mijn inschatting vooraf, het beste van twee werelden: deze fietsbel ziet er op het stuur van mijn mountainbike niet eens zo heel beroerd uit – zeker niet in zwart – en maakt het wel mogelijk om mijn komst duidelijk aan te kondigen.

Knog Oi fietsbel mountainbike gravelbike

Valt toch nauwelijks op, zo’n Oi?

Knog Oi fietsbel

Je cockpit blijft clean…

Knog Oi fietsbel mountainbike gravelbike

… en je kunt er makkelijk bij.

Dit is hoe de Oi werkt: doordat de metalen ‘bel’ met behulp van drie veertjes zwevend is opgehangen, kan het geluid ongehinderd door het metaal resoneren. Overigens: de twee U-vormige openingen onderin zijn voor het doorvoeren van rem- en schakelkabels, mocht dat nodig zijn.

Geen decibelrecords

De naam ‘Oi’ kinkt wellicht wat vreemd, maar zo gek is ’t niet. Knog is Australisch en daar zeggen ze “oi” als ze iemands aandacht willen hebben. Zoals wij op de trail “hallo” roepen, zeg maar. Hiermee is het raadsel van die gekke naam ook weer opgelost, verder met de bel zelf. Monteren is echt appeltje-eitje: handvat eraf, bel erop, klemschroefje aandraaien, handvat erop, rijden maar. Rijden én bellen, want toen-ie net nieuw was vond ik niks leuker dan bij m’n maten in het wiel te kruipen en ze al bellend lekker gek te maken. Maar goed, als de nieuwigheid eraf is gebruik ik ‘m gewoon waarvoor-ie bedoeld is: als waarschuwing aan wandelaars of andere fietsers dat ik eraan kom. En dat functioneert prima. De klank van de Knog Oi is niet echt hard, maar wel helder en hoog, zodat je in de meeste gevallen wel de aandacht trekt, maar zónder irritatie op te wekken. Precies goed dus, wat mij betreft.

“Maar dat er ook wat anders speelt realiseerde ik me toen ik zo’n grote Knog Oi op de racebocht van m’n gravelbike monteerde: die grote Oi heeft een lagere toon, die bovendien minder lang aanhoudt!”

Voor het schrijven van dit stukje heb ik ook wat reviewpagina’s van Nederlandse fietswebwinkels geraadpleegd. Altijd interessant wat andere van een product vinden. Opvallend: veel reviewers zijn ontevreden over de luidheid van de klank. Omdat ik daar zelf wél tevreden over ben, kon ik dit in eerste instantie niet plaatsen. Tot ik besefte dat de meeste kopers wielrenners zijn, die een grotere versie van ‘mijn’ Knog Oi op hun racebocht gemonteerd hebben. En ja, als je met veertig in het uur komt aanrijden, dan wil je je komst wel ruim van tevoren aankondigen. En dus wil de racefietser een luide bel hebben. Maar dat er ook wat anders speelt, realiseerde ik me toen ik zelf zo’n grote Knog Oi op de racebocht van m’n gravelbike monteerde: die grote Oi heeft een minder harde en vooral lagere toon, die bovendien minder lang aanhoudt! Anders gezegd: als het gaat om decibels en toonhoogte, zeg maar de hoorbaarheid, dan doet de kleine Oi het beter dan de grote.

Voor een racebocht heb je een grote Oi nodig.

De grote racefiets-Oi is een minder onopvallende fietsbel dan z’n kleine mountainbikebroertje, maar desondanks ingetogen genoeg. Helaas is ook het geluid redelijk ingetogen, waardoor je met de grote Oi minder snel de aandacht trekt dan met de kleine.

Pas op: om te bellen moet je wel je hand verplaatsen.

Tot dusverre probleemloos

Toen ik de bovengenoemde shopreviewpagina’s doornam, viel me nog iets op: veel kopers van een Knog Oi beklagen zich over de kwaliteit. Die zou niet goed zijn. Ook hier betreft het met name de grote Oi’s die op racebochten gemonteerd worden: om meer geluid uit het belletje te halen dan erin zit, wordt té hard aan het hamertje getrokken. En dan kan het stuk kan gaan. Kán. Mijn eigen individuele ervaring is allesbehalve statistisch significant, maar feit is wel dat zowel m’n kleine Oi op de mountainbike als de grote Oi op de gravelaar nog helemaal gaaf zijn, zonder lamme veertjes, afgebroken hamertjes of andere malheur.

Hoe klinken deze Knog fietsbellen? Kleine Oi versus grote Oi

Hoeveel herrie maken ze? Dan valt wel mee. Je hoort eerst de kleine, dan de grote Oi:

Conclusie

Nu ik eenmaal een fietsbel op m’n mountainbike én gravelbike heb, wil ik niet meer zonder. Oftewel: de Knog Oi is een blijver. Sterker: ik heb er inmiddels ook eentje voor m’n Alpenfiets besteld. Licht, compact, makkelijk te monteren, praktisch in het gebruik en met een heldere, vriendelijke klank die wel de aandacht trekt, maar niemand de stuipen op het lijf jaagt. En als ik de wandelaars passeer – wel even inhouden natuurlijk – kan ik rustig en vriendelijk “hallo” zeggen. Iedereen blij.

“De Knog Oi is een blijver: licht, compact, makkelijk te monteren, praktisch in het gebruik en met een heldere, vriendelijke klank die wel de aandacht trekt, maar niemand de stuipen op het lijf jaagt.”

Ook de grotere uitvoering van de Oi op m’n gravelbike mag blijven zitten, alhoewel ik liever had gezien – of beter: gehoord – dat deze uitvoering van de Oi luider en minder gedempt zou klinken. Iets meer herrie kan hier geen kwaad. De problemen met de degelijkheid waarover sommige kopers zich beklagen zijn mij bespaard gebleven. Volgens Knog, die ik gevraagd heb hoe dit kan, is de constructie van de bel recentelijk verbeterd, met een sterkere veer en een meer solide constructie van het hamertje.

Knog Oi Classic fietsbellen | Prijzen en specificaties

De Knog Oi Classic-fietsbel is er in small en large. De eerste heeft een binnendiameter van 22,2 mm en past dus op het dunne deel van het stuur waar de handvatten zitten. Deze versie weegt 17 gram en kost € 19,95. De large-uitvoering heeft een binnendiameter van 31,8 mm, waarmee deze bel over het dikke gedeelte van mountain- of gravelbikesturen past (dus niet op het dikke gedeelte van 35 mm mtb-sturen!). De large-uitvoering weegt 26 gram en kost eveneens € 19,95. Beide formaten van de Oi Classic komen in meerdere kleuren: zwart, koper, goud en zilver.

Naast de Oi Classic brengt de Australische bellenmaker ook de Oi Luxe, die vanwege z’n plasticloze uitvoering in fraai aluminium, koper en leer inderdaad zeer chique overkomt. De Oi Luxe komt eveneens in small en large en kost € 39,95.

Meer informatie: www.knog.com

Tekst & foto’s: Arjan Kruik

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
3 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Jo
Jo
6 maanden geleden

Precies, “de bel klinkt niet echt hard”. Wat is de functie van een fietsbel, lekker zachtjes ergens in een hoekje van de bank een beetje pruttelen? OF VOL GAS FLINK HERRIE MAKEN?
NB als je probeert harder te bellen, laat het domme mechanisme het snel afweten J

Johan Timmerman
Johan Timmerman
5 maanden geleden

Ik heb ondertussen twee (!) Oi’s mogen verslijten en helaas zonder genoegen. Beide keren is het veertje gebogen waardoor de al niet erg luide bel nóg minder Oi zei… ik gebruikte de Oi op mijn MTB maar ook in het bos moest ik wel heel vaak bellen om andere passanten te attenderen op mijn komst.

Helaas geen Oi voor mij desondanks ik de Oi erg mooi vindt qua eenvoud en style. Voor nu een goedkoop belletje. 1x bellen..en Oi zeggen! Altijd goed.

Guido
Guido
5 maanden geleden

Ik heb er ook eentje gekocht, in de winkel klonk het nog wel OK maar op de fiets, met wind hoor je dr helemaal niets van. Waardeloos, heel apart dat dit te koop is. Bij mij was t veertje ook al kapot na 1x fietsen omdat ik idd probeerde er wat fatsoenlijk geluid uit te krijgen.