Special | Origine Cycles: klik, scroll en swipe naar jouw ideale fiets

De drempel om fietsen online te kopen lijkt steeds lager te worden. Maar wat nou als je meer wilt dan het standaardaanbod? Wat als je toch nét een andere afmontage of kleur wilt? Het jonge Franse direct-to-consumer-merk Origine Cycles heeft juist dít als uitgangspunt. Met een online-configurator kun je bij Origine talloze opties samenbrengen. En daarin gaan ze heel erg ver, zo ondervond Jeroen. “Het is een digitale snoepwinkel waar je talloze onderdelen en kleuren kunt selecteren én samengesteld kunt zien. Iets dat je zelfs in een echte showroom niet voor elkaar krijgt.” Jeroen doorliep het proces, stelde er een Graxx-gravelbike samen en drukte op ‘bestel’…

Tekst: Jeroen van den Brand // Foto’s: Jeroen van den Brand, Arjan Kruik, Marleen Mescher

Origine Graxx gravelbike

Origine Graxx-gravelbike naar mijn wens

Origine Cycles bestaat inmiddels zo’n 8 jaar en ze verkopen hun fietsen uitsluitend online. Er is echter ook een showroom bij de fabriek in het Noord-Franse Somain, waar je alle modellen kunt bekijken én testen*. Aanvankelijk richtte Origine zich voornamelijk op Franse fietsers, maar sinds vorig jaar is het merk ook bezig om Belgische en Nederlandse bikers te bedienen. Ik zag in de vorig jaar vernieuwde Graxx-gravelbike een mooi vertrekpunt om de opties, online-configurator en serviceverlening van Origine zelf eens uit te proberen.

Origine Cycles claimt via zijn online-configurator ruim 17 miljoen unieke combinaties aan te bieden. Nu heb ik niet per se het doel die alle 17 miljoen uit te proberen. Nee; mijn focus gaat expliciet uit naar een Graxx. Deze gravelbike is de meest veelzijdige fiets in het hele Origine-programma. Met de keuze voor een specifiek fietsmodel is het aantal combinaties uiteraard minder groot, maar nog altijd indrukwekkend genoeg voor een heuse configuratie-marathon! Een paar weken geleden zette ik dan ook diverse biertjes koud en zorgde dat ik volop eten in de buurt had, om er eens goed voor te gaan zitten.

Origine Cycles configureren Graxx Gravelbike

Tip: zorg voor voldoende sportvoeding als je aan de slag gaat met de configurator van Origine Cycles. Er zijn écht véél opties.

Kleuren-opties

Nadat je het model gekozen hebt, zijn de volgende zaken waarmee je in de online-configurator aan de slag kunt de kleuren en het grafische ontwerp. Naast elf standaardkleuren zónder meerprijs kun je voor respectievelijk € 10 en € 40 extra de kleuren ‘titanium grijs’ of ‘fusion oranje’ selecteren. Voor de Graxx-gravelbike biedt Origine Cycles ook verschillende ‘designs’ aan. Wil je grote of kleine letters ? In het wit, grijs of zwart? Mét of zonder extra detailversiering? Kies, klik en bekijk meteen het resultaat op je scherm. Merk overigens op dat je nog kunt kiezen tussen een hoogglans, satijnglans of matte afwerking. Dat staat echter niet in de configurator, maar wordt je gevraagd bij de afronden van de bestelling.

Origine presenteert een erg nette digitale representatie van jouw creatie. Je zou zweren dat het een foto is! Maar hoe goed en netjes het plaatje ook is; de kleuren komen niet altijd goed over op je scherm. Daarvoor heeft Origine echter een pragmatische oplossing; je kunt bij de kleurselectie doorklikken naar foto’s van eerder gemaakte Originefietsen met de door jouw geselecteerde kleur in diverse belichtingen. En dat helpt zeker om beter in beeld te krijgen hoe een kleur in het echt overkomt.

De kleuren die Origine gebruikt zijn dezelfde zoals die op courante auto’s te vinden zijn. Een mailtje naar Origine volstaat om de exacte kleurenspecificatie te krijgen, zodat je bij een autodealer in je regio naar een auto kunt zoeken met die specifieke kleur. Maar vind je in geen van deze standaardkleuren iets naar je smaak, dan heb je voor slechts € 40 méér een ‘color-on-demand’, zoals Origine het noemt. Liever géén kleur, maar gewoon het carbon zien? Dat kan ook (met een blanke laklaag er overheen).

Er zijn elf standaard kleuren beschikbaar voor de Graxx. De eveneens aangeboden ‘titanium grijs’ en ‘fusion oranje’ hebben een meerprijs. Zit er niets naar je smaak tussen, dan kun je je Origine tegen schappelijke meerprijzen naar wens laten spuiten.

Origine Cycles – Online configuratie fiets – kleuren en details

Per detailversiering kun je in de selectiebalk ook plaatjes bekijken van de plaats en grootte van de versiering. Dat doen ze echter telkens op een (digitaal) wit frame. Maar daardoor is het detail wel beter te bekijken.

Digitaal opbouwen maar!

Alleen al met de keuze aan kleuren en designs loop je de kans dat een lange avond klikken wordt. Ik zei al eerder dat de Graxx-gravelbike de meest veelzijdige fiets is van Origine Cycles. En dat blijkt ook wel uit de talloze onderdelenopties; genoeg om nóg eens een avond mee te vullen. Zo kun de Graxx bijvoorbeeld met racefietsonderdelen opbouwen om er een snelle allrounder van te maken. Of je kiest een meer op offroad-gebruik afgestemde componentenmix. Of een combinatie daar tussen: wat jij wilt! Klik het aan én bekijk het.

Omdat de keuzemogelijkheden erg groot zijn, geeft Origine je ook een aantal vooraf samengestelde bikes als optie. Die kun je ook als vertrekpunt gebruiken om jouw persoonlijke versie samen te stellen.

Origine heeft vrijwel alle mogelijke componenten ook daadwerkelijk digitaal beschikbaar. Het plaatje van je digitale-fiets-in-aanbouw verandert per selectie dus gewoon mee. Zelfs bij onderdelen die misschien ‘voor het plaatje’ niet zo belangrijk lijken… zoals een stuur of zadelpen. Origine gaat écht erg ver op dit vlak! Zelfs zo ver dat ik het haast jammer vind dat ze niet ook nog de framemaat mee veranderen. Hoe ging het spreekwoord ook al weer? Iets met een vinger en een hele hand…

Origine laat overigens weten dat ze hard werken aan een volledige 3D-presentatie (!) van de door jouw geconfigureerde Origine.

“Wat ik trouwens écht handig én slim vind, is dat ze in het overzicht van de onderdelen al laten zien wat jouw keuze doet ten aanzien van het gewicht én de prijs. Dus nog vóórdat je een optie werkelijk aanklikt, weet je al wat die keuze doet.”

Wat ik trouwens écht handig én slim vind, is dat ze in het overzicht van de onderdelen al laten zien wat jouw keuze doet ten aanzien van het gewicht én de prijs. Dus nog vóórdat je een optie werkelijk aanklikt, weet je al wat die keuze doet. Origine heeft ook de onderlinge afstemming van onderdelen goed in de configurator verwerkt. Want als je bij de Graxx kiest voor 650b-wielen, dan laat de configurator je ook alleen nog maar 650b-banden zien. Dat is natuurlijk heel logisch, maar bij concurrerende merken moet je vaak zélf op dit soort details letten. Een verkeerde keuze is dan snel gemaakt, wat weer vertraging geeft bij het rondmaken van je bestelling.

Origine Cycles Graxx Gravelbike online configuratie

Ik koos voor de kleur ‘satijn nachtblauw’ en een Shimano GRX 2×11 afmontage. En in het kader van optimale verwachtingsmanagement: óók het door mijn gekozen stuur, een Ritchey Beacon stuur met flink wat flare, wordt getoond op het plaatje.

Wielenlabel: Prymahl

Naast een brede selectie wielen van merken als Mavic, Fulcrum, Campagnolo en Shimano, biedt Origine Cycles ook diverse wielen van Prymahl aan. Dit is het eigen merk van de Franse firma en ook hierbij kun je via de configurator volop ‘customizen’. Hou je van ingetogen letters? Kan gewoon. Of staaan ‘hoge velgen’ bij jou vanzelfsprekend gelijk aan een ronddraaiend billboard met opzichtige letters? Kan ook. Kies, klik en bekijk het resultaat op je scherm.

Interessant is overigens ook de mogelijkheid om bij deze gravelbike een wielset met een Son-dynamonaaf te kiezen. Wat ik al zei; de Graxx-gravelbike is de meest veelzijdige fiets van Origine Cycles.

Origine Cycles denkt altijd mee

Maatvoering

Beroepshalve verdiep ik me vaak in de geometrie van een fiets en weet dus ook goed welke maten voor mij cruciaal zijn. Een framemaat is dus snel gekozen. Ook hoe lang de vorkbuis moet worden. Origine Cycles levert de fiets namelijk nagenoeg rijklaar af; dus ook het inkorten van een (te) lange vorkbuis is niet nodig, als je tenminste de gewenste positie van de stuurpen doorgeeft. Weet je deze getallen niet, twijfel je tussen twee framematen of heb je andere vragen ten aanzien van maatvoering? Origine Cycles biedt verschillende oplossingen. Zo kun je een rekentooltje gebruiken en/of je door een medewerker laten adviseren, net zoals je dat in een reguliere bikeshop ook kunt laten doen.

Zijn de keuzes gemaakt en is de order geplaatst, dan neemt een medewerker van Origine Cycles overigens altijd contact met je op om de bestelling inclusief de gewenste maten door te nemen. Blijken stuurbreedte, stuurpenlengte of bijvoorbeeld het type zadelpen na levering van jouw fiets toch niet goed te werken voor een fijne zit? Binnen een maand na ontvangst van je nieuwe fiets kun je die gewoon gratis omruilen.

Je kunt zelf opgeven hoe hoog het stuur gezet moet worden, zodat je na ontvangst niet zelf nog een hoop moet finetunen. De referentie hierbij is je huidige fiets. Maar in veel gevallen zijn dat soort zaken niet één-op-één over te nemen. Origine biedt daarom ook ondersteuning bij het maken van dit soort keuzes.

Onderdelen en levertijden

Nog even terug naar de onderdelenkeuzes. Ook al zijn ze digitaal voorradig, (als in: je kunt ze op je scherm toveren) voorraadbeheer is vandaag de dag extra uitdagend. Daarbij maakt gebrekkige communicatie vanuit de leveranciers het moeilijk om met 100% zekerheid de levertijden in de configurator op orde te hebben. Zo kan het dus voorkomen dat de door jouw geselecteerde optie tóch een langere levertijd heeft dan de configurator je liet zien.

“…zit er een specifiek onderdeel tussen wat de levertijd van de hele fiets vertraagt, dan bieden ze altijd een voorradig, of snel te leveren alternatief aan zodat je snel op pad kunt. Aan jou de keuze.”

Eerder gaf ik al aan dat een (Nederlandstalige) Origine-medewerker altijd contact met je opneemt na het plaatsen van een bestelling. Samen doorloop je de bestelling ten aanzien van de maatvoering en óók de onderdelen. De Origine-medewerker heeft namelijk dan ook al gecontroleerd of alle gekozen onderdelen werkelijk op voorraad zijn of binnen afgegeven levertermijn te verwachten zijn. En zit er een specifiek onderdeel tussen wat de levertijd van de hele fiets vertraagt, dan bieden ze altijd een voorradig, of snel te leveren alternatief aan zodat je snel op pad kunt. Aan jou de keuze.

Ik doorliep het bestelproces exact zoals elke consument, dus expliciet zonder een voorkeursbehandeling voor journalisten. Ook de door mij geselecteerde componenten – een mix van Shimano GRX 2×11-onderdelen – bleek door één item sterke vertraging op de hele fiets te geven. Het gewenste crankstel met 46/30-vertanding bleek bij de leverancier toch niet snel leverbaar. Een GRX810-crankstel met 48/31-vertanding kon wél binnen enkele weken geleverd worden. Die wijziging behoefde voor mij weinig nadenken. En slechts 4 weken na het drukken op de bestelknop stond de doos met mijn Graxx-gravelbike in Satijn Nachtblauw voor de deur.

Hoe mijn online geconfigureerde Origine Graxx-gravelbike bevalt? Dat lees je in de uitgebreide review.

Origine Cycles Graxx gravelbike

“Leuk hoor, dat online configureren en bestellen, maar testen vóór aankoop dan?”

Hoe goed de configurator ook werkt en hoe zeer je geen bezwaren hebt tegen online bestellen van een duur item als een fiets, zónder te weten hoe-ie er in het écht uitziet en rijdt, blijft het een flinke stap. Dat snappen ze bij Origine Cycles zelf ook maar al te goed. Om die reden is bij de fabriek in Somain in Noord-Frankrijk óók een uitgebreide showroom te bezoeken. Daar vind je alle modellen die het merk aanbiedt. Ook kun je er alle kleurenopties in real-life bekijken. Bovendien hebben ze van elk model ook élke maat rijklaar staan om uit te proberen. Proefrijden kan dus absoluut. Origine laat ons ook weten dat ze volop aanwezig zijn bij demo-evenementen zoals de Happy Bike Days. Al was dat in de voorbije 2 jaar natuurlijk iets minder evident.

Bijna rijklaar afgeleverd

Anders dan het ophalen van je nieuwe fiets bij de lokale bikeshop, laat Origine Cycles hem thuis bij je afleveren in een doos. En waar de lokale bikeshops je op een rijdende fiets de showroom uit laat vertrekken, gaat dat bij online-kopen uiteraard net wat anders. Je ontkomt er niet aan dat je zelf nog iets moet doen. Origine Cycles stelt echter wel zoveel mogelijk op maat af. Maar om de fiets in de doos te krijgen wordt het voorwiel uitgenomen en het stuur verdraaid. In zekere zin heb je dus niet méér nodig dan wat basis sleutel-skills om je nieuwe bike van ‘bijna’ naar ‘volledig’ rijklaar te krijgen.

4 weken na het drukken op de knop ‘bestellen’, stond deze grote, bruine doos bij mij thuis voor de deur. Origine verstuurt zijn fietsen nagenoeg rijklaar. Na het uitpakken dien je enkel het stuur goed te zetten, een voorwiel en pedalen te monteren.

De wielen zijn al tubeless gemaakt in Frankrijk vóór aflevering.

Origine levert standaard een compacte handleiding mee. Waar die bij grote merken vaak algemene en bijna uitsluitend wettelijk verplichte teksten bevatten, legt Origine hierin duidelijk uit wat je (wel en niet!) moet doen. Ze geven ook tips en trucs voor onderhoud en afstelling van derailleurs.

Maar inmiddels is het 2022; een serie video’s verlaagt de drempel nóg verder voor de thuissleutelaar. Videobeelden zijn in de regel net wat duidelijker dan een paar zinnen en tekeningen in een handleiding. Origine heeft óók een Youtube-kanaal. Alleen momenteel zul je het nog moeten stellen met Franstalige instructievideos. Al laat Origine weten hard te werken aan vertalingen.

Tout biscuit et oeuf?

Was alles koek en ei bij mijn configuratie- en bestelproces? Ja, in hoofdlijnen zéker. De configurator werkt goed en gemakkelijk. Het maakt het samenstellen van een fiets tot een erg leuke bezigheid. Twijfel je nog, wil je nog wat langer nadenken of andere varianten uitproberen? Dat kan allemaal, want je kunt allerlei configuraties opslaan, zónder dat je iets bestelt. Om dit te doen moet je echter wel je emailadres opgeven, waarna Origine Cycles je uiteraard zo af en toe nog eens attendeert op je nog niet bestelde configuratie. Op dit soort punten merk je alleen dat de Franse firma uh… Frans is. Ook al is de website inmiddels in het Nederlands beschikbaar, sommige van hun emails zijn nog in het Frans. Mijn Frans is niet bepaald impressionnant, maar gelukkig bieden online vertaalprogramma’s snel hulp.

Vragen over onderdelen, maatvoering of de ingegeven bestelling worden echter altijd door de Nederlandstalige medewerker(s) opgepakt, dus buiten een enkele geautomatiseerde email in het Frans, zul je met Nederlands prima uit de voeten kunnen.

Conclusie

Benadert mijn ervaring met het kopen van een fiets bij Origine Cycles die van het kopen bij een échte fietswinkel? Eigenlijk roept het vooral de vraag op wat vandaag de dag een ‘echte fietsenwinkel’ is. Een winkel is een plaats waar je iets kunt kopen. En op de website van Origine Cycles worden fietsen verkocht. Proefrijden kan, maar daarvoor moet je wel naar Somain of naar een evenement waar het merk met zijn demo-bikes staat. Dat is dus misschien een extra drempel die je bij de lokale dealer mogelijk niet hebt. Maar je kunt je ook afvragen wat de daadwerkelijke meerwaarde is van het parkeerplaatsproefrondje dat je lokale dealer je aanbiedt.

“…met de uitgebreide, doorwrochte configurator en service die Origine Cycles biedt, kan dat fietsplezier al beginnen vanuit je luie stoel.”

In mijn optiek is het belangrijkste dat je bij de aankoop van een een fiets een persoonlijke benadering krijgt en er gewerkt wordt naar iets dat voor jou het beste past. Dat je dat mag verwachten van je lokale dealer lijkt logisch, maar is niet altijd een gegeven. Online kopen is misschien voor sommigen nog een stap te ver, maar Origine Cycles laat met z’n uitgebreide configurator én z’n voorbeeldige ondersteuning zien dat ze er niet alleen erg goed over na hebben gedacht; ze weten een aankoopproces neer te zetten dat vertrouwen wekt. De persoonlijke benadering is – zelfs via het scherm en toetsenbord – van een hoog niveau. Daarbij helpen ze je ook wanneer je niet goed weet welke componentenkeuzes het best bij jou passen.

Onder de streep is het aankoopproces van een fiets – van oriëntatie tot het bestellen – het vertrekpunt van (nieuw) fietsplezier. En met de uitgebreide, doorwrochte configurator en service die Origine Cycles biedt, kan dat fietsplezier al beginnen vanuit je luie stoel.

En natuurlijk goed blijven eten tijdens het configureren.
Geplaatst in Specials en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Gunter Weckx
Gunter Weckx
1 jaar geleden

Na ongeveer 2,5 jaar op de Graxx (eerste versie) heb ik nog geen moment spijt gehad van mijn aankoop. En zoals gezegd, alle keuzes werden telefonisch goed doorgenomen. Toen nog in perfect verstaanbaar Frans en Engels. Maar er is goeie Nerderlandstalige ondersteuning tegenwoordig. Ik had het geluk dat alles snel leverbaar was. Binnen 5 weken werd mijn doos thuis geleverd. De eerste versie van de Graxx was nog two tone, en de moelijkste keuze vond ik de kleuren. Ik heb negen mooie combinaties verzonnen, maar m’n uiteindelijke keuze krijgt vandaag nog fijne commentaren. Verder heb ik een GRX600 2×11, en… Lees meer »