Enve Foundation Series: AG25 & AG28 wielsets voor de gravelbike

Enve breidt de ‘Foundation Series’ uit met twee wielsets voor de gravelbike: de AG25 en AG28.

Vorig jaar introduceerde Enve de Foundation Series met wielsets voor de racefiets en mountainbike. Voor de maker van high-end carbon componenten was dat hun eerste stap naar een verbreding van hun klantenkring door wielsets te ontwikkelen op een lager prijspunt.

Nu volgen dus gravelwielsets met een setprijs van € 1.800,-

Enve AG25 gravelbike wielset

Toen Enve in 2007 op de markt kwam, waren carbon velgen een niche. Zeker offroad; het was vooral voorbehouden aan racefietsers die een aërodynamisch- of gewichtsvoordeel wilden behalen. De voordelen van het composietmateriaal waren echter ook zeer bruikbaar in het offroad segment en Enve was één van de partijen die daar vol op inzette. Met hun focus op het top-end segment, was betaalbaarheid niet direct een uitgangspunt, technische diepgang wél. En dat betekende dus dat hun wielsets maar voor een select deel van de bikers waren weggelegd.

Inmiddels is de markt enorm gegroeid. Niet alleen qua vraag, maar ook qua aanbod – al hangen die zaken ook omgekeerd aan elkaar. Enve wil met de ‘Foundation Series’ haar expertise ook aan de man/vrouw brengen tegen een scherpere prijs. Dat begon dus vorig jaar met ‘45’ en ‘65’ wielsets voor de racefiets en de ‘AM30’ voor de mountainbike. De nieuwe AG25 (700c) en AG28 (650b) zijn de gravelbike-derivaten.

650b AG28

Breder, lager, comfortabeler

‘AG’ staat voor Adventure / Gravel, het getal 25 en 28 staat voor de binnenbreedte van de betreffende velg. De AG25 heeft een 700c diameter en is geschikt voor banden van 32 mm tot en met 50 mm breedte. De AG28 is een 650b-model, bedoeld voor het monteren van banden met een breedte van 45 mm tot en met 57 mm (2.25 Inch).

Afmetingen Enve Foundation Series velgen

Ten opzichte van de velgen in de duurdere G23 en G27 wielsets, zijn de AG25 en AG28 niet alleen iets breder, ze zijn ook met een profielhoogte van 21 mm ook 4 mm lager. Hierdoor zouden ze een betere demping hebben. De spaaknippels zijn zodoende ook niet verzonken in de velg, en dus gewoon zichtbaar. Dit in tegenstelling tot de duurdere wielsets van het merk. De Foundation Series gravelvelgen wegen met 360 gram voor de AG25 en 372 gram voor de AG28 respectievelijk 31 gram en 52 gram meer dan de duurdere G-serie velgen.

Beter bestand tegen impact en stijver

Enve gaat er in hun persbericht prat op dat de AG-serie velgen flink profiteren van de opgedane kennis bij de ontwikkeling van de G-velgen. Ze delen zelfs data, waaruit blijkt dat de laterale stijfheid van de nieuwe AG-wielsets beter is dan die van de G-series. Oók op ‘impact toughness’ scoren de nieuwe, meer budget-vriendelijke versies beter. Als je dat vervolgens – zoals Enve óók doet – wegzet tegen de prijs en het gewicht… dan zou je haast ‘moeten’ concluderen dat de meerprijs van de G-serie maar marginale meerwaarde geeft.

G versus AG

Amerikaans en vol Enve-technieken

Net als de andere velgen uit de Foundation Series zijn ook deze AG-velgen 100% ‘Made in America’ en specifiek ontwikkeld voor deze serie. Enve past bij de nieuwe AG25 en AG28 velgen een aantal van haar bekende technieken toe. Zo zijn de spaakgaten niet achteraf in de velg geboord, maar wordt het gat al tijdens het lamineren gemaakt. Daardoor worden er géén vezels kapot geboord en is een sterkere én lichtere velg te maken. Daarnaast hebben ze Enve’s ‘Wide Hookless Bead’. In feite is het een vrij brede, sterk afgeronde velgrand, die moet voorkomen dat je stootlek rijdt.

Enve naven, maar nu nog even niet

De AG25 en AG28 worden alleen als complete wielsets aangeboden. In alle gevallen zijn dit wielen met 24 Sapim CX Sprint spaken, gecombineerd met messing spaaknippels. Enve heeft haar eigen Alloy Foundation Road Hub’s gespecificeerd voor deze wielsets. Dit zijn iets betaalbaardere versies van Enve’s Alloy Road Hub. Ze zijn voorzien van NTN industrielagers en het Instant Drive 360 ratchet vrijloop systeem met 40 tanden, dat we ook kennen van Mavic’s wielen. Mavic en Enve waren namelijk enige tijd familie. Qua cassettepassing heb je de keuze uit een HG11-speed, XDR en Campagnolo drivers.

Alloy Foundation naven

Enve geeft in hun persbericht echter aan dat door de sterk toegenomen vraag naar hun producten én vertragingen bij toeleveranciers door Covid-19 de AG25 en AG28 gravelwielsets voorlopig worden uitgeleverd met Industry Nine 1/1 naven. Hierbij vervalt helaas de Campagnolo compatibiliteit.

Industry Nine 1/1 naven

Specificaties

AG25 AG28
Diameter velg 700c 650b
Gewicht velg 360 gram 372 gram
Velgbreedte, intern 25 mm 28 mm
Velgbreedte, extern 33,5 mm 36,5 mm
Velghoogte 21 mm
Spaakgaten 24
Min. bandbreedte 32 mm 45 mm
Aanbevolen bandbreedte 36 – 50 mm 47 – 57 mm
Spaken Sapim CX Sprint
Spaaknippels Messing
Naven Enve Alloy Foundation / Industry Nine 1/1
Driver XDR, HG11, Campagnolo (alleen i.s.m Enve naven)
Schijfremmontage Centerlock
Gewicht Enve naven 1.480 gram
Industry Nine naven 1.582 gram
Prijs € 1.800,- (set)

Leverbaarheid

De AG25 wielsets zijn per direct leverbaar. De AG28 versie, dus de 650b diameter wielsets zijn pas vanaf april 2021 leverbaar.

5 jaar garantie en levenslange ‘incident protection’

Bij carbon wielsets is wat ons betreft de garantie die de fabrikant meegeeft een belangrijke weegfactor, zoals we ook vaker aangeven bij testen van carbon wielsets. Dat verschilt namelijk nogal per merk nogal. Enve geeft je 5 jaar garantie op materiaal- en productiefouten. Daarnaast bieden ze je een levenslange ‘incident protection’. Gaat je velg stuk tijdens normaal gebruik, dan krijg een vervangende velg, waarbij Enve alle kosten van werk en verzending op zich neemt. Is je velg stuk gegaan om andere reden (omdat je vergeten was dat je bike op het dak van je auto stond en de parkeergarage te laag bleek…), dan vervangt Enve alsnog gratis je velgen, maar betaal je zelf het arbeidsloon en verzendkosten.

Bron en meer info: www.enve.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments