Test | Endura MT500 D3O handschoenen

Grip op de zaak

Handschoenen zijn voor de meeste rijders een integraal onderdeel van de fietsuitrustig. En vaak met de driedubbele rol: tegen de kou, als bescherming bij een valpartij en ter verhoging van de grip op het stuur. De MT500 D3O-handschoenen van Endura voorzien in alle drie en zijn bovendien aardig robuust, aldus Eric, die er de voorbije maanden mee aan de haal (of hand, eerder) ging.

Endura MT500 D3O handschoenen

Het Schotse kledingmerk Endura geniet in Nederland een toenemende populariteit. Nog wiedes: zeker de helft van het jaar is in Nederland het weer net zo bedroevend als in het hoge noorden van het Verenigd Koninkrijk. De MT500-lijn vertegenwoordigt de topmodellen van Endura’s loosefit mtb-kleding. Deze lijn omvat alles, van de waterdichte kleding tot de geteste fullfinger-handschoenen.

Endura MT500 D3O-handschoenen: niet minimalistisch

De Endura MT500 D3O-handschoenen zou je vooral als ’technisch’ (in plaats van ‘minimalistisch’) kunnen kwalificeren. Een klittenbandsluiting, tal van panelen van uiteenlopende materialen, een vinyl opdruk voor extra grip en zelfs een D3O-kussen op de bovenkant zijn allemaal aanwezig. Dat laatste voor het geval je een  uitstekende tak op stuurhoogte over het hoofd ziet, of op de achterkant van je hand terecht komt wanneer je valt. Je weet wel: met stuur nog steeds in de hand, je afvragend hoe dít nou kon gebeuren. D3O is een fabrikant van materialen die bij een plotse slag of stoot verharden. Het wordt in allerlei kleding toegepast om extra bescherming te bieden. De meest bekende toepassingen zijn natuurlijk knie- en elleboogbeschermers, maar het wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld rugprotectoren.

Dit alles gezegd hebbende: Endura had net zo goed het D3O-kussen op pink en ringvinger door kunnen trekken. Dan hadden MT500s ook beter tegen het onvermijdelijke schampen van boompjes beschermd. Door de vele materialen en details zijn de MT500 D3O-handschoenen niet de simpelste of lichtste, maar ze lijken wel ideaal voor alles tussen 5 en 25ºC. Daarboven zijn ze wat warm, maar eenn kleine fleece strook zorgt ervoor dat je snot makkelijk weg kan vegen. Zonder een stuk hard-plastic logo o

Veel verschillende materialen (zowat per paneel iets anders) geven de MT500 D3O’s een zeer technisch uiterlijk.

Pasvorm en comfort

De maatvoering van de Endura MT500 D3O-handschoenen zou ik als ‘normaal’ neerzetten. Zo classificeer ik ook de pasvorm. Dat wil zeggen: een maatje ‘L’ (voor 10 cm lange vingers) past mij goed in zowel lengte als breedte. Waarbij mijn handen noch smal, noch breed zijn. Geen enkele vinger, bij mij dikwijls de duim, knelt. En de ruimte tussen duim en wijsvinger is voldoende. Is dat laatste namelijk niet het geval, dan ‘hang’ je met gespannen materiaal op je stuur en slijt de handschoen in mum van tijd ter plekke door. Bij de MT500 D3O is dit duidelijk niet het geval. De klittenbandsluiting bevalt me goed: een elastische polssluiting oogt net maar is voor lompere handen vaak wat gehannes. Dit is een betere oplossing.

De toevoeging van D3O-beschermingsmateriaal op de bovenkant, bij de basis van de vingers, is niet merkbaar. Endura heeft er voor gezorgd dat de MT500 D3O-handschoenen zich netjes om de gekromde hand vormen zonder stug te voelen. De naden en stiksels die de verschillende panelen met elkaar verbinden zijn wel wat duidelijker aanwezig, met name op de wijs- en middelvinger. Af en toe blijft zo’n randje achter een nagel haken, maar irritant is dat nooit. De vlakke handpalm, vrij van ‘ergonomische’ kussentjes en andere toevoegingen, zorgt er bij mij juist voor dat er nergens en nooit irritatie ontstaat, ook niet op de langste, lompste ritten.

Grip en bediening

Inmiddels heb ik de MT500 D3O-handschoenen van Endura al enkele maanden in mijn bezit. Ik heb er een punt van gemaakt juist dit paar zo veel mogelijk te gebruiken. Op de gravelbike, op een lokaal crosscountry-rondje en gelukkig ook weer in de bergen. Op allerlei rechte en kromme sturen is de grip perfect. Dit geldt voor zowel handvatten en stuurlint als gladde hendeltjes, zoals de trigger van een shifter. De vinyl stroken die de grip op hendels en handvatten verhoogt is aanwezig op duim, wijs- en middelvinger alsmede de handpalm. Maar, in een vlaag van bijzondere doordachtheid: dat vinyl loopt niet helemaal door te de punt van de wijsvinger. Hierdoor kan je – als niet permanent op de remhendels rijdt – nog makkelijk je vinger op de hendel laten rollen in de aanzet tot…

Endura MT500 D3O handschoenen

De pasform is overal goed aansluitend; de grip van vingers en handpalm is precies goed, zonder overmatig te zijn

De handschoenen werken goed op apparaten met touchscreen. Mijn Garmin-gps bedienen is uiteraard absoluut geen probleem – het verschil met blote handen in nihil. Natuurlijk ligt dit deels aan de aard van het Garmin-scherm maar het blijft vermeldenswaard. Ook de iPhone die tevoorschijn komt in een wanhoopspoging op Trailforks een leuk paadje te vinden, is aardig goed te bedienen. Een paragraaf lang excuus typen naar het thuisfront over waarom je rit tóch weer een uur langer gaat duren is echter wel wat veel gevraagd. Maar de belangrijke zaken – onderweg snel een foto schieten, of even op de kaart scrollen – zijn prima uitvoerbaar.

Kwaliteit en levensduur

Na enkele ritten is de nieuwigheid van handschoenen er meestal wel af. Zo ook bij deze Endura MT500 D3O’s: het kunstleer pilde, het felle rood van de bovenkant had was bijzonder smerige en hardnekkige vlekken (bloed en vet) en de print op de handpalm laat hier en daar een millimeter los. Mijn inziens is dit par for the course. Het is lastig een set handschoenen te vinden waarbij dit, bij zeer regelmatig gebruik, niet het geval is. Stoort het je op een fundamentele wijze, dan zijn de enige opties een nog minimalistischer ontwerp of de investering van €75+ in ’tactische’ handschoenen. Dat laatste geeft in mijn ervaring overigens ook geen garanties.

Endura MT500 D3O handschoenen

Lichtelijk gehavend na een paar ritten lijkt de verdere slijtage zeer beperkt!

Nee, als ik eerlijk ben heb ik de indruk dat na het aanvankelijke inrijden de MT500 D3O’s van Endura nauwelijks verder lijkt te slijten. En daarin wijken ze dus wel van veel concurrenten af, in de zin dat de rest gestaag verder achteruit gaat. Daarvan is hier juist geen sprake. Het stiksel blijft zitten, het klittenband klit nog steeds prima, en het D3O-materiaal op de knokkels heeft alle wasbeurten vooralsnog doorstaan. Zelfs de fel rode kleur blijft – op een bloedvlek na – tamelijk behouden.

Conclusie

Met de MT500 D3O levert Endura handschoenen boordevol functionele features: goede sluiting, afdoende bescherming, zachte materialen zodat je ook je zweet (of druppel onder je neus) zonder gedoe wegveegt een algehele goede afwerking én een prima prijs-kwaliteitsverhouding. De grip op stuur en bediening is optimaal en comfort en bescherming zijn in orde (ja, ik ben er meermaals mee gaan liggen). Zelfs onderweg allerlei schermpjes bedienen gaat wonderbaarlijk goed. Een zwart paar zou (visueel) de tand des tijds misschien wat beter doorstaan. Maar veel belangrijker: de kwaliteit van materialen en afwerking is simpelweg. Dit laatste is bij lange na geen vanzelfsprekendheid bij (fiets)handschoenen, ongeacht de prijs. Het maakt dat de MT500 D3O-handschoenen voor zowat ieder (offroad) gebruik en ieder seizoen, behalve hartje winter, een zinvolle optie zijn.

Zo ziet een nieuw paar er uit – het verschil door meer maanden intensief gebruik is dan ook niet bepaald groot!

Prijzen en specificaties Endura MT500 D3O

  • Maatvoering XS t/m XXL (7 – 12 cm ‘lengte’)
  • Verkrijgbaar in zwart, rood en blauw
  • Adviesprijs €44,95

Meer informatie: endurasport.com

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments