Test | Specialized Tactic 4: solide mountainbikehelm met Mips

De Tactic mountainbikehelm van Specialized gaat inmiddels alweer een tijdje mee. Althans, de modelnaam; de versie die wij mee naar de Alpen hebben genomen is inmiddels de vierde generatie. Opvallendste kenmerk van de Tactic 4: de zeer hoog geplaatste zonneklep. Minder opvallend maar beslist functioneel: het Mips-antirotatiesysteem. Plus: de helm is ook goedgekeurd voor gebruik op snelle e-bikes.
Specialized Tactic mountainbikehelm

Getest: Specialized Tactic mountainbikehelm met Mips.

Specialized Tactic mountainbikehelm

Dit is dus Mips, Mips, Mips…

Specialized Tactic Mips mountainbikehelm

… en dan is er nog de goedkeuring voor gebruik op speed-pedelecs.

Specialized Tactic mountainbikehelm: meer dan alleen Mips?

Bijna geen helm meer of er zit Mips op. Deze afkorting staat voor Multi-Impact Protection System. Dankzij Mips kan de buitenschaal enigszins verdraaien ten opzichte van het hoofd, waardoor de bij een val optredende rotatiekrachten – die voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor hersenletsel – geneutraliseerd zouden worden. Werkt Mips? Feit is dat mountainbikehelmen met Mips keer op keer als beste getest worden door het Amerikaanse testinstituut Virginia Tech. Ook de Tactic van Specialized is uitgerust met Mips.

De Tactic voldoet ook aan de NTA 8776-normering. Dat wil zeggen, dat deze helm ook is vrijgegeven voor het gebruik op extra snelle e-bikes, de zogenaamde speed-pedelecs, die snelheden tot 45 km/u kunnen behalen. Deze van origine Nederlandse normering is strenger dan de normen die gelden voor reguliere mountainbikehelmen.

Wat is Mips? – Klik hier voor meer achtergrondinformatie

Wat is Mips?

Mips staat voor Multi-directional Impact Protection System. Je herkent het aan de gele-liner die aan de binnenzijde van de helm is aangebracht. Dankzij Mips kan de buitenschaal van een helm enigszins verdraaien ten opzichte van het hoofd, waardoor de bij een val optredende rotatiekrachten – die voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor hersenletsel – geneutraliseerd zouden worden.

Heel plastisch gezegd: als tijdens een val waarin een rotatie zit de helm de grond raakt, dan wordt deze rotatie plotseling gestopt. Echter, de hersenen die binnenin de schedel een beetje ‘ronddrijven’ roteren nog een stukje door. En juist dát kan (ernstig) hersenletsel veroorzaken. Een helm met Mips gaat dit enigszins tegen. De werking van dit principe, dat mede is ontwikkeld door het Royal Institute of Technology in Stockholm, is overigens (nog) niet keihard wetenschappelijk aangetoond. Maar dat ze veilig zijn blijkt uit het feit dat fietshelmen met Mips bovengemiddeld goed scoren in de helmentests van het Amrikaanse testinstituut Virginia Tech. Mips is niet merkgebonden en kun je dus bij allerlei helmenmerken tegenkomen.

Specialized Tactic mountainbikehelmAan de binnenzijde van de helm is een extra liner aangebracht. De kussentjes zitten aan die liner vast, niet aan de helm zelf.
Specialized Tactic mountainbikehelmDie liner of tussenschaal is opgehangen via losse stripjes, waardoor de liner iets kan verdraaien ten opzichte van de buitenschaal. Merk op: zo’n liner is niet losneembaar, altijd helm-specifiek en is dus niet universeel uitwisselbaar.

Meer informatie: MIPSprotection.com

Ook mét helm is vallen hier niet echt een fijne optie…

Specialized Tactic mountainbikehelm

De helm loopt redelijk ver over het voorhoofd door, maar dat is als je een zonnebril draagt niet storend. Die zonnebril heb je ook wel nodig, want de hoge klep houdt weinig zonlicht tegen.

Specialized Tactic mountainbikehelm

De Tactic is diep naar achteren doorgetrokken.

Drie maten, zes kleuren, mooie afwerking

Eerst even wat algemene informatie. De Tactic is er in drie maten en zes fraaie kleuren. De kans dat er geen Tactic is die jou past qua maat en kleur is dus redelijk klein. De styling is wel een dingetje. De zonneklep is hoger geplaatst om plaats te bieden aan een zonnebril of goggle mocht je die even af willen zitten. Dat werkt absoluut prima. Met name de fixatie van een zonnebril werkt perfect. Superpraktisch dus, want ik zet zelf m’n zonnebril regelmatig af. En zo raak ik ‘m niet kwijt. Maar de looks… die zijn wel even wennen. Bovendien levert de hoog geplaatste klep het praktische nadeel op, dat met name een laagstand zonnetje minder goed uit je ogen gehouden wordt. En dat is hele idee van een zonneklep, toch? Overigens, bij een eventuele val klikt de klep automatisch los. Wel zo veilig.

Specialized heeft twee gaten uiterst links en rechts aan de voorkant van de helm speciaal gereserveerd voor brillenpootjes. Werkt top.

Specialized Tactic mountainbikehelm

Ook de onderzijde van de helm is bedekt met stevig ABS.

Specialized Tactic mountainbikehelm

Gebruiksvriendelijk spansysteem

Specialized Tactic mountainbikehelm

De bandjes zijn lekker plat, maar niet verstelbaar. In de praktijk blijkt dat laatste geen probleem.

Prima ventilatie

Denk jij dat die gaten zomaar willekeurig in een helm zitten? Volgens Specialized is het omgekeerde het geval. Met een techniek die ze Computational Fluid Dynamics noemen is de plaats en vorm van iedere ventilatieopening nauwkeurig berekend. Of zo’n computerontwerp beter werkt? Ik kan daar eigenlijk weinig over zeggen; gedurende de test in Noord-Italië werd het niet warmer dan een graad of 25. Maar de openingen lijken hun werk goed te doen, want ik geen moment de neiging gehad de helm af te doen wegens te warm.

Specialized Tactic mountainbikehelm

De ventilatiegaten zijn zo aangebracht, dat de lucht over het gehele hoofd stroomt.

Even de ventilatie testen…

Fijne pasvorm

Dat komt deels ook door de prettige pasvorm, wat mij betreft iets dat voor alle Specialized-helmen geldt die ik tot nu toe gedragen heb. De kunststof bandjes van het fixatiesysteem binnenin omspannen het gehéle hoofd, zodat de helm lekker stevig zit zonder dat er drukpunten onstaan. De nieuwe Tactic voelt overigens wel alsof-ie iets minder goed op je hoofd is gefixeerd dan de het vorige model Tactic, die ik toevalligerwijs ook hele veel gedragen heb. Het verschil is niet het fixatiesysteem, maar de Mips-liner. Omdat die extra tussenschaal, waaraan de kussentjes vast zitten, en de buitenschaal zeer gemakkelijk ten opzichte van elkaar kunnen bewegen, voélt het alsof de helm niet strak op het hoofd zit, terwijl dat wel zo is.

Over die Mips-liner gesproken: de verstelbaarheid van de hoék van de helm – dus meer naar voren gekanteld of juist meer achterover – is vanwege deze Mips-tussenlaag nogal onhandig. Omdat de twee kunststof stripjes waarmee je de hoek in vijf stappen kunt verstellen ónder de Mips-liner liggen, kun je er maar lastig bij. Okay, je verstelt zoiets maar één keer en daarna nooit meer. Maar toch, gebruiksvriendelijk is het niet.

Vooraf passen

De maatvoering is nog wel even een opmerking waard. De Tactic 4 valt vrij ruim. De omtrek van mijn hoofd is 56 cm, de helmmaat M zou volgens het maatlabel aan de binnenzijde geschikt zijn voor hoofdomtrekken van 55 tot 59 cm. Voor een vaste zit van de helm moet ik echter het spansysteem maximaal strak draaien. Geen probleem als je deze helm in een bikeshop gaat kopen, want dan kan je vooraf passen. Maar bij online kopen is het wel belangrijk hier even goed op te letten.

Typisch Specialized: het fixatiesysteem omspant het hele hoofd.

Door middel van twee strips is de hoek van de helm in vijf standen verstelbaar. Onhandig: de Mips-liner zit daarbij in de weg.

Aan het uiterlijk van de Tactic 4 moet je even wennen, aan de pasvorm niet: die is gelijk goed.

Conclusie

Mountainbikehelmen zijn net mensen; ze zijn allemaal anders. Daarom kunnen merken en modellen die mij als gegoten zitten, bij jou juist minder lekker zitten. Toch zijn er helmfabrikanten die de gulden snede te pakken lijken te hebben. Die helmen maken die bij héél veel mensen lekker zitten. Ik denk dat Specialized zo’n merk is, met dank aan hun karakteristieke span- en fixatiesysteem dat het hele hoofd omsluit, waardoor de pasvorm lekker strak is zonder dat er drukpunten ontstaan. Maar goed, dat zeg ik omdat Specialized-mountainbikehelmen mij op het vlak van fit en fixatie bijna altijd goed bevallen.

“Ook op het vlak van afwerking en functionaliteit laat Specialized met de Tactic geen steken vallen, want dat is allemaal dik in orde, al helemaal gezien de behoorlijk schappelijke prijs van € 130,-.”

Ook op het punt van afwerking en functionaliteit laat Specialized met de Tactic nauwelijks steken vallen, want dat is allemaal prima in orde, al helemaal gezien de behoorlijk schappelijke prijs van € 130,-. Waarvoor je bovendien een Mips-systeem én een goedkeuring voor gebruik op speed-pedelecs in huis haalt. Blijft alleen nog het punt van de zonneklep die eigenlijk geen zonneklep is, want te hoog geplaatst. Hip is dat wel en op de ruimte eronder kun je fijn je zonnebril kwijt. Maar de zon uit je ogen houden, dat doet die klep dus niet echt meer.

Specialized Tactic 4 mountainbikehelm | Prijzen en specificaties

Specialized brengt de Tactic 4 in zes kleuren en drie maten. Alle uitvoeringen zijn uitgerust met Mips. De helm weegt 380 gram, de prijs is € 130. Naast de wettelijke garantie biedt Specialized ook een zogenaamde assisted replacement aan. Afhankelijke van de leeftijd van je helm kun je een bij een val beschadigde helm tegen een gereduceerde prijs vervangen door een nieuwe. Deze regeling geldt gedurende vijf jaar na aankop van je mountainbikehelm.

Meer informatie: specialized.com


Tekst & foto’s: Arjan Kruik.

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments