Oók bij Trek kun je je fiets en onderdelen voortaan online kopen

Digitaal mét ondersteuning van dealernetwerk

Het is niet zo zeer of maar wanneer je alles online kan bestellen. En daarin is de fietsindustrie géén uitzondering. Diverse fietsmerken begeven zich ook steeds meer op de digitale snelweg waar het de verkoop van complete fietsen aangaat. Trek Bikes biedt de optie om online te bestellen al in diverse landen aan. Sinds kort kan dat dus ook in Nederland. De uitlevering van je nieuwe fiets gaat echter via de Trek-dealer.

Dat steeds meer mensen liever vanachter hun laptop of smartphone shoppen en zelfs dure items als complete fietsen online willen bestellen, mag geen nieuws meer zijn. Fietsmerken zoals bijvoorbeeld Canyon, Rose, Radon en Origine zagen in dat koopgedrag jaren terug al een nieuw bedrijfsmodel om – tegen scherpere prijzen – te concurreren met grote merken met dito groot dealernetwerk. Maar inmiddels gaan ook díe partijen zich steeds meer profileren op de digitale snelweg. De afgelopen jaren deed Trek Bikes dit al in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Oostenrijk voor zijn Trek en Electra bikes en accessoires. En nu dus ook in Nederland. Je kan nu via de website een Trek (of Electra) uitkiezen en – indien voorradig – online kopen. De levering gaat altijd via een Trek-dealer, waarbij je zelf mag kiezen welke. Accessoires kunnen rechtstreeks naar jouw thuis worden verstuurd.

Trek Bikes online kopen

Net als vrijwel elk fietsmerk heeft Trek ook nog last van de krapte bij toeleveranciers én de enorme drukte in de logistiekeketens. Heel concreet kun je dus momenteel niet bijzonder veel fietsen online bestellen. Maar de website geeft ook aan bij welke dealer je gewenste model wél staat. Veel Trek dealers hebben namelijk wél goed gevulde showrooms. Dus het is niet zo dat er geen Trek fietsen te koop zijn…

Oók bij online-kopen heeft Trek-dealer heeft actieve rol

De prijzen online zijn identiek aan die bij de dealer. En ook al kan de aankoop nu online gebeuren, het dealernetwerk van Trek speelt nog altijd een belangrijke rol. Trek is van mening dat een fiets goed afgeleverd moet worden en dat is perfect te doen door zijn dealers. De lokale Trek-dealer naar jouw keuze stelt de fiets geheel voor je af en zorgt dat je goed op pad kunt. Uiteraard is dat ook een moment om (extra) advies te geven en eventueel toebehoren aan te bieden.

Bij accessoires heb je de keuze of je deze naar je huis of naar de Trek-dealer laat versturen. In elk geval krijgt de Trek-dealer bij elke online-koop door een consument in zijn regio gewoon zijn marge. Je koopt dus online tegen de reguliere winkelprijzen en de lokale dealer draait gewoon zijn reguliere omzet – ook al kom je niet in zijn winkel. Bovendien is er maar één voorraad. Dus de online-aangeboden fietsen komen uit dezelfde voorraad als waar de dealer hem uit krijgt. In tegenstelling tot Specialized voert Trek dus bewust géén tweede voorraad exclusief voor online verkoop. Zodoende loopt de Trek-dealer dus niet het risico dat hij niet kan leveren, terwijl de bewuste fiets nog wél online te koop zou zijn.

Door deze twee strategieën (prijs én voorraad), hebben bijna alle Trek-dealers medewerking toegezegd aan deze digitale-stap van Trek.

Vooralsnog is online-koopoptie voor Trek en Electra bikes en accessoires alleen beschikbaar in Nederland. De optie om online te bestellen is nog niet beschikbaar in België en Luxemburg.

Multi-channel-verkoop van deze tijd

De multi-channel-benadering die Trek nu aanbiedt zal ons inziens vooral gebruikt worden voor accessoire-verkoop. Want aangezien er géén ander prijsbeleid is bij de online verkoop zal het ons inziens niet zo’n storm lopen met de verkoop van complete fietsen via de website. Als je dan tóch bij de dealer op de hoek de online gekochte fiets moet afhalen, kun je hem net zo goed ook eerst in de showroom bekijken. Dit soort ‘multi-channel’-verkoop is echt van deze tijd. En draagt vaak toch behoorlijk bij aan de verbreding van de klantenkring, omdat het drempelverlagend werkt.

Bron: www.trekbikes.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments