WolfTooth ReMote

Wolf(je) laat z’n tanden zien

WolfTooth, gevestigd in het Amerikaanse Minnesota, is zo’n typisch bedrijf dat producten maakt waarvan je denkt: “Waarom maken de grote fabrikanten dit niet (op deze manier)?”.

Ze waren met de ReMote Sustain dan ook BikeYoke voor met mechanische conversie voor RockShox Reverb dropper zadelpennen. Daarvan is vanzelfsprekend de ReMote hendel ook los leverbaar en die is een review aanbeveling waard.

WolfTooth grossiert in accessoires zoals frametassen, bar-plugs voor wanten, specialistisch gereedschap en vervangingsonderdelen als kettingbladen, losse singlespeed kransjes en remotes voor dropper zadelpennen. Vooral de vervangingsonderdelen stralen “Wij hebben er harder over nagedacht” uit. Toen menig eigenaar van een RockShox Reverb ruzie kreeg met de hydraulische bediening, zagen zij ook de kans schoon met een betere oplossing te komen. Met ReMote Sustain is de gevoelige bediening via een hydraulische leiding van de Reverb te vervangen door een mechanische kabel, zoals bij de meeste droppers. De hendel van die kit is ook los leverbaar…

De ReMote wordt verkocht als ‘universele’ dropper remote, die met zowat iedere zadelpen op de markt moet werken. Moeilijk zou dat ook niet hoeven zijn: véél meer dan een hendel op je stuur, waar je een kabel in klemt, heb je immers niet nodig. Er zijn wel twee addertjes onder het gras: Zo’n universele hendel moet in de eerste plaats wel genoeg kabel trekken om je zadelpen te bedienen. Daarnaast moet genoemde hendel ook voldoende hefboom hebben voor zadelpennen met een zwaarder lopend mechanisme. Precies daarvoor (of voor mensen met minder sterke handen) heeft WolfTooth ook de ReMote Light Action met een langere hendel.  WolfTooth biedt zelf een tabel met welke versie ze voor welke pen aanraden:

Naast twee lengtes hendel levert WolfTooth de ReMote in allerlei versies: een 22,2 mm klemband voor ieder MTB stuur, een 31,8 mm versie voor (race)bochten, Shimano I-Spec A, B en II, Magura remmen en SRAM Matchmaker X. Verdere opties zijn een geïntegreerde bel (jawel!), een ‘limited edition’ roze hendel en een zwarte ‘stealth’ versie zonder logo. In alle gevallen wordt het kabeluiteinde ín de ReMote geklemd. Moet op jouw dropper de kabel juist aan onderop de zadelpen vastgeklemd worden? Dan knip je gewoon het tonnetje van de kabel af. Tot slot zijn alle onderdelen van de ReMote los leverbaar, mocht je eens flink in de stenen gaan liggen en iets beschadigen.

Het grootste argument vóór de ReMote als vervanger voor een bestaande OEM hendel is ergonomie. De hendel van het WolfTooth model heeft een groot en diep gegraveerd oppervlak. Hierdoor heeft je duim méér grip dan op welke andere remote ook. Daarnaast is de ReMote zijdelings instelbaar. Kies je voor de 22,2 mm klemband versie (zoals getest), dan is de ReMote bovendien ook in hoek instelbaar. Tezamen levert dit een hendel op die beter in de hand – of onder de duim – ligt én compacter is dan menig concurrent. Bovendien is de kabelloop van de buitenkabel wat meer in lijn met die van Shimano or SRAM shifters. Op veel fietsen netter oogt dit netter en komt het bundelen met een remkabel ten goede.

Zijdelings verschuifbaar op de klemband, zoals een Shimano shifter

Voor mijn test heb ik een ReMote aan een Fox Transfer zadelpen gekoppeld. De bediening van de Fox is vrij zwaar – in het ontgrendelingsmechanisme van de zadelpen zit een nogal stijve veer. Volgens WolfTooth zijn ReMotes met beide lengtes hendel compatibel – ik heb zodoende voor de kortste versie gekozen. Met mijn maat L/10 handen kan ik makkelijk bij de hendel en door het ruwe oppervlak is de grip perfect.

De bediening van de zadelpen loopt lichter dan met Fox’ eigen hendel. Vermoedelijk ligt dit aan twee zake. Ten eerste: Waar andere hendels zowat allen een simpel draaipunt met hooguit een glijlager gebruiken, bezit de ReMote een flinke kogellager. Ten tweede: Fox’ eigen remote rolt de binnenkabel over een kleine radius op. Dit is logisch: De zwaar lopende zadelpen gecombineerd met een kort (duim)hendeltje vereist een flinke overbrenging om bediend te worden. Bij de WolfTooth ReMote rolt de kabel over een grotere radius… en daardoor buigt de kabel veel minder. Behalve dat het geheel lichter loopt zorgt dat mindere buigen ook voor een langere levensduur van je kabel! Een kabeltje kost misschien maar €1,75 maar een breuk verpest je fietsdag toch snel…

Kleine hendel en toch een grote overbrenging nodig? Dan moet je de kabel nogal strak oprollen – zie hier het gevolg

De ReMote doet het op dit vlak een stuk beter

Vergelijking en conclusies

Van alle dropper zadelpen remote hendels die ik tot dusver heb gebruikt vind ik de WolfTooth ReMote nog het meest geslaagd. Niet dat de concurrentie bar slecht is. Het is vooral dat WolfTooth alle goede eigenschappen van de rest lijkt te combineren voor grofweg dezelfde prijs. Qua formaat, gewicht en ergonomie komt de BikeYoke Triggy nog het meest in de buurt. De grip is nét ietsje minder en je mag alsnog zelf een klemband erbij kopen voor 5 tot 15 Euro. Even zo met de Specialized SRL remote. De hendel daarvan lijkt sprekend op en voelt precies als een SRAM shifter, maar is ietsje te glad bij nat weer. De E13 TRS (waarover binnenkort nog meer…) is een uitstekende remote voor de barste omstandigheden. Griptape is reeds aangebracht op de hendel en het geheel is feitelijk gewoon een linker shifter. Water en modder komen er praktisch niet in. Het nadeel? Je hebt 4 verschillende sleutels nodig voor montage en de hendel loopt bij andere merken zadelpen soms nogal zwaar.

Is er geen enkel minpunt aan de WolfTooth ReMote? Hooguit zou je kunnen betogen dat de E13 remote beter afgedicht is voor het echte modderhappen, maar zeg nou eerlijk: Hoe vaak ging je stuur nou kopje onder? Kortom: bij de volgende zadelpen gaat de eigen remote direct in de verkoop en bestel ik er een WolfTooth bij.

Adviesprijs: €59,95
Meer info: wolftoothcomponents.com
Distributie: mountainsports-distribution.com
Tekst & foto’s: Eric Wictor

Geplaatst in Reviews en getagd met , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments