Mountainbikeroute Hoofddorp grondig op de schop

Sinds 14 november wordt de mountainbikeroute bij Hoofddorp flink vernieuwd. De aanvankelijk 13 kilometer lange route wordt uitgebreid met nieuwe technische uitdagingen, waaronder een klim, sprongetjes en waterpassages. De vernieuwde mountainbikeroute telt straks 23 kilometer. Tegelijkertijd wordt de route ook dusdanig aangelegd, dat je er het hele jaar door kunt biken. En dat was tot dusver in de Hollandse klei een behoorlijke uitdaging.

Het gebied dat ingeklemd wordt door onder meer Hoofddorp, Haarlem, Schiphol en zelfs doorloopt tot het Noordzeekanaal, wordt al heel wat jaren ontwikkeld door Recreatieschap Spaarnwoude. Je vindt er in het noorden onder meer het mountainbikeparcours van Spaarnwoude. In het zuidelijkste deel van het gebied ligt mtb-route Hoofddorp van 13 kilometer. Recreactieschap Spaarnwoude trekt nu samen op met de mountainbikevereniging de Noordbikers om die bestaande route flink op te waarderen.

Mountainbikeroute Hoofddorp – Spaarnwoude Recreatiepark mtb-route

De huidige mtb-route net ten noordwesten van Hoofddorp telt 13 kilometer, met vooral kleigrond. Na de upgrade is er 23 kilometer mountainbikeroute beschikbaar, waarbij de ondergrond deels halfverhard is, zodat je er jaarrond kunt biken.

In dit deel van het gebied, waar voorheen ooit de Floriade plaatsvond, zijn onlangs nieuwe hoogspanningsmasten aangelegd. En met die aanleg zijn delen van de mountainbikeroute beschadigd of zelfs in z’n geheel verdwenen. Dat biedt nu een mooie kans om de mtb-route in een sterk verbeterde versie te herstellen. Want de bestaande mountainbikeroute van Hoofddorp stond niet bijzonder hoog aangeschreven, als we onder meer kijken naar de reacties op de route. Oók de kleigronden maken het tot een flinke uitdaging om er in de nattere perioden gebruik van te maken. Maar dit alles moet met de straks 23 kilometer tellende vernieuwde route definitief verleden tijd zijn.

‘Mountainbikeroute Hoofddorp 2.0’: Meer uitdaging en meer oog voor ecologie

De nieuwe mountainbikeroute van Hoofddorp doorkruist de Boseilanden, de Groene Weelde en park Vijfhuizen. Een deel van het oude tracé blijft behouden. Maar door de route op punten te verleggen, wordt de habitat van enkele marterachtigen vermeden. Daarmee past de nieuwe route straks dus zo ook ecologisch veel beter in het gebied. Verder wordt de vernieuwde mtb-route ook uitgebreid, waarbij er sprongetjes worden aangelegd en komt er een zigzagklim op de Big Spotters Hill. Daarnaast zijn er straks drie waterpassages. Je hebt daarbij de keuze om door of óver het water te rijden via bruggen. Op delen van de route wordt op de kleigrond halfverharding aangebracht. Of dat dat grind of bouwpuingranulaat is, is ons niet bekend. In elk geval maakt dat ‘mountainbikeroute Hooddorp 2.0’ straks het hele jaar door is te gebruiken.

Werkzaamheden tot 1 maart 2023

Inmiddels zijn de werkzaamheden gestart en men verwacht tot 1 maart 2023 bezig te zijn. De bestaande mtb-route zal hierbij deels bruikbaar blijven. Sommige delen zijn echter kortstondig dicht om de halfverharding aan te brengen. De betrokken partijen vragen bikers ook vriendelijk om de nieuwe secties van de route nog niet te gebruiken, totdat er een officieel ‘groen licht’ wordt gegeven.

Het Recreatieschap Spaarnwoude en de mountainbikevereniging de Noordbikers maken het herstellen en vernieuwen van de mtb-route Hoofddorp financieel mogelijk. De Noordbikers staan in voor de aanleg én het onderhoud van de mountainbikeroute.

Bron: www.spaarnwoudepark.nl/nieuws/verbetering-mtb-parcours-van-start

Geplaatst in Nieuws, Reizen en routes en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments