Zomervakantie: Waar kun je deze zomer in Europa biken?

Een overzicht van vakantiebestemmingen post-Corona


De voorbije maanden waren grenzen dicht. #blijfthuis was het devies. De Corona-crisis heeft de hele wereld in zijn greep en er zat niet veel anders op dan zoveel mogelijk thuiswerken, afstand houden en rondom huis een rondje fietsen.

Gelukkig gaat het de goede kant op en langzaam maar zeker worden de restricties verlicht. Oók in de omringende landen en dat… dat betekent dat we misschien tóch nog deze zomer onze tweewielers de sporen kunnen geven op vette trails in het buitenland!

We geven je een update van de laatste stand van zaken voor de typische bike-bestemmingen.

Algemeen

Stand: 15 juni 2020

Updates volgen zodra er veranderingen zijn.

De situatie verschilt per land sterk én is aan veranderingen onderhevig. Sommige landen zijn heel duidelijk in hun communicatie, anderen niet. Hier een verzameling van de informatie zoals die bij ons bekend was op de hierboven vermelde datum. Het is altijd aan te bevelen zelf goed te onderzoeken wat de laatste stand is vóór je je vakantie plant. Voor sommige landen geldt nog dat je een verklaring van gezondheid bij je moet hebben. Ook die regels veranderen vaak, dus doe zéker zelf onderzoek.

Beperkte of geheel geen verzekeringsdekking!

Houd er ook rekening mee dat wanneer je een ongeluk krijgt in een land waar de Rijksoverheid nog een negatief reisadvies hanteert voor niet-noodzakelijke reizen, je verzekering mogelijk je onkosten beperkt of geheel niet dekt! Hoe aanlokkelijk het ook is om op pad te gaan, zelfs ook al is het ‘maar voor een dagje bikeparken’; weet wat de risico’s zijn!

Check daarom ook zéker de reisadviezen van onze Rijksoverheid. Ook de ANWB heeft een uitgebreid overzicht van de status per land.


Inhoudsopgave

Klik op de link hieronder om direct naar de situatie van dat land te scrollen.


 

België

Grenzen open vanaf 15 juni

Terug naar de inhoudsopgave
Voor veel bikers zijn de Ardennen de meest voor de hand liggende regio, wanneer men eens wat anders wil dan de routes hier lokaal. Inmiddels heeft ook België hun grenzen geopend voor toeristisch verkeer. Tot tenminste 30 juni zijn alle evenementen verboden. Het is echter wél toegestaan om in de buitenlucht samen te komen met maximaal 20 personen, zolang de veiligheidsrichtlijnen nageleefd worden. Horeca is sinds 6 juni onder strikte voorwaarden open. Voor het openbaar vervoer geldt dat je bescherming moet dragen voor mond en neus. Dit wordt ook aanbevolen voor openbare gelegenheden waar veel mensen aanwezig zijn en op die plekken waar de 1,5 meter afstand niet kan worden aangehouden..

Meer informatie: www.premier.be

Stoneman Arduenna

België is populair onder bikers in Nederland. Het ligt relatief dichtbij en er zijn veel mooie gebieden, relatief goed toegankelijk. Heb je tijdens de lockdown flink getraind en heb je zin in iets méér dan een dagtochtje, dan kun je de Stoneman Arduenna overwegen. In één, twee of drie dagen dwars door de Belgische Ardennen, overbijna 180 kilometer lang.

Terug naar de inhoudsopgave


 

Luxemburg

Grenzen geopend

Terug naar de inhoudsopgave
Luxemburg staat reizen toe. Sporten is toegestaan, al moet je nog wel minimaal 2 meter afstand houden tot anderen. Groepen in openbare ruimtes mogen niet groter zijn dan 20 personen, indoor mag je met niet meer dan 6 personen bij elkaar zijn. Evenementen zijn tot tenminste 31 juli verboden. Winkels zijn open, restaurants en cafés gaan vanaf 29 mei weer open, terrassen zijn al toegankelijk, zolang ook de veiligheidsmarges aan te houden zijn. Hotels, campings en andere accomodaties zijn open. Indien de 2 meter afstand niet aangehouden kan worden, dan ben je verplicht een mondkapje te dragen. Die verplichting geldt ook voor openbaar vervoer.


Meer informatie: www.gouvernement.lu

Terug naar de inhoudsopgave


 

Duitsland

Grenzen open vanaf 15 juni

Terug naar de inhoudsopgave
De grens met Duitsland was al open, maar ook de grenzen tussen Duitsland en Oostenrijk en Zwitserland zijn inmiddels geopend. Toeristisch verkeer is nu ook welkom. Duitsland is opgedeeld in deelstaten die hun eigen regels hebben. Hou dus goed in de gaten welke regels per deelstaat gelden. Hotels door het hele land zijn inmiddels open, maar vooralsnog alleen voor Duitse gasten. Campings gaan gefaseerd open, al verschilt ook dat per deelstaat. Vrijwel alle bikeparks in Duitsland zijn inmiddels weer geopend. Check voor een volledig overzicht van alle bikeparks en hun status de buren van MTB-News.de. Horecagelegenheden zijn ook toegankelijk, mits afstand wordt gehouden en vooraf wordt gereserveerd. Supermarkten zijn eveneens open, maar net als in het openbaar vervoer geldt dat je een mondkapje moet dragen. In openbare ruimtes waar je niet 1,5 meter afstand kunt aanhouden, moet je eveneens een mondkapje dragen. Grote bijeenkomsten zijn tot ten minste 31 augustus verboden.

Sauerland Trails

Bikepark Winterberg is natuurlijk een overbekende plek. Heb je géén zin in een bikepark en/of de drukte bij de stoeltjeslift, dan kun je ook terecht in de omgeving in Trail Park Winterberg, of het naburige Brilon.

Terug naar de inhoudsopgave


 

Oostenrijk

Grenzen open vanaf 15 juni

Terug naar de inhoudsopgave
Oostenrijk opent op 15 juni haar grenzen tussen Duitsland en Zwitserland weer voor alle verkeer. Oostenrijk is relatief gespaard gebleven door het virus. Niettemin gelden ook ná de opening van de grenzen maatregelen die je in acht moet nemen. Zo dien je tenminste 1 meter afstand te houden tot mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren. Daarnaast mag je met niet méér dan tien mensen samenscholen en in het openbaar vervoer dien je een mondkap te dragen. Hotels en andere toeristische verblijven en trekpleisters mogen vanaf 29 mei weer open. Dat geldt ook voor bikeparks!

Stubaital Trailhunting

Zoek je nog inspiratie voor reisbestemmingen in Oostenrijk? Check de Signature Trails eens. Het Stubaital deden wij ook al eens aan en bleek niet alleen een prima wintersport-bestemming te zijn!

Terug naar de inhoudsopgave


 

Zwitserland

Significante versoepeling en grenzen open vanaf 15 juni

Terug naar de inhoudsopgave
Net als Oostenrijk, stelt Zwitserland een deel van haar grenzen open. Eveneens vanaf 15 juni kan verkeer vanuit Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland het Alpenland binnen zonder beperkingen. De grens met Italië blijft mogelijk nog wat langer dicht, echter. Zwitserland versoepelt verregaand. Sinds 11 mei zijn winkels, restaurants en andere openbare gelegenheden al weer open. Voor horeca gelegenheden geldt nu geen maximum aantal personen meer per tafel. Zitten er méér dan 4 aan een tafel, dan wordt gevraagd om contactgegevens achter te laten voor eventuele opvolging, mocht er een terugval zijn. Groepen tot 30 personen zijn weer toegestaan en verder zijn alle toeristenattracties eveneens weer toegestaan open te gaan.


Meer info: www.swissinfo.ch

Verbier

De versoepelingen in Zwitserland houden in dat veel van het normale leven terugkeert. Er kan weer volop gegidst worden in groepsverband, zoals bij MTB Verbier, waar we eerder al eens op bezoek waren.

Terug naar de inhoudsopgave


 

Frankrijk

Grenzen open vanaf 15 juni

Terug naar de inhoudsopgave
Oók in Frankrijk worden de restricties langzaam versoepeld. Inmiddels is officieel bekend gemaakt dat de grenzen voor toeristen weer open gaan vanaf 15 juni, 'als de gezondheidssituatie dat dan toelaat'. Vanaf 2 juni mogen horecagelegenheden weer open, met uitzondering van de departementen in het noordoosten (kijk hier voor exacte details). Winkels, hotels en andere accomodaties mogen inmiddels ook weer open, al is het nog niet duidelijk of dat dat ook opgaat voor (alle) campings ten aanzien van buitenlandse gasten. Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer en in openbare gelegenheden waar geen 1 meter afstand gehouden kan worden. Grote winkelcentra en warenhuizen blijven vooralsnog dicht. Groepen mogen niet groter zijn dan 10 personen. Evenementen blijven tot tenminste 31 augustus nog verboden.


Meer info: www.gouvernement.fr

Savoie

Het ziet er naar uit dat we vanaf 15 juni ons weer kunnen verlekkeren op biketrips in onder meer de Haute Savoie.

Al mag Sospel ook niet op je verlanglijstje ontbreken...!

Terug naar de inhoudsopgave


 

Italië

Grenzen open voor toeristisch verkeer

Terug naar de inhoudsopgave
Italië is hard getroffen door de Corona-crisis. Met name de noordelijke regio’s. Inmiddels zijn de restricties wel versoepeld en is toeristisch verkeer welkom. Het kan zijn dat lokaal afwijkende restricties van kracht zijn. Vooralsnog zijn horeca, en accomodaties als hotels én campings beperkt geopend. Informeer je dus goed voor je je zinnen zet op een vakantie in Italië op korte termijn!

Tremalzo Gardasee

Nu de grenzen geopend zijn, kun je ook weer overwegen de fantastische trails rondom het Gardameer op te zoeken, zoals de Tremalzo-trail.

Kronplatz Herrnsteig

Ook de Herrnsteig op de Kronplatz is weer toegankelijk.

Terug naar de inhoudsopgave


 

Slovenië

Grenzen open, toerisme mogelijk
Terug naar de inhoudsopgave
In Slovenië zijn de regels inmiddels versoepeld. Vanaf 18 mei is alles open, en sporten is gewoon toegestaan zolang er voldaan wordt aan de voorschriften van voldoende afstand (1,5 meter) of het dragen van een mondkapje wanneer daaraan niet kan worden voldaan. Accomodaties zoals campings, restaurants en hotels zijn open, tenzij er meer dan 30 (beschikbare) kamers zijn; die accomodaties mogen nog niet open. Voor openbaar vervoer geldt dat er ook mond- en neusbedekking gedragen dient te worden. Buitenevenementen met maximaal 50 personen zijn toegestaan mits de 1,5 meter in acht wordt genomen. Vliegverkeer is sinds 12 mei weer mogelijk. Wanneer je per auto naar Slovenië wil, dan kun je vanaf 15 juni pas concreet op pad, omdat je door Oostenrijk moet.


Meer info: www.gov.si

Trails Slovenië

Slovenië is voor veel bikers nog een onbekende. Het is echter een ruwe diamant, waar de laatste jaren volop aan trails gewerkt wordt. Het Trailpark Jamnica en het Ecohotel Kmetija Koros zijn schoolvoorbeelden van hoé de Slovenen mountainbiken flink omarmd hebben.

Terug naar de inhoudsopgave


 

Tsjechië

Terug naar de inhoudsopgave
Grenzen open vanaf 15 juni
Voor Tsjechië geldt dat de grenzen voor niet-noodzakelijk verkeer eveneens pas op zijn vroegst 15 juni open gaan, en dan alleen de grenzen met Duitsland en Oostenrijk. Hotels en campings mogen sinds 25 mei open. Dat geldt ook voor winkels, restaurant en veel andere openbare gelegenheden. Evenementen zijn toegestaan, maar er mogen maximaal 100 mensen samenkomen.


Meer info: www.mvcr.cz

Tsjechie

De Tsjechische grensgregio’s zijn absoluut een bezoek waard. Ondanks het gebrek aan hooggebergte is er van alles te vinden: van relaxte paden tot type 'Grafgribuscrisis! Ik wil meer vering!'. Bikepark Singltrek Pod Smrkem is ook absoluut een aanrader.

Terug naar de inhoudsopgave


 

Verenigd Koninkrijk

Grenzen open, maar sterk afgeraden af te reizen
Terug naar de inhoudsopgave
Hoewel de grenzen open zijn, worden alle niet-essentiële reizen naar het Verenigd Koninkrijk sterk afgeraden. Aangezien het virus er flink heeft toegeslagen, is de kans groot dat de versoepelingen met oog op toerisme nog wel enige tijd op zich laten wachten.


Meer info: www.gov.uk

Terug naar de inhoudsopgave

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments