Mountainbikeroute Lochemse en Kale Berg afgerond

In de Achterhoek ontstaat een routenetwerk van ruim 100 kilometer

Ruinen is niet de enige plaats die een route rijker is. Vorige week konden we je ook al lekker maken met het nieuws dat de nieuwe mountainbikeroutes in Nijmegen bijna klaar zijn. Oók in de Achterhoek wordt hard gewerkt aan een routenetwerk dat ruim 100 kilometer lang zal worden.

Inmiddels zijn we dus wéér een route rijker. Afgelopen weekend werd namelijk de laatste hand gelegd aan de mountainbikeroute op, over en rond de Lochemse en Kale Berg. Een route van 15 kilometer met véél hoogteverschil.

In de grootste provincie van Nederland, Gelderland, liggen verspreidt door het landschap diverse stuwwallen; onze Nederlandse ‘bergen’. Met een hoogte van 49,2 meter is de Lochemse Berg er één van. Van oudsher lag in deze regio al een mountainbikeroute. Die maakte alleen niet echt goed gebruik van de het hoogteverschil dat het landschap er biedt. Bovendien bestond ‘ie veelal uit brede paden. Na jaren van voorbereidingen werd er in augustus 2019 dan ook begonnen met het aanleggen van een nieuwe mountainbikeroute op, over en rond de Lochemse en Kale Berg. Afgelopen weekend werd de 15 kilometer lange route opgeleverd.

De nieuwe mountainbikeroute bestaat uit slingerende singletracks die met elkaar zo’n 520 hoogtemeters maken. Een kuitenbijtertje, volgens de betrokken routebouwer Patrick Jansen. Het zou volgens hem tot één van de zwaarste van Nederland behoren mede dankzij de steile klimmen en de vele hoogtemeters over een relatief korte afstand.

Aanleg Mountainbikeroute Lochemse Berg

Routenetwerk van ruim 100 kilometer

Met het opleveren van de route nabij Lochem, is wéér een puzzelstuk van een groots routenetwerk met 7 individuele routes klaar. Bij Gorssel vind je twee routes, van 11 en 18 kilometer. Bij Vorden ligt een route van 32 kilometer en 754 hoogtemeters. Momenteel wordt er nog gewerkt aan de lus bij Zutphen van circa 15 kilometer. De komende zomer wordt er ook bij Ruurlo begonnen aan een route van zo’n 10 tot 15 kilometer. De reeds bestaande Borculo-route telt nog eens 17 kilometer. Men is dus hard op weg naar een netwerk van ruim 100 kilometer.

Al deze routes zijn geschakeld; ze raken elkaar of er zijn verbindingstukken aangelegd. Afwisseling is daarbij troef, en er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van het hoogteverschil dat het gebied heeft. Niet elke route zal echter de zwaarte hebben van de route over de Lochemse en Kale Berg, die veelal uit singletracks bestaat. Sommige routes, zijn wat vriendelijker voor beginnende bikers dan anderen zoals Gorssel Noord, Zutphen en Borculo.

De onderstaande kaart geeft een gestileerde weergave van het routenetwerk, zoals dat in aanleg is. In het uiterste noorden is er een verbinding met de route van Deventer.

Route overzicht Achterhoek

Lange aanloop en bewuste investering

Net zoals op zo veel plekken in Nederland, bestaat De Achterhoek ook uit een lappendekken van grondeigenaren. Er moest met zo’n 50 grondeigenaren worden overlegd voor de totstandkoming van dit netwerk. Grotere partijen als het Gelders Landschap, Staatsbosbeheer, Vitens, ProRail en Natuurmonumenten. Maar ook een groot aantal kleinere landeigenaren.

De betrokken gemeentes Berkelland, Zutphen, Lochem en Bronckhorst zien het belang van een attractief routenetwerk. Het geeft een impuls voor het toerisme in de regio. Gezamenlijk hebben de 4 gemeentes dan ook € 87.500 ingelegd. De provincie Gelderland zette voor dat bedrag nog eens de verdubbelaar in. De route kan zodoende vooralsnog vignet-vrij blijven. Een grote groep vrijwilligers heeft zich verenigd als ‘MTB Achterhoek’ en staat in voor het onderhoud van de routes. Wil je een steentje bijdragen, of op de hoogte blijven van de laatste stand van zaken, kijken dan op hun Facebookpagina.

Ambitie: nóg meer routes en ontsluiting

Die nieuw geformeerde stichting, heeft méér ambities. Men heeft de intentie om meerdere lussen door de gehele Achterhoek aan te leggen. Het doel zou zijn om naast de aansluitingen met de route van Deventer, ook aan te sluiten aan het routenetwerk in Twente in het noorden en Monterferland in het zuiden. De Achterhoek zou zodoende een heus mountainbike mekka kunnen worden. Wordt dus vervolgd…!

Geplaatst in Trails & Travel en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments