De Achterhoek: Nieuwe mountainbikeroute van 40 km rondom Winterswijk

Rondom Winterswijk in De Achterhoek is hard gewerkt aan een mountainbikeroute van bijna 40 kilometer lengte. Er is 11 kilometer aan singletrack gegraven. De nieuwe mountainbikeroute in Gelderland wisselt brede paden af met singletracks en de beklimming van het 53 meter hoge Rommelgebergte.
Mountainbikeroute Winterswijk

Mountainbikeregio De Achterhoek

Fietstoerclub’s Kotten en Wenters namen het initiatief voor de nieuwe mountainbikeroute rondom Winterwijk. Ze klopten aan bij gemeente en kregen ook gehoor bij de Achterhoek Toerisme die al enige tijd bezig is De Achterhoek op de kaart te krijgen als dé mountainbike-hotspot van Nederland. Er wordt overigens in de hele provincie Gelderland hard gewerkt aan verbetering van bestaande en de aanleg van nieuwe mountainbikeroutes.

Rondom Winterswijk lag al een mountainbikeroute. Maar aangezien daar amper singletracks in opgenomen zijn, gaat die nu door voor ‘gravelroute’. De nieuwe mountainbikeroute heeft ook nog steeds veel bestaande brede paden en gravelstroken, zoals er talloze te vinden zijn in Gelderland en en zéker in De Achterhoek. Maar er zijn ook nieuwe singletracks gegraven. 11 van de 38 kilometer zijn geheel nieuw, zo lezen we op de website van De Gelderlander.

Rondom Winterswijk in De Achterhoek is hard gewerkt aan een mountainbikeroute. Tijdens de ruim 38 kilometer kom je van alles tegen waar Gelderland en De Achterhoek specifiek bekend om staan: van landschappelijke singletracks… – Foto: www.facebook.com/mtbachterhoek

… tot gravelpaden – Foto: www.facebook.com/mtbachterhoek

3 jaar in de maak

3 maanden werk is er uiteindelijk ín het veld verzet door ruim 90 vrijwilligers. Ook een professionele kraanmachinist is tien weken lang fulltime bezig geweest voor de aanleg van nieuwe paden en het creëren van afwatering op cruciale plekken.

Maar voor de eerste schop de grond in kon, was er veel overleg nodig. Een traject van ruim 3 jaar. Er werd onder meer met Stichting Wildbeheer overlegd om er op toe te zien dat de mountainbikeroute zoveel mogelijk fauna vermijdt. En net als bij elke andere mountainbikeroute, werd een ecologische natuurtoets uitgevoerd door een onafhankelijke deskundige. Zonder zo’n toets kun je een vergunning voor een mountainbikeroute sowieso vergeten. Saillant detail; op de wildcamera’s van de Stichting Wildbeheer zijn nu al minder mountainbikers te zien in de andere bossen waar de route niet doorheen gaat, zo lezen we in het artikel op De Gelderlander.

Uiteindelijk zijn er bruikleenovereenkomsten getekend met meer dan 30 grondeigenaren in De Achterhoek. Vooral veel particulieren, maar onder meer ook de gemeente Winterswijk, Natuurmonumenten, Waterschap Rijn en IJssel en het Geldersch Landschap.

11 van de 38 kilometer is specifiek aangelegd – Foto: www.facebook.com/mtbachterhoek

Mountainbikeroute Winterswijk is kosteloos te gebruiken, maar niet kosteloos aangelegd

Patrick Jansen – bij de meeste Velozine-lezers inmiddels goed bekend – pijlde de nieuwe mountainbikeroute in De Achterhoek uit. De aanleg gebeurde daarna dus door talloze vrijwilligers. De kraanmachinist en de ontwerper zijn betaald met subsidies, beschikbaar gesteld door de gemeente Winterswijk en Achterhoek Toerisme. Voor het onderhoud staan ook de vrijwilligers in. De nieuwe mountainbikeroute rondom Winterswijk is weliswaar zónder aanschaf van een vignet te rijden, maar donaties zijn méér dan welkom.

Bronnen:
De Gelderlander
www.facebook.com/mtbachterhoek

Meer info:
www.outdoorachterhoek.nl/mountainbiken

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments