Test | Wolf Tooth Master Link Combo Pliers

Je ándere multitool?

Het Amerikaanse Wolf Tooth is niet alleen bekend van onderdelen als kettingbladen en dropper-remotes, maar ook van zaken als tassen en multi-functionele gereedschappen. In dat laatste genre kregen we ruim drie jaar geleden de originele Master Link Combo Pliers mee; een tang voor snelsluitschakels van je ketting, maar ook voor de ventiel(kern). Het gereedschap dubbelt daarnaast óók nog eens als bandenlichter. Meeneemgereedschap is niet alleen lichter maar doorgaans ook lichter uitgevoerd en houdt het over het algemeen toch wat minder lang uit dan de stalen equivalenten onderin je gereedschapskist. Eric zocht uit of dat ook voor deze tang van Wolf Tooth opgaat.

De Wolf Tooth Master Link Combo Pliers is op het eerste gezicht een prachtige, CNC-gefreesde aluminium tang. Een tang waarmee je 9, 10, 11 of 12-speed snelsluitschakels kunt demonteren (Wipperman Connex uitgezonderd). Maar wacht, er is meer! In de onderste helft van de tang passen twee sets reserveschakels en het handvat kan – als het echt moet – dienen als bandenlichter. De Y-vormige sleuf in het bovenste deel van het handvat is een ventielkernsleutel en de tang heeft een dubbele bek: de achterkant kun je gebruiken om een ventielmoer los of vast te draaien.

Het lijkt misschien overdreven om naast je multitool nog extra gereedschap mee nemen. De Combo Link-tang biedt echter wel een uitweg uit een aantal bijzonder irritante problemen, tegen een ‘prijs’ van nog geen 40 gram. Houd de twee plekken voor schakels gevuld en je zal nooit meer hebben dat je zonder staat als je je ketting breekt. Er is overigens ook een beduidend uitgebreidere versie met inbus-, torx- en kruisschroevendraaierbits. Dit is meer een vervanging voor, dan aanvulling op een reguliere multitool.

Noodsituaties

Menig lezer zal in eerste instantie denken: “Waarom heb ik dit nodig?” De Wolf Tooth Master Link Combo Pliers is er dan ook vooral voor noodsituaties. Te denken valt aan een ketting die achter je cassette vast zit (nadat je achterpad is verbogen), of een ventielmoertje dat zo vast zit dat je na lekrijden geen (nieuwe) binnenband kan monteren. Of  misschien zit je ventiel zo verstopt dat je de kern er uit moet halen om je tubeless band te seaten? Normaliter zijn dit zaken die niet voor zouden moeten komen, of die met sterke handen op te lossen zijn. Maar gooi er wat kou, modder, vermoeidheid en frustratie bij en een stuk goed gereedschap blijkt onontbeerlijk. Kortom: zie de Master Link Combo Pliers als een tweede, extra multitool, die voorziet in een aantal behoeften die je normale multitool níet heeft.

Sublieme kwaliteit

De kwaliteit van de Wolf Tooth Master Link Combo Pliers is subliem en de mogelijkheid om twee sets links mee te nemen is zeer handig. Alles van Sram Eagle tot oude 9-speed PC-951 schakels passen prima en zitten rammelvrij. Net als bij de Specalized SWAT CC tool zitten de kettingschakels namelijk met een magneet geborgd. Kwijtraken doe je ze dus ook niet zo maar. Bovenop de minipomp, binnenband en multitool die reeds in je rugzak zitten, is dit natuurlijk verwaarloosbaar. De Master Link Combo Pliers ligt goed in de hand en hardnekkige ventielkernen en moeren zijn er makkelijk mee los te krijgen. Een ventielkerntool reken ik inmiddels tot standaardgereedschap – zonder ben je al snel beperkt tot een compressor thuis. Met een goede minipomp én de kern er uit zijn er namelijk genoeg band-velg combinaties die in het veld goed te sealen zijn.

Hoewel ik meestal een ketting met de hand open krijg, is de kans van (handmatig) slagen bij Sram Eagle kettingen een stuk lager, zeker als ze nieuw zijn. Met de Wolf Tooth Master Link Combo Pliers gaat het – niet geheel onverwacht – altijd in één keer goed. Een bijkomend voordeel is dat je met een tang niet gaat wrikken in een poging de (Power)link alsnog los te krijgen, met schade aan de schalmen tot gevolg.

Geen lastige ventielen meer…

Conclusie

De Wolf Tooth Master Link Combo Pliers heeft bij mij twee plekken gekregen: in de fietsrugzak én in de gereedschapskist. Ik moet toegeven dat ik ‘m lokaal niet zo snel mee neem, maar dan ben ik ook op (hard)loopafstand van huis en sla ik de bidon zelfs over. Zodra ik verder van huis op pad ga, komt de Combo Pliers op z’n minst in de reistas en meestal ook in de fietsrugzak terecht. De reden is simpel: het juiste gereedschap is dé sleutel tot snel en frustratieloos oplossen van problemen onderweg. Juist voor die ‘dit had eigenlijk niet moeten gebeuren’ situaties is de Combo Pliers een ideaal werktuig. Het scheelt bovendien het meenemen van vier losse gereedschappen.

Na drie jaar gebruik zowel op pad als in de werkplaats houdt de Combo Pliers het ook nog bijzonder goed uit. Achteraf bekeken komt ‘ie toch wel om de paar weken tevoorschijn om snel iets op te lossen. Slijtage is desondanks niet te bespeuren en de speling op het draaipunt is nog steeds constant. Schakels uit de interne opbergruimte kwijtraken is me ook nog niet gelukt. Kortom: de Wolf Tooth Master-tang is écht een blijvertje.

Adviesprijs: €32,99
Meer info: Wolf Tooth Components
Distributie: Cosmic Sports & Mountainsports Distribution

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments