Test | Juice Lubes Dirt Juice Bike Cleaner

Ook al boeit het uiterlijk van je bike je geen mallemoer, je ontkomt er niet aan om er toch eens zo af en toe wat aandacht aan te schenken. Want voor je de ketting opnieuw smeert, maak je de boel toch eens eerst goed schoon. Een schone bike rijdt ook gewoon beter – geen mening, maar feit. Want aangekoekt zand vergroot de slijtage.

Aan schoonmaakproducten ook geen gebrek. Je kan aan de slag gaan met generiek spul dat je ook in het huishouden gebruikt. Maar wil je géén risico op schade aan afdichtingen of residu op je schijfremmen, gebruik je liefst een specifiek schoonmaakmiddel. Zoiets als Juice Lubes Dirt Juice.

Juice Lubes Bike Cleaner

Dirt Juice komt onder meer in een spuitflacon van 1 liter. Met een prijs van € 13,95 meet het zich goed aan soortgelijke producten op de markt. Het is niet schadelijk voor de lak en heeft geen invloed op de werking van je schijfremmen. En het is biologisch afbreekbaar. Iets dat veel producenten maar wat graag groot vermelden op de verpakking, maar feitelijk is het gewoon een wettelijk vereiste voor dit soort producten. Juice Lubes wijkt daarin ook niet af van concurrerende producten. En dat geldt ook voor de werking.

De instructies op de verpakking zijn simpel. Maak je bike nat, breng Dirt Juice aan en laat het twee minuten inweken. De meest aangekoekte plekken verdienen nog wat aandacht met een borstel of spons, aldus de verpakking, voordat je alles afspoelt met schoon water. En dat kan ik beamen. Na het inweken spoel je het meeste van de troep wel weg, zelfs de grootste, meest vastgekoekte klompen modder. Maar écht schoon wordt het pas als je een spons ter hand pakt.

Specialized Diverge gravelbike

“Gravelen in de winter, prima alternatief op het mountainbike, waarbij je bike ook niet zo smerig wordt,” zeiden ze. Hmm… mijn definitie van gravelen is blijkbaar anders.

Niet vlekkeloos, dus schrobben soms nodig

Al jaren gebruik ik de roze gekleurde concurrent. En dat blijft toch de kampioen wat betreft het vlekkeloos losweken van de ergste troep. Ook daarbij ontkom ik soms niet aan het ter hand pakken van een spons om alles weg te krijgen. Maar dat is eerder uitzondering dan regel en eigenlijk alleen wanneer ik door klei-achtige ondergrond heb gebaggerd. Net als de onlangs nog geteste blauwe concurrent, moet ik bij gebruik van Dirt Juice sneller teruggrijpen op een spons voor een écht vlekkeloos resultaat. Maar ook hier, net als bij die blauwe tegenhanger, is écht hard schrobben nauwelijks noodzakelijk.

Opbrengen gaat simpel, maar je moet wel goed mikken… Spuitflacons hebben al snel het nadeel dat ze niet heel zuinig in de omgang zijn…

… maar gelukkig blijft het schuim dat de bike raakt, wél goed zitten waarna het zijn werk kan doen.

Na circa 2 minuten spuit je verreweg het meeste van de het vuil gemakkelijk weg.

Niet vlekkeloos

Geheel vlekkeloos is het resultaat dan niet; Dirt Juice is óók geen wondermiddel. Mooier kan ik het (zonder borstel) niet maken; Dirt Juice dus ook niet. Je zult dus toch wat moeten schrobben om je bike écht schoon te krijgen.
Ook Juice Lubes heeft een specifieke ontvetter voor het schoonmaken van je ketting; Dirt Juice Boss Chain Cleaner (€ 17,95 voor 500 ml). Die werkt erg goed. Maar met Dirt Juice zelf kom je in samenspraak en flink borstellen met een harde borstel ook nog een behoorlijk eind op een relatief ‘vers’ gesmeerde ketting die flink aangeladen was met het zand.

Aangeladen ketting

Ik heb veel los zand in mijn achtertuin. Met een vers gesmeerde ketting neem je dus best veel mee naar huis.

Dirt Juice op ketting

Juice Lubes is geen specifieke kettingreiniger…

na schrobben met Dirt Juice

… maar wist met flink borstelen met een harde afwasborstel toch een heel eind te komen om de ketting netjes te krijgen. Juice Lubes Boss Chain Cleaner kan je hier wel flink wat borstelwerk besparen, overigens!

€ 0,57 per wasbeurt

Een flacon van 1 liter Juice Lubes Dirt Juice was in mijn geval goed voor circa 4 wasbeurten, wat dus neerkomt op € 3,48 per poetsbeurt, bij een flacon-prijs van € 13,95. Voor € 24,95 koop je echter de Dirt Juice Double Pack, bestaande uit 1 liter spray flacon en een literfles met ‘Dirt Juice Super Gnarl’ concentraat, goed voor nog eens 10 liter Dirt Juice bij aanlenging met water. Ik zou je altijd aanbevelen dat Double Pack te kopen. Want dan heb je in feite 11 liter Dirt Juice waarmee je toch zo’n 44 wasbeurten zou moeten kunnen doen, waardoor de prijs per beurt dus € 0,57 is. Dat is best goedkoop en voor mij reden genoeg om een tikkie meer schrobben op te koop toe te nemen.

Juice Lubes Bike Cleaner Concentrate

Je koopt het Dirt Juice Super Gnarl concentraat voor € 15,95 per flacon van 1 liter. De slimme kopers kopen de Juice Lubes Dirt Juice Double Pack, waarbij je de reguliere spuitflacon samen met de Super Gnarl koopt voor € 24,95. Dan ben je net iets meer dan een halve euro kwijt per poetsbeurt.

Meer informatie: www.juicelubes.com

Tekst & foto’s: Jeroen van den Brand

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments