Flanders Divide: Bikepackingroute door Vlaanderen

Alsof België nog niet genoeg verdeeld was, komt er nóg een opdeling bij. Of een Divide, liever. De Flanders Divide gaat echter niet over verschillen in politieke, of culturele opvattingen. Nee, de Flanders Divide is een meerdaagse bikepackingroute dwars door Vlaanderen. De 564 kilometer lange route bestaat voor meer dan 40% uit onverharde paden en voert je door een regio met misschien wel dé rijkste fietscultuur ter wereld.

Vorig jaar maakten we al kennis met de Green Divide van routebouwer Erwin Sikkens en onlangs nog de Liberation Divide van Bjorn Kamman. Beide maken deel uit van de Dutch Divide-serie van routeplatform Komoot. Nu komt er dus ook een Belgische Divide in de vorm van de Flanders Divide.

Flanders Divide – Bikepackingroute Komoot

564 kilometer bikepackingroute

De bikepackingroute van de Flanders Divide is door lokale route-experts Nils Luypaert en Jochen Sablon, bekend als het Belgische collectief DirtyDropbars, gedurende anderhalf jaar intensief verkend en uitgezet. Het doel van beide heren was om fietsers te laten zien dat Vlaanderen méér is dan kasseien. Je weet wel, die pukkelige stenen waarover menig klassieker ‘dokkert’. Vlaanderen kent een rijke fietscultuur met kasseienklassiekers als de Ronde van Vlaanderen, Dwars door Vlaanderen en Gent-Wevelgem. Het is al deccenia de voedingsbodem voor heroïsche gevechten van wielrenners met materiaal, de kasseien, de weersonstandigheden en… vooral zichzelf. Het is dan ook de geboortegrond van het beroemdste wielrenarchetype: de Flandrien.

Kasseien zul je dan ook zéker tegenkomen tijdens de Flanders Divide. Maar beslist meer dan dat. Zo begint de route aan het treinstation van Genk in het oosten van Vlaanderen. Daar rijdt je tussen oude mijnbouwlocaties over enkele pittige offroad-secties. Maar je doet ook de weldadige natuur van het Meerdaalwoud, het Zoniënwoud en het Hallerbos aan. Je zult ook de beruchte Muur van Geraardsbergen op mogen kruipen. Na 450 kilometer verlaat je de regio van Oudenaarde op weg naar de kust. Via het historische Brugge kom je uiteindelijk op het strand van Oostende aan het einde van de Flanders Divide. De teller staat dan op 564 kilometer.

Routebouwers Nils Luypaert en Jochen Sablon over de route:

“De Flanders Divide is een route die we hebben gemaakt als eerbetoon aan onze herkomst. Om te tonen dat het drukbevolkte Vlaanderen nog zoveel uitgestrekte landschappen en bossen bezit.” 

Komoot Flanders Divide Bikepackingroute

Komoot Flanders Divide Bikepackingroute

Flanders Divide-patch

Net als bij de routes van de Dutch Divide-series, kun je óók met het volledig uitrijden van de Flanders Divide bikepackigroute een unieke patch verdienen. De eerste 50 fietsers die vanuit Genk via de Flanders Divide-route naar Oostende fietsen, krijgen het unieke embleem thuisgestuurd.

Kijk voor de volledige route, meer details en mogelijke opdeling in etappes op de Komoot-pagina van de Flanders Divide.

Bron: www.komoot.nl

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments